7 websitefouten die je als fotograaf moet voorkomen
Te snel je website opzetten
Iedereen weet dat het belangrijk is om een goede website te hebben. Als je er geen hebt, dan zul je zo snel mogelijk aan de slag willen zodat je een website hebt. Dit kan echter niet verstandig zijn. Als je fouten maakt aan de basis, dan is het een stuk lastiger om deze op een later moment te herstellen. Het is dan ook verstandig om te wachten en nog even na te denken wát je precies wil vertellen. Het omgekeerde is overigens ook waar: veel fotografen blijven zo lang aan hun concept schaven dat die website er uiteindelijk niet komt. Dat is óók weer niet de bedoeling.
Lees ook: Influencer noemt bruidsfotografen onbeschoft na weigeren gratis dienst
Eén van de meest voorkomende websitefouten: te veel verschillende dingen willen
Even denken... Ik wil een sectie waar nieuws komt te staan, maar ik ben zowel bruids- als newbornfotograaf en wil daar ook aandacht aan besteden, maar ik wil klanten die me willen inhuren als eventfotograaf ook niet afschrikken... Je hebt misschien heel veel verschillende freelance klussen gehad. Het is dan heel verleidelijk om iedere klant te willen bedienen op één website. Een klant ziet dan echter door de bomen het bos niet meer. Het is beter om je zoveel mogelijk te specialiseren om er zo voor te zorgen dat je klant weet wat ze aan je hebben.
Afleidende vormgeving
Waar wil je het meeste aandacht voor? Je foto's en de mogelijkheid om je te boeken. Veel fotografen waarvan ik het portfolio heb gezien laten echter alleen maar hun foto's te zien. Het is niet duidelijk waarvoor mensen ze kunnen boeken en hoe ze kunnen boeken. Maak de drempel om je te benaderen zo klein mogelijk.
Lees ook: Op reis? Neem de volgende camera gear mee!
Al je foto's online zetten
Natuurlijk ben je getalenteerd en heb je heel veel foto's die je graag wil delen. Het is echter vaak beter om een paar van je allerbeste foto's te delen, dan ontzettend veel verschillende foto's. Probeer een aantal van je beste foto's te gebruiken, het liefst die in verschillende sets gemaakt zijn. Zo laat je veelzijdigheid zien en laat je het beste van jezelf zien.
Veel te grote foto's
Hoe groter de foto, hoe langer het duurt om jouw website te laden. Hoe langer het duurt om je website te laden, hoe sneller mensen afhaken bij het bekijken daarvan. Een bijkomend nadeel is dat je dan lager in de Google Ranking komt. Foto's die 1200 pixels breed zijn zijn van voldoende kwaliteit en meer dan 72 dots per inch ga je op een gemiddeld beeldscherm echt niet zien.
Verlaten blogs
Hello world... Niets is zo'n afknapper als een blog die maar een aantal kleine berichten heeft. Met name als je de datum er dan bij ziet kan dit nogal confronterend zijn voor de bezoeker, zeker als het erg lang geleden is dat je iets hebt geplaatst. Weet je van jezelf dat je niet de tijd hebt om een dagelijkse blog bij te houden? Doe dat dan niet. Werk je cases die je graag wil vertellen los van elkaar uit, zonder datum erbij. Kies je wel voor een blog: zorg er dan ook voor dat hier regelmatig updates op verschijnen.
Nog één van de meest voorkomende websitefouten: geen aandacht besteden aan SEO
SEO, is dat een plugin die ik kan downloaden? Was het jammer genoeg maar zo makkelijk. Search Engine Optimalisation zorgt ervoor dat je bovenaan de zoekresultaten van Google komt. Wel zo makkelijk, dan kunnen klanten je goed vinden. Persoonlijk kijk ik veel op Winmag om te kijken wat het nieuws is op dit gebied. Bekijk bijvoorbeeld eens dit artikel. Ook de cursussen van Google kunnen je veel leren op dit gebied.
Ben je nog andere veelvoorkomende websitefouten tegen gekomen die je hier niet hebt gezien? Deel je favoriete websitefouten met ons hieronder.