Zwarter dan zwart: BMW X6 in Vantablack

Christel de Wolff 1747

Het is fascinerend, maar best een beetje onprettig om naar te kijken, BMW spoot een X6 in 'Vantablack' het zwartste zwart ter wereld.

Het resultaat: een bijna tweedimensionaal beeld van een auto die normaal gesproken vol met interessante lijnen en contouren zit. Kijk je naar de video hieronder, denk je dat je ogen je voor de gek houden. Het diepe zwart (Vantablack) reflecteert bijna geen licht waardoor het lijkt alsof je in een zwart gat kijkt. Dit levert heel interessante beelden op. 

BMW X6 in Vantablack

Vantablack is ontwikkeld door een Brits bedrijf en staat voor Vertically Aligned Carbon Nanotube Arrays. De benaming slaat op de verticaal geplaatste koolstofnanobuisjes die de kleur bevat en die de eigenschap hebben om bijna al het invallende licht te absorberen. Zo'n 99,96% van het licht dat op Vantazwart valt wordt geabsorbeerd om precies te zijn.
bmw x6 in vantablack

Meer auto's in vantazwart?

Waarschijnlijk niet. Het zou nogal gevaarlijk worden op de weg. In slechte weersomstandigheden zie je een zwarte auto nu al lastiger aankomen dan een lichtgekleurd model, laat staan eentje zo gitzwart als deze. Los daarvan is vantazwart erg duur en ook niet geschikt als autolak omdat het niet krasbestendig is. Wel kan de lak worden ingezet op oppervlakten waarop je absoluut geen reflecties wilt zien. Zo zou een vantablack dashboard denkbaar kunnen zijn, wat juist de veiligheid op de weg zal bevorderen.

Vantablack in fotografie

Vantablack is extreem kostbaar, waardoor het niet snel beschikbaar zal komen voor het grote publiek. Specialistische technologieën gebruiken het echter wel. Denk bijvoorbeeld aan extreem goede telescopen waarmee ruimtewetenschappers het heelal afspeuren naar de zwaktste lichtbronnen en daarbij geen weerkaatsend licht vanuit de telescoop kunnen gebruiken. Deze techniek kan ook gaan worden toegepast op de binnenkant van objectieven of in camera's om te voorkomen dat er onbedoeld licht op de sensor kaatst. 

Meer informatie en kijken hoe het spuitproces van de BMW X6 in Vantablack verliep?  Bekijk het op de speciale webpagina van BMW.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel