fotografie ideeën voor in en om het huis

#thuisblijven deel 3: je dagelijkse uitzicht met een psychedelisch tintje

Christel de Wolff 3979

Is jouw omgeving gereduceerd tot het uitzicht vanuit een raam? Ook dan kun je nog prima aan de slag met fotografie In deze reeks artikelen delen we creatieve oefeningen voor thuisblijvers. We hebben alle ideeën voor je uitgetest. Succes gegarandeerd dus!

In deel één daagden we je uit om eens met een andere blik naar je woonkamer, slaapkamer of wat ons betreft zelfs je schuurtje, te kijken. En in deel twee, maakten we een spectaculair waterballet. Fotografie in en om het huis kun je zo gek maken als je zelf wil. 

Aan de slag!

Voor de meeste oefeningen in deze serie heb je geen specifieke apparatuur nodig, maar vandaag gaan we aan de slag met de creatieve OMNI filters van Lensbaby. Natuurlijk staat het je vrij om filters van een ander merk te gebruiken of zelf in elkaar te knutselen. Het voordeel van de OMNI filters van Lensbaby is het gebruiksvriendelijke systeem. Door een schroefring op je objectief en magneetjes waar je de filters (wands) op kunt klikken, heb je ten alle tijden je handen vrij om te fotograferen. Een beetje bijstellen en klikken maar! 

Oefening 3: Flares, regenbogen en andere psychedelische effecten

De Lensbaby OMNI-filtes hebben allemaal een eigen effect. Zo zijn er diverse kleurenfilters, maar ook wands die zorgen voor bokeh, spiegellingen en regenboogflares. Kortom, zelfs van een saai uitzicht vanuit je keukenraam, kun je nog een geweldige foto maken! 

De foto's hierboven zijn gemaakt met steeds een combinatie van verschillende Lensbaby OMNI filters. Ik gebruikte de Nikon Z 50 met 70-250mm objectief. De brandpuntsafstand zorgt voor wisselende effecten. Door een spiegelloze camera te gebruiken, kun je realtime zien hoe het resultaat eruit gaat zien. Dat is handig, maar het gebruik van een spiegelreflexcamera is natuurlijk niet verboden! 

Lees ook: Nikon brengt licht in de duistere coronacrisis met #createyourlight

Protip: bewegende onderwerpen

Wanneer je alleen woont, ben je gebonden aan de stilstaande onderwerpen in en om het huis zoals kamerplanten, de fruitschaal en de huizen van de buren. Heb je echter huisdieren of gewillige huisgenoten, dan kun je hen voor de camera lokken. De OMNI filters van Lensbaby kunnen voor geweldige effecten zorgen in portretfotografie van mens en dier.  Ik nam de OMNI filters een keer mee naar een optreden (dit was uiteraard vóór de coronacrisis) en schoot daar super leuke beelden mee.

Bekijk de beelden en lees de review!

Met dank aan GSTRN, Helden fan Hjir & Stichting Kalamiteit te Dokkum

Kun jij het beter?

Ga jij aan de slag met deze oefening? Deel je resultaten dan met ons in de lezersgallery. We vinden het geweldig om te zien met welke creatieve oplossingen jullie altijd weer weten te komen. Kortom, laat ons maar even zien hoe het écht moet! 

#thuisblijven reeks

Dit is de derde oefening uit de nieuwe reeks. Hou onze website in de gaten voor updates en nieuwe prikkelende fotografie ideeën voor in en om het huis.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel