Wetenschappers tonen baanbrekende eerste foto zwart gat

Pulsar première

Wetenschappers tonen baanbrekende eerste foto zwart gat

Siem van Woerkom 2128

Spannend nieuws uit de ruimtevaart, wetenschappers gaan s'werelds eerste echte foto tonen van een 'supermassive black hole'.

Doorbraak in visualisatie zwart gat

In het hart van elk groot sterrenstelsel ligt een zwart gat. Een plek waar alle materie (inclusief licht) opgeslokt wordt naar een onbekende plek. Jarenlang al proberen wetenschappers foto's te maken van deze gevaarlijke ruimte objecten, wat enorm lastig gemaakt wordt door het ontbreken van licht (iets wat voor fotografie toch wel echt een vereiste is). 

Een groep onderzoekers van de Event Horizon Telescoop (EHT) zullen echter op 10 april voor het eerst een daadwerkelijk beeld schetsen in de vorm van een foto van een zwart gat.

space black hole zwart gat ruimte nasa

Gevaarlijke objecten

Zwarte gaten in de ruimte zijn extreem zware objecten met een gemiddelde dichtheid van zo'n miljoen x de massa van de zon. Door deze extreme massa wordt alles in hun buurt naar het gat toegetrokken. De aantrekkingskracht kan zo extreem zijn dat asteroiden, manen of zelfs hele planeten 'opgeslokt' kunnen worden. 

De foto die op 10 april wereldwijd getoond zal worden kan van Sagittarius A zijn uit ons eigen melkwegstelsel, of M87 van het Virgo A sterrenstelsel. Een aardig verschil nog tussen deze twee giganten; Waar Sagittarius A een massa heeft van 4 miljoen keer de massa van de zon, is dat bij M87 zo'n 3.5 miljard! 

Alle beelden die op dit moment beschikbaar zijn van zwarte gaten, in boeken, films of andere media zijn illustraties. Het zal dus spannend zijn om dit historische moment in fotografie op 10 april mee te maken. 

(beeld: Wikimedia Commons) 

Meer ruimte nieuws: Sterrenkijken op Landelijke Sterrenkijkdagen 2019

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem