tips!

Kies je statief voor wildlife fotografie

Amy Schutte 1729

Een statief kan één van de beste aankopen zijn die je als fotograaf doet. Vaak een flinke investering, maar ze kunnen een leven lang meegaan.

Daarom is het handig om je goed te informeren. Maar vooral ook om je eigen fotografie goed onder de loep te nemen: wat fotografeer je vaak, waar ga je je statief het meeste voor gebruiken?

Doe je veel aan wildlife fotografie, dan heeft Tom Mason tips voor je.

Hij heeft een zwaarder model voor wanneer hij met zware teleobjectieven in de weer is. Als er veel gelopen moet worden, gebruikt Mason liever een lichter model. Beide modellen zijn in zijn geval van carbonfiber. Het is lichter dan bijvoorbeeld aluminium en kan trillingen dempen. Een handige eigenschap voor een statief. Bovendien wordt aluminium koud, als de buitentemperatuur dat ook is.

Voor Mason is het belangrijk dat he statief laag bij de grond gepositioneerd kan worden.

Verder kijkt hij naar de manier waarop de poten uitschuiven. Mason vindt het draaisysteem prettig, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Bovendien prefereert hij punten aan het uiteinde van de poten, zodat het statief in de grond verankerd kan worden.

Voor zijn teleobjectieven gebruikt hij een gimbal kop, omdat die gemakkelijk en snel te positioneren is. Op de andere gebruikt hij een balhoofd, voor wanneer hij geen teleobjectieven gebruikt. Deze is ook fijn voor panning.

Een statief is natuurlijk heel persoonlijk, maar Mason stipt een aantal belangrijke punten aan. Het is aan jou welke je belangrijk vindt. En hoe groot je budget is, niet te vergeten.

Fotowedstrijd: Wildlife

Heb jij een mooie Wildlife foto gemaakt? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd Wildlife. Meer informatie vind je hier

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy