CIPA introduceert norm voor testen beeldstabilisatie

Redactie DIGIFOTO Pro 4475
Sommige prestaties van camera's worden gemeten aan de hand van een zogenaamde CIPA-norm. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid foto's die je kunt maken met een volle acculading. Sinds 1 juli 2013 heeft de Camera & Imaging Products Association ook een standaard voor beeldstabilisatie.

Voor onze reviews testen we beeldstabilisatie in de praktijk. Dat doen we door simpelweg heel veel foto's te maken en er vanuit te gaan dat je bij een sluitertijd die gelijk is aan het brandpunt vrijwel altijd een scherpe foto kunt maken zonder beeldstabilisatie (400mm = 1/400e seconde). Vervolgens verlagen we de sluitertijd, schakelen we beeldstabilisatie in en kijken we tot welke sluitertijd we consequent scherpe foto's krijgen. Lukt dat in het geval van een 400mm (op een fullframe-camera) nog op 1/50e seconde, dan spreken we over drie stops winst.

Fabrikanten geven bij de introductie van een objectief met stabilisatie vaak aan hoeveel stops winst de beeldstabilisatie moet opleveren. Tot nu toe was er echter geen norm waarmee de beweringen van fabrikanten gestaafd konden worden. Om te voorkomen dat appels met peren vergeleken worden, heeft CIPA een norm opgesteld zodat fabrikanten een geijkte testwaarde aan de stabilisatie van hun objectieven kunnen geven. 

Testopstelling

CIPA test de effectiviteit van de beeldstabilisatie met een speciale testopstelling, waarbij een zogenaamde 'chart' (testafbeelding) wordt gefotografeerd vanaf een bewegende plaat. Deze kan zowel naar voren en achteren kantelen als ook om de verticale as draaien. Vervolgens wordt vanaf twintig keer de brandpuntsafstand (kleinbeeldequivalent) de testkaart gefotografeerd. Voor een 50mm-objectief op een fullframe-camera bevindt de testkaart zich dus op 50mm x 20 = 1000mm, ofwel 1 meter afstand. Een 50mm-objectief op een micro four thirds-camera gedraagt zich echter als een 100mm op een fullframe-camera en de testkaart zal dan op twee meter afstand staan. Op haar website beschrijft de CIPA de testmethode uitvoerig.

CIPA test

De testopstelling voor beeldstabilisatie van de CIPA

Nikon bijt het spits af

Op de website van Nikon is een lijst te zien waarin de VR-objecieven een waarde krijgen volgens de CIPA-norm. Leggen we deze naast de opgaven van Nikon zelf, dan zien we verschillen. Zo meldde Nikon bij de introductie van de AF-S Nikkor 16-35mm f/4 VR een winst tot vier stops, volgens de CIPA-norm is dit 2,5 stops.

In de meeste gevallen is de afwijking echter minder groot en soms zijn de CIPA-cijfers zelfs voordeliger dan de opgegeven waarde van Nikon zelf. Zo gaf Nikon een winst van vier stops op bij de introductie van de AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR, terwijl de stabilisatie volgens de CIPA-standaard 4,5 stops winst oplevert.

VR CIPA

Andere fabrikanten

Andere CIPA-normen worden al door de meeste fabrikanten gebruikt. Bijvoorbeeld de norm voor het aantal foto's dat je met een volle acculading kunt maken. Vrijwel iedere camerafabrikant is aangesloten bij de CIPA en geeft een waarde op volgens de standaard (pdf) die CIPA heeft ingesteld voor het testen van de accuduur.

Gezien de omarming van andere CIPA-standaarden verwachten we dat ook andere objectievenmakers de effectiviteit van de beeldstabilisatie in de toekomst zullen aanduiden met een waarde die conform is aan de CIPA-norm.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie