4K video monteren met proxies

4K video monteren met proxies

4K video monteren met proxies

Itam van Teeseling 4475
Voor veel computers is 4K-materiaal nog net een stapje te zwaar om vlekkeloos mee te monteren. Het kan wel, maar het maakt het monteerproces nodeloos traag. De oplossing? Werken met proxie-bestanden!

Het idee is heel simpel. Je maakt kopieën van een lagere kwaliteit van het videomateriaal, zogenaamde proxie-bestanden. Deze "schaduw-bestanden" maken het mogelijk om met minder belasting op je computer te kunnen monteren. Wanneer de montage klaar is, worden bij het exporteren de originele 4K-bestanden gebruikt, maar met alle montage-info (zoals welke beelden waar geknipt zijn, effecten, fades, etc.) uit de proxie-montage. Je ontlast als het ware je computer, tot je klaar bent met monteren.

Bijna elk professioneel montageprogramma heeft deze optie. Het principe is vaak het zelfde, dus voor het gemak laten we alleen Premiere Pro CC en Final Cut Pro X zien.

Proxies in Premiere Pro CC

In Premiere Pro CC heb je twee manieren om van je originele bestanden proxie-bestanden te maken. Je kan dit in het begin doen tijdens het importeren van je videomateriaal, via "ingest", maar je kan dit ook later nog doen via de project browser.

Bij het importeren ga je naar "ingest settings". Kies dan in het drop-down menu voor "create proxies". Vervolgens kies je een preset. Hier kun je kiezen welke codec je gebruikt en in welke resolutie de proxie-bestanden moeten zijn. Let hierbij goed op de beeldverhouding van je videomateriaal. Premiere Pro geeft hier geen beeldverhoudingen aan, alleen de resoluties. Kies je de verkeerde resolutie - dan heb je kans dat je vierkant beeld krijgt, in plaats van breedbeeld. Over het algemeen is het het beste om codec H.264 te gebruiken, aangezien deze het populairst is.

Vervolgens sla je je "ingest settings" op en kan je je materiaal importeren. Na het importeren worden er in Adobe Media Encoder automatisch proxies aangemaakt van je bestanden.

Als je achteraf proxies wilt maken van je bestanden, dan kan je dit doen door met je rechtermuisknop op een van je bestanden (of meerdere) in de "project browser te klikken". Klik vervolgens op "proxy", en dan op "create proxies".

Na dat de proxies aangemaakt zijn worden ze automatisch gebruikt in je montage. Wil je tussentijds switchen naar het originele materiaal dan is daar een speciaal knopje voor onder je preview- en sourcescherm. In het onderstaande filmpje zie je hoe je die knop tevoorschijn haalt.

Maak je overigens geen zorgen over je uiteindelijke export. Voor de export worden altijd de originele bestanden gebruikt. Je geëxporteerde filmpje is dus altijd een kwalitatieve versie.

 

 

Proxies in Final Cut Pro X

In FCPX heb je ook de mogelijkheid om tijdens het importeren proxies te maken, of dit later te doen. Je kan in de preferences van het programma er voor kiezen om dit standaard bij elke import te doen. Dit is natuurlijk niet aan te raden als je alleen af en toe proxies nodig hebt - wanneer je bijvoorbeeld doorgaans in Full HD monteert en af en toe in 4K.

Tijdens het importeren

Om tijdens het importeren proxies aan te maken ga je eerst naar het 'import'-venster. Je ziet daar, rechts van de browser meerdere opties staan, waaronder 'creat proxie media'. Vink deze aan. Selecteer vervolgens je te importeren bestanden en klik op 'import selected'. Je bestanden worden nu geïmporteerd, terwijl er tegelijkertijd proxie-bestanden worden aangemaakt.

Om te switchen tussen proxie-materiaal en het originele materiaal kan je bij de 'view'-optie kiezen, rechts boven je preview screen voor 'optimized/original' materiaal, of proxy.

Goed om te weten

Als je proxy-bestanden aanmaakt zijn die bestanden altijd gelinkt aan de originele bestanden. Verwijder je dus de proxybestanden, of verplaats je ze naar een andere map, dan zal het programma vragen waar hij de proxybestanden kan vinden. Houdt hier dus rekening mee.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam