Portrettips: omgaan met cameraschuwe mensen

Portrettips: omgaan met cameraschuwe mensen

Eefke Burg 5059

Op de één of andere manier, maken mensen, vooral van de oudere generatie, zich steeds meer zorgen over hoe ze eruit zien op foto's. Je krijgt ook soms te maken met mensen die daadwerkelijk niet voor de camera willen verschijnen. Voor veel fotografen is dit vaak ook het geval, dus misschien kan je je hier wel in inleven. Toch is het lastig als je bijvoorbeeld ingehuurd bent om een bruidsrapportage of een familieportret te schieten. Hoe ga je om met cameraschuwe mensen? Je leest het hier.

Het overtuigen van cameraschuwe mensen

Vaak hebben jonge mensen minder moeite met op de foto gaan en hoe ze hierop staan. Misschien heeft dat er mee te maken dat er de hele tijd foto's op sociale media worden gedeeld. Of misschien worden mensen naarmate ze ouder worden wel steeds zelfbewuster. Waar het ook aan ligt, we missen altijd foto's van bepaalde cameraschuwe mensen die zich minder fotogeniek voelen. Sommigen maken zich er zo druk over dat ze paniekaanvallen krijgen als ze denken aan het maken van een familieportret.  

Nu zou het fijn zijn om één of andere magische set van woorden te hebben die dit soort mensen onmiddellijk van gedachten laat veranderen, maar jammer genoeg is het niet zo makkelijk. Beter is om deze gevoelens te respecteren en je hierin in te leven. Vaak kan je als je je inleeft in deze cameraschuwe mensen, met argumenten komen over hoe je de afkeer van op de foto staan overwint.

Cameraschuwe mensen: familieportretten draaien niet om jou

We maken familieportretten zodat je samen met je kinderen en kleinkinderen terug kan kijken op 'hoe het vroeger was.' Je kan samen lachen om de mode en kijken naar de overeenkomsten tussen vader en zonen. Persoonlijk vind ik het interessant om foto's terug te zien van mijn overgrootouders om te kijken naar de overeenkomsten op mijn leeftijd. Foto's van familieleden zijn uiteindelijk van onschatbare waarde voor je klanten.

Wat kan je dan doen om iemand die cameraschuw is over te halen? Je kan een foto van jouw eigen grootouders meenemen en zeggen: 'Ik weet niet wat mijn oma van deze foto vond. Ik weet niet of ze van deze outfit hield, of dat ze misschien een 'bad hairday' had. Wel weet ik dat het van onschatbare waarde is om haar nu te kunnen zien en mijn vader als kind naast haar te zien staan. Ik ben blij dat ze de moeite heeft genomen om gefotografeerd te worden, ondanks de stress die dit met zich meebrengt. Als ik kijk naar foto's van mezelf zie ik als eerste de 'gebreken.' Maar ik weet ook dat de foto's niet zozeer over mij gaan, maar dat het gaat voor herinneringen die je mee kan geven aan volgende generaties. Ik ben blij dat je je best doet om gefotografeerd te worden en ik weet dat je kinderen en kleinkinderen dit ook zullen waarderen.'

Hopelijk helpt deze dialoog met het voorbereiden van je klanten op een familieshoot. Heb je zelf ook nog tips die je graag met ons wil delen? Laat het ons weten in de comments hieronder.  

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke