Wanbetalers? Dit is hoe je je hierop kan voorbereiden
De gemiddelde fotograaf heeft een groot en divers klantenbestand. Niet gek, want je kunt voor verschillende klussen ingehuurd worden. De ene keer word je ingeschakeld voor een familieportret, terwijl je de volgende keer foto’s maakt voor een bedrijf. Als je jouw klus hebt uitgevoerd, stuur je de klant een factuur. Deze wordt meestal zonder slag of stoot betaald, maar helaas is dit niet altijd het geval. Als een klant niet tevreden is met de foto’s, kan hij/zij weigeren te betalen. Gelukkig kun jij je als fotograaf indekken tegen dergelijke problemen. Wij vertellen je in deze tekst hoe je dat doet.
Sluit een rechtsbijstandverzekering af
Als fotograaf kun je vandaag de dag allerlei verzekering afsluiten. De rechtsbijstandverzekering is hier een goed voorbeeld van. Helaas sluit lang niet iedere fotograaf deze verzekering af. Dit komt vooral doordat er nogal wat onduidelijkheid over bestaat. Daarom leggen we je hier eerst kort uit wat een rechtsbijstandverzekering precies is. Wanneer je als fotograaf een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, ben je verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Weigert één van jouw klanten te betalen? Dan is er sprake van een zakelijke conflict en kun je dus een beroep doen op een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Je kunt dan direct een specialist inschakelen als je er eentje nodig hebt.
Wat betaal je voor zo’n verzekering?
Je weet inmiddels wat je als fotograaf aan een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je ongetwijfeld ook nog weten wat dit jou gaat kosten. De kosten van een rechtsbijstandverzekering hangen af van een aantal factoren. Zo kijkt een verzekeraar allereerst naar jouw omzet. Zet je veel om? Dan betaal je een hogere premie dan wanneer je een relatief lage omzet hebt. Ook het aantal medewerkers dat je in dienst hebt speelt mee in de hoogte van de premie. Ben je werkzaam als zelfstandig fotograaf? Dan betaal je doorgaans minder dan wanneer je één of meerdere mensen in dienst hebt.
Particuliere rechtsbijstandverzekering volstaat niet
Heb je een particuliere rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan vind je het misschien overbodig om ook nog een zakelijke variant af te sluiten. Daarom besluit je het mogelijk te laten voor wat het is. Zonde, want juridische hulp bij zakelijke conflicten wordt namelijk niet vergoed als je alleen een particuliere rechtsbijstandverzekering afsluit. Je moet de kosten in dat geval uit eigen zak betalen. Kijk er niet raar van op als dit je aanzienlijk meer kost dan een zakelijke rechtsbijstandverzekering.
Rechtsbijstandverzekering en wachttijd
Fotografen kunnen wel degelijk baat hebben bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Zie je dit ook in? Wacht dan niet te lang met het afsluiten. Je krijgt namelijk te maken met wachttijd als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit. Deze wachttijd bedraagt bij de meeste verzekeraars een paar maanden. Gedurende deze eerste maanden ben je niet verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Reden genoeg om niet te lang te wachten met het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering.