Clik Elite Pro Express
Advertorial
Het verhaal van Clik is wel bijzonder. De oprichters zijn rugzakdesigners die jaren voor gerenommeerde buitensportmerken werkten en dus alles weten van materialen, technieken, draagcomfort en dat soort zaken. Ze werden door de fotografie gegrepen en besloten dat ze met hun kennis en ervaring wel wat aan de markt toe te voegen hadden, in de vorm van een nieuw merk fotorugzakken en tassen. Hun visie moet je helemaal terug kunnen vinden in de Pro Express: een rugzak waarin natuurfotografen en fotojournalisten een grote uitrusting langdurig moeten kunnen meedragen.
Rechthoek
Het in de buitensportwereld zo populaire druppelmodel is niet ideaal voor een rugzak waarin je binnen een klein volume maximale efficiency wilt. Hoe je het ook wendt of keert, dan kom je op een rechthoek uit, of om het oneerbiedig te zeggen: het koffermodel. Het is dan ook de basis voor de Pro Express. We nemen de proef op de som en stoppen hem vol. Daar komt-ie: een Eos 1D Mk III, een Eos 5D Mk II, een 2,8/70-200 mm IS II en een 1,4 x teleconverter, een 2,8/16-35 mm, een 4/24-105 mm, een Macro 2,8/100 mm L en een Speedlite 580EX II. Bij elkaar een gewicht van ca. 8 kilo. De hoogte is overigens voldoende om er een gebruiksklare probody met 5,6/400 mm in te leggen, met de zonnekap in de parate stand.
Het lukt allemaal moeiteloos. Van woekeren met ruimte is absoluut geen sprake. Dat moet ook niet, want je moet je spullen snel kunnen pakken. Een grote pro-uitrusting in een compacte rugzak die ook voor vervoer als handbagage ideale afmetingen heeft. Daarbij kun je draagbanden en heupband slim weg stoppen.
Bij het in- en uitpakken op een ondergrond van nat gras blijkt meteen dat het deksel een belangrijke ondersteunende functie heeft.
Slim deksel
Het deksel van het apparatuurcompartiment is nadrukkelijk bedoeld als werkblad: het heeft uitklapbare opstaande randen, zodat er niets af kan rollen. Je kunt daar je spullen neerleggen als je na een fotoshoot alles weer netjes ingedeeld wilt opbergen, en je kunt de ruimte gebruiken bij het wisselen van bodies en objectieven, simpel en handig!
In het deksel vind je een platte ruimte voor een 15-inch notebook. En er is een royaal tweede vak, waarin je allerlei extra spulletje kwijt kunt: regenjas, reflectieschermen, kaartmateriaal, gidsen, enz. Bovenop vind je een ruim organizervak voor pasjes, geld, laders, accu's, kabels, geheugenkaarten.
Statiefopties
De voorkant van het deksel heeft ook een eigen verhaal. Links en rechts zitten onder een zoom bevestigingslussen, waar je extra uitrustingsstukken mee kunt vastsnoeren: klimtouwen, uitgetrokken kleding (trui, jas). Onderin zit een vakje waarin je een of twee poten van een statief kunt plaatsen. Voor de bovenkant van het statief trek je de bevestigingsbanden met gesp onder het organizervak tevoorschijn. Zo kunt je een compact statief vastzetten. Heb je een groter, zwaarder statief, dan kun je onderaan de voorzijde van de rugzak een draagflap tevoorschijn toveren, waar je het statief in plaatst. Welk statief je ook hebt, het kan mee.
Aan de zijkant vind je twee vakken voor bidons. Die kun je echter ook voor andere zaken gebruiken. Extra statieven bijvoorbeeld, die je gebruikt om reflectieschermen op te stellen (niet alleen voor portretten, steeds meer macrofotografen gebruiken ze). Of je zet er de stokken van een schuiltent in, of een paraplu.
Dragen
Het rugpand is voorzien van met zachte stof beklede schuimplaten, waartussen brede ventilatiekanalen zijn aangebracht. Omdat het nooit handig is veel gewicht op je schouders te dragen is er een brede, dik gevoerde heupband aanwezig. Dat draagt echt fantastisch, ook voor lange mensen (getest op lichaamslengte 1,93 m).
Achter het rugpand zit ruimte. Daar kun je de draagbanden wegstoppen als je de rugzak in een bagagevak wilt plaatsen. En daar zit ook een zakje waarin een platte waterzak (type CamelBak) van 2 liter past. Er zitten bandjes op de draagbanden waar je de drinkslang onderdoor kunt halen. Belangrijk natuurlijk: de waterzak komt buiten het cameracompartiment te zitten.
Op de heupbanden zijn sleuven aanwezig waar je kleine tassen of extra lenskokers kunt vastmaken, zodat je zelfs nog meer spullen kunt meenemen. Het aanbrengen van een of twee lenskokers is beslist geen gek idee, want zo kun je makkelijk van lens wisselen terwijl je je rugzak niet af hoeft te doen.
Bescherming
Hoewel de ritsen van de rugzak spatwaterwerend zijn, is van échte waterdichtheid natuurlijk geen sprake. Onderaan de Pro Expres zit echter een sleuf waar je de regenhoes uittrekt, dus een stortbui hoeft geen enkel gevaar te brengen.
Alle ritsen zijn verder diefstalvertragend gemaakt. Aan het uiteinde zit een lederen lus, waar je het gripje van het ritskoord doorheen moet steken. Een boef krijg dat niet één-twee-drie los, dus die gaat dan waarschijnlijk een rugzak verder. En ontmoediging is waar het hier om draait.
Universeel
Tot slot: De Clik Elite Pro Express is uitermate degelijk geproduceerd. Je voelt het aan alles: hoogwaardige materialen, goede vormvastheid, perfect stikwerk. In alle opzichten een uitstekende rugzak, voor vele jaren. Universeel toepasbaar. Als parate apparatuur-opbergkoffer waarmee je op elk moment kunt uitrukken, als reisrugzak voor fotoshoots in het buitenland, als werkrugzak voor de reportagefotograaf, en als outdoor-fotorugzak voor de natuurfotograaf. Zoveel spullen in zo'n klein volume, perfect!
Afmetingen
- Binnenmaat cameracompartiment: 42x25x14 cm
- Buitenmaat rugzak: 49,5x27x21,6 cm
- Gewicht rugzak: 1930 gram