Hoe maak je de mooiste rouwfoto’s?

Hoe maak je de mooiste rouwfoto’s?

Eefke Burg 4517
Uitvaartfotografie wordt steeds populairder en wordt gezien als een soort van eerbetoon aan de overledene. Nabestaanden willen de uitvaart op een zo mooi mogelijke manier vastleggen. Zowel voor zichzelf om later nog eens terug te kijken, maar ook voor mensen die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.

Een uitvaart is een emotionele gebeurtenis en je wilt dat de foto’s een mooie weergave zijn van de uitvaart. Uitvaartfotografie kan best lastig zijn. Niet iedereen kan mooie foto’s maken en weet de juiste momenten vast te leggen. Hieronder geven we daarom enkele tips om zo mooi mogelijke rouwfoto’s te kunnen nemen.

Tips voor het maken van de mooiste rouwfoto’s

Bespreek vooraf de wensen

Voordat je een uitvaart fotografeert is het heel belangrijk om vooraf de wensen te bespreken. Probeer zoveel mogelijk duidelijk te krijgen wat men van jouw foto’s verwacht. Dit kan met de nabestaanden of met de uitvaartondernemer. Zij zullen je vertellen of er bijvoorbeeld close-up foto’s gewenst zijn van de open kist of juist liever van een afstand, of men foto’s wilt van de opbaring, van specifieke aanwezigen of van de condoleance.

rouwfoto's, mooie, rouw, foto's, hoe maak je, hoe, rouwfotografie, rouw fotografie, begrafenissen fotograferen

 

Wees onzichtbaar

Wees zo onopvallend mogelijk. Niets is vervelender dan dat de aandacht naar de fotograaf gaat, in plaats van naar de dienst. Bepaal vooraf een aantal plekken waar je wilt gaan staan en check alvast voordat de dienst begint of je van daaruit inderdaad goed zicht hebt op datgene dat je wilt vastleggen. Begeef je zo min mogelijk tussen de aanwezigen en blijf wat op de achtergrond, maar net dichtbij genoeg om mooie shots te maken. Ga ook nooit achter een spreker staan of vooraan in de ruimte. Iedereen zal dan op jou letten.

Wees geluidloos en zorg voor een stille camera

Als je een uitvaart vastlegt met foto’s moet je ervoor zorgen dat de camera die je gebruikt geen geluiden maakt. Niet tijdens het fotograferen, maar ook niet bij het aan-/uitzetten, in- of uitzoomen of bij andere handelingen. Dit leidt de mensen af en dat is niet de bedoeling. Zet je camera daarom altijd op stille modus.

rouwfoto's, mooie, rouw, foto's, hoe maak je, hoe, rouwfotografie, rouw fotografie, begrafenissen fotograferen

Zorg er tevens voor dat je geen schoenen met hakken draagt of schoenen die kraken of piepen. Draag bij voorkeur schoenen met zachte zolen.

Als je je wilt verplaatsen naar een andere plek, doe dit dan tijdens een speech of muziekstuk. Mensen zijn dan niet op jou gericht.

Gebruik geen flits

Foto’s maken met een flits is tijdens een uitvaart uit den boze. Werk altijd met het licht dat er is. Kun je écht niet anders, bespreek dit dan vooraf met de contactpersoon. Een flits kan erg afleiden.

Leg de emotie en sfeer vast

Bij het fotograferen van een uitvaart gaat er vaak om, om de emotie en sfeer van de uitvaart vast te leggen. Niet zozeer om die ene huilende tante, maar om het totaalplaatje. Dit is uiteraard erg afhankelijk van de wensen van de nabestaanden en daarom goed om vooraf te bespreken. De een wenst close up foto’s en de ander liever globale foto’s.

Leg in je rouwfoto's nadruk op de details

Details zijn erg belangrijk tijdens de uitvaart en het is aan de fotograaf om deze op mooi vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige bloem uit een rouwboeket, een mooie tekening van een kleinkind, een deel van een mooie brief of kaart, het aansteken van een kaarsje, de rouwstoet of een moment waarop de bloemen op de kist worden gelegd.

rouwfoto's, mooie, rouw, foto's, hoe maak je, hoe, rouwfotografie, rouw fotografie, begrafenissen fotograferen

Ken de dienstindeling

Bespreek vooraf met de uitvaartondernemer of nabestaanden hoe de dienst zal verlopen. Dit zorgt ervoor dat jij precies weet waar je moet staan en je direct op een moment kunt anticiperen.

Hou je eigen emoties in bedwang

Een uitvaart is altijd een emotionele gebeurtenis. Er zijn echter diensten die een extra lading met zich meedragen. Bijvoorbeeld als er een kind is overleden of iemand zelf uit het leven is gestapt. Dit kan ervoor zorgen dat je zelf ook emotioneel wordt. Dit is helemaal niet erg, maar zorg ervoor dat je je emoties onder controle hebt en zo min mogelijk laat zien. Je bent er voor anderen en om de uitvaart vast te leggen.

Kleed je gepast

Zorg ervoor dat je gepaste kleding draagt. Een driedelig pak is echt niet nodig, maar een hele vrolijke jurk of een sportieve outfit is niet gepast. Draag iets onopvallend en kies voor donkere kleuren, iets neutraals en netjes.

Neem een extra camera of accu mee

Niets vervelender dan dat je camera er midden tijdens de dienst mee ophoudt. Zorg daarom voor een extra camera of een extra accu zodat je altijd door kunt fotograferen. Het vastleggen van een halve uitvaart kun je absoluut niet verkopen.

Waarom is uitvaartfotografie zo belangrijk?

Het maken van uitvaartfoto’s of een uitvaartvideo worden steeds populairder. Nabestaanden kiezen voor deze mogelijkheden zodat een uitvaart nog eens nagekeken kan worden. Dit geeft vaak veel troost in periode van rouw en helpt ook erg bij rouwverwerking. Maar ook worden de foto’s vaak getoond aan de mensen die er niet bij aanwezig konden zijn, bijvoorbeeld door vakantie, werken in het buitenland of ziekte.

Tags: rouwfoto's, rouwfotografie, rouw fotografie, begrafenissen fotograferen

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke