Wat is moiré?
Wat is moiré?
Je spreekt van moiré wanneer een persoon of object die je fotografeert herhalende details bevat, zoals lijnen, punten etc. die de sensorresolutie overschrijden. Als gevolg hiervan zie je in de camera vreemd uitziende regenboogpatronen, zoals bij de foto van fotograaf David Clode hieronder:
Zie je hoe er in plaats van strakke blauwe lijnen, er een regenboogpatroon ontstaat dat op de gemiddelde pride-optocht niet zou misstaan? In het ergste geval is dit ook wat er met je foto gebeurt. Moiré is typisch iets wat in camera’s gebeurt, dus je zal het nooit terugzien in de natuur, als je niet door je lens kijkt. Vaak krijg je een dergelijk effect bij het fotograferen van dagelijkse objecten zoals allerlei soorten stof: jassen, shirts, handdoeken en gordijnen. Je kan het ook terugzien in stijl haar en architectuur.
Misschien heb je het zelfs wel eens op de televisie waargenomen. Of misschien is het je wel eens opgevallen dat mensen op de televisie bijna nooit kleine printjes aanhebben die dergelijke effecten kunnen veroorzaken.
In fotografie vindt moiré plaats wanneer het te fotograferen item een gedetailleerd patroon bevat dat niet matcht met het patroon van de beeldsensor. Doordat deze twee afzonderlijke patronen op elkaar worden gelegd, ontstaat een derde, vals patroon in de vorm van een ‘moiré-patroon.’
Bekijk het vierkante raster hieronder, waarin je dit effect goed kan terugzien:
Recht raster, vergelijkbaar met het soort dat je terugvindt beeldsensoren
Laten we nu eens kijken naar een schuin raster, dat enigszins met de klok mee is gekanteld:
Schuin raster
Dit is wat er gebeurt als de twee rasters op elkaar worden gelegd:
Moiré patroon
Het combineren van de twee rasters resulteerde in de creatie van een nieuw patroon, wat we moiré noemen.
Zoals je kunt zien, worden door het combineren van de eerste twee rasters door ze op elkaar te leggen veel nieuwe grotere herhalende vierkante vormen gecreëerd - dat is in wezen hoe moiré wordt gevormd.
Moiré vermijden
Het kan enorm veel werk zijn om moiré behoorlijk te verwijderen in de bewerking, dus het is het beste om te voorkomen dat je iets fotografeert met moiré. Hieronder vind je een lijst met stappen die je kan nemen om moiré te voorkomen tijdens het fotograferen van kleine details:
- Zorg ervoor dat je jouw foto’s op een groot scherm kan bekijken zodat je kan zien of er sprake is van moiré.
- Zorg ervoor dat je model geen te kleine patronen aanheeft.
- Bekijk of je de focus in een ander gebied kan leggen.
- Verander de afstand tot het onderwerp of pas de brandpuntsafstand aan.
- Verander de hoek van de camera ten opzichte van de camera.
- Gebruik een diafragma van f/11 of hoger. Let op dat je bij de echte hoge diafragmawaarde (f/16 of hoger), het objectief vaak te maken krijgt met diffractie.
Hopelijk helpen deze tips je betere foto’s te maken. Heel veel succes met fotograferen!