Canon 6D vs Canon 7D Mark II

Canon 6D vs Canon 7D Mark II

Canon 6D vs Canon 7D Mark II

Nadja Geskus 29961
Canon heeft twee high-end DSLR camera’s, die ongeveer hetzelfde kosten, maar totaal verschillend zijn; de 7D Mark II en de 6D. Maar welke komt nu beter uit de verf? Is de nieuwe camera, met kleinere sensor, automatisch beter? Of kun je beter kiezen voor een full-frame camera, ook al is deze iets ouder?

De Canon 6D de grotere sensor loont bij weinig licht

De 6D heeft een veel grotere sensor dan de APS-C sensor van de Canon 7D II. De veel grotere full-frame sensor is ongeveer 2,6 keer zo groot. Dit betekent hij veel meer licht ontvangt. Dat zou moeten betekenen dat de camera gevoeliger is en minder ruis geeft. Het ISO bereik van de 6D (van 50 tot 102.400) in vergelijking tot die van de 7D II (van 100 tot 51.200) geeft dat ook aan. Met een hoger ISO-niveau, absorbeert de sensor meer licht.

Mocht je een grote voorraad hebben van de full-frame Canon EF-objectieven en je kiest voor de 6D, betekent dat dat je brandpuntsafstand op je lens, overeen komt met wat je in de echte wereld ervaart. En zonder de brandpuntsafstand crop, krijg je de groothoek mogelijkheden van je objectieven terug. Ook een bepaald diafragma, scherptediepte, wordt smaller door de body van de 6D, waardoor je je object makkelijker kunt isoleren uit de achtergrond.

Ben je echter in het bezit van een hoop Canon EF-S objectieven, dan zul je waarschijnlijk willen kiezen voor een APS-C, want de objectieven kunnen niet op een full-frame body worden gemonteerd. En de crop die een APS-C body geeft, brengt je dichterbij je object met elk EF-objectief. En hoewel de body van de 7D II niet kleiner is dan die van de 6D, zal je gehele uitrusting dat wel zijn. EF-S objectieven zijn namelijk doorgaans kleiner dan soortgelijke EF objectieven.

De full-frame 6D is net wat kleiner

Het klinkt misschien logischer dat de Canon 6D, met een grotere sensor, ook groter qua omvang zou moeten zijn, maar dat is niet het geval. Er is niet echt een enorm verschil tussen de 6D en de 7D II qua grootte, maar de 6D valt net wat kleiner uit. De 6D is ongeveer een kwart inch smaller en minder diep. De hoogte is exact gelijk aan elkaar. Maar dat is niet alles. De 6D is namelijk bijna 20% lichter dan de 7D II.

Canon 6D

7D II gaat lang mee

Beide camera’s zijn weerbestendig, maar bij de 7D II wordt extra aandacht besteedt aan de weerbestendige afdichting. Als je je camera overal mee naar toe wilt nemen, ongeacht wat voor weer, dan kan dit je een waterdichte hoes besparen. Niet alleen de buitenkant van de camera gaat langer mee, maar ook het sluiter mechanisme, die naar schijnt een levensduur heeft van 200.000. Dat is letterlijk het dubbele van de Canon 6D. Dit geeft natuurlijk geen garantie, maar de kans is erg groot dat de 7D II betrouwbaar goed zal schieten, als de 6D het allang heeft opgegeven. 

7D II kleine voorsprong in de omgang

Zowel de 7D II als de 6D zijn voorzien van een comfortabel, fotograafvriendelijke interface en knoppen. Maar van de twee camera’s is de 7D iets meer solide en beter uitgerust met onder andere een multi-directionele joystick voor het autofocus gebied, evenals knoppen die toegang geven tot beeldinstellingen, meervoudige exposure en side-by-side vergelijking in de weergavestand. Het komt er op neer dat je minder tijd besteedt in je menu bij de 7D II, dan dat je doet bij de 6D. Ook kun je bij de 7D II instellingen oproepen die je eerder hebt opgeslagen.

7D II heeft een duidelijker en zuiniger display

De camera’s bevatten een LCD display van hetzelfde formaat. Toch is die van de 7D II beter. Het zorgt ervoor dat inwendige reflecties en lichtvlekken worden verminderd én het heeft een optionele automatische aanpassing van de helderheid van het scherm. Dit zorgt ervoor dat de batterij een stuk langer mee gaat als je in een donkere omgeving fotografeert, maar is ook goed zichtbaar als je in fel zonlicht fotografeert, zonder dat je je instellingen moet aanpassen.

Ook zal de live view modus met filmen je erg bevallen. Het ‘Intelligent Tracking and Recognition’ systeem, stelt de camera in staat om een onderwerp te volgen op basis van vorm en kleur. Ook bevat het ingebouwde gezichtsherkenning.

De 7D Mark II biedt ook niet alleen de externe microfoon aansluiting van de Canon 6D aan, maar heeft ook een extra hoofdtelefoonaansluiting.

Canon 7D Mark II

De Canon 7D II heeft een beter autofocussysteem

De beide camera’s hebben een groot verschil in hun ontwerp. De 6D heeft slechts 11 Autofocus punten, terwijl de 7D II 65 autofocuspunten bevat, verspreid over een groot deel van je compositie. Omdat het allemaal cross-type punten zijn, is het systeem goed in staat om bewegende onderwerpen te volgen. 

De Canon 7D II bevat een ingebouwde flitser, flitsschoen en sync terminal, en de 6D bevat enkel een flitsschoen voor externe flitsers. Tevens bevat de 7D II een interval timer, waar de 6D niet over beschikt.

Foto’s sneller online met de Canon 6D

Hoewel de Canon 7D II in met functies in het voordeel is, heeft de Canon 6D nog een truc achter de hand. De 6D bevat namelijk over een ingebouwde Wi-Fi netwerkvoorziening, die je in de mogelijkheid stelt om je foto’s zo snel mogelijk online te zetten. Met de 7D Mark II, ben je beperkt tot een bedrade verbinding, of zul je de flash-kaart uit de camera moeten verwijderen en zo de foto’s moeten overzetten. Beide camera’s bevatten ingebouwde GPS-ontvangers, maar alleen de 7D II heeft een kompas functie.

De 6D is een fantastische studio camera of voor gebruik bij weinig licht. Als je niet hangt aan de autofocus mogelijkheden is dit een prima camera. Maar als je bewegende objecten wilt fotograferen, kun je zeker het beste gaan voor de 7D II. Voor meer ervaren fotografen is het een perfecte camera met meer functies. De 7D II geeft meer waar voor je geld, maar de 6D kan de beste beelden opleveren.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van aardig

Dat een appel en een peer ongeveer hetzelfde kosten wil niet zeggen dat je peren kunt gebruiken om appeltaart te bakken.
Of in andere woorden; de keuze voor de camera wordt bepaald door de toepassing.
Een 7DII is primair een actie/sport/natuur camera dus als je daarin actief bent ligt de keuze voor 6D niet voor de hand.
Ben je geen actie/sport/natuur fotograaf dan kan een 6D een optie zijn maar bijvoorbeeld ook een 80D als je veel EF-S glas hebt.

afbeelding van Peter Heins

Ik heb onlangs de 760D gekocht. Hiervoor had ik een 7D MK1 daar ik veel sportfotografie deed. Ik doe meer studio en portretten op locatie . de 7D gebruik ik nog steeds , maar gezien het budget en de prijs van de 7D MK2 is de 760D een super goede optie om mee te nemen in je overwegingen. Ik gebruik Sigma f2.8 lenzen en bereik hiermee prachtige resultaten.

afbeelding van Ruud de Vries

De sensor van de 6D is niet 2,6 maar 1,6 keer zo groot!

afbeelding van Guido Van Haute

Bij Canon is de sensoroppervlakte van een Fullframe 2,36 x groter dan van een cropcamera

afbeelding van aardig

De sensor van de 6D is 35,8mm bij 23,9mm dus de oppervlakte is 856mm^2
De sensor van de 7D is 22,5mm bij 15mm en dat geeft een oppervlakte van 338mm^2
Even de eerste delen door de tweede:
856/338 = 2,53
Kortom de zinsnede “ongeveer 2,6 keer zo groot” uit het artikel is gewoon correct.

afbeelding van Anoniem

Men kan beter hebben over een brandpunt verlenging van 1,6. Inplaats van een sensor oppervlak die bijna 2,6 keer zo groot is.

afbeelding van aardig

Waarom?
Fysiek verandert er niets aan een lens als je die op een crop camera schroeft. Het enige echte verschil is dat de sensor kleiner is.
Ik begrijp wel dat het resultaat qua beeld dan overeenkomt met een lens van 1,6 maal de brandpuntafstand op full frame, maar dat is niet het enige want ook de scherptediepte is anders op een crop sensor (f/2.8 op een 1,6 crop komt overeen met f/4.5 op full frame) en de signaal/ruis verhouding op een crop sensor is ook anders omdat de sensor 2,6 maal minder licht vangt (minder signaal dus) waardoor de beeldkwaliteit ook minder is (crop heeft meer ruis en minder dynamisch bereik bij dezelfde camera-instellingen).

Enfin, het verschil in oppervlakte van de sensor is dus de bepalende factor.

afbeelding van Valentijn Tempels

Persoonlijk ga ik altijd voor full-frame. Heb zelf een canon 6d maar heb ook met de 7d gewerkt. De 7D markII eerlijk gezegd nog niet maar kan wel zeggen dat ik de kwaliteit van de foto's op de 6d beter vind dan die van de 7D (minder ruisgevoelig, betere color depth enz). Het enige minpunt van de 6d is het autofocussysteem. Maar het is wel appels met peren vergelijken want naast dat ze ongeveer in de zelfde prijsklasse liggen hebben ze niet zo heel veel gemeen.

afbeelding van Peter Koudstaal

Ik zou eerder kiezen tussen een D750 of een D500 :-). En ingeval van een wat beperkter budget is er altijd nog de D7200.

afbeelding van Win Machielse

Als ik geld ging ik voor de 7D mkII. Super autofocussysteem, robuust, en je kan er alle Canon lenzen opzetten. Zowel EF als EF-S. De kleinere sensor maakt tegenwoordig niet zoveel meer uit. In feite is dat een pré, omdat het de focale lengte met een factor 1,6 vergroot. Wat wil je nog meer?
Ja, ik wil een 7D mkII!! Alleen m'n financiën laten dat niet toe. ;-)

afbeelding van mbos

Heb een 5d3 en nu een extra 7d2.
Het fijne is dat de handling, de knoppen etc bij de 7 allemaal op dezelfde plek zitten, beide camera's zijn gelijk. Maakt het hanteren net iets gemakkelijker.

afbeelding van Jaap Tempelman

De 7D mk2 is een prachtige camera, geweldig AF systeem en mooie video mogelijkheden. Toch heb ik een 6D gekozen. Landschapsfotografie, portretfotografie, urbex... Wat een geweldige kwaliteit! Vandaag ook een drakenbootrace vastgelegd en ja, daar merk je de beperkingen, maar ondanks dat heb ik ook daar schitterende resultaten. Ik ben tevreden.

afbeelding van Anoniem

wordt aandacht besteed

afbeelding van Anoniem

6D, want ik wil full frame. Paar keer al gebruikt van de opleiding en moet zeggen dat het best wel een mooie camera is. Ook bij schemer licht had ik een mooie foto gemaakt met het oude ontwerp van de EF 50mm 1.4 in combinatie met ISO 25.600 of zo,

afbeelding van 1/30e

Ik heb de 6 D en 5D2. De beelden van de 6D zijn vele malen beter dan de 5d2. Alleen de bouwkwaliteit is een heel stuk minder.

afbeelding van Anoniem

Toevallige heb ik naast die 6D ook de 5D Mark II geleend van school. Voor beide vind ik ze goede en negatieve punten hebben. Maar wel in die mate dat ik eerder zal gaan voor de 1Dx of 5D mark III

afbeelding van CanonClick

Mooi vertaald uit het Engels door Nadja Geskus.
In de toekomst misschien een verwijzing naar het originele artikel erbij zetten?