Langste vlindermigratie in beeld - Lucas Foglia | Vlindervlucht

Langste vlindermigratie in beeld - Lucas Foglia | Vlindervlucht

Redactie DIGIFOTO Pro 206

Fotograaf Lucas Foglia brengt ‘s werelds langste vlindermigratie in beeld en trekt aangrijpende parallellen tussen de vlinders en vluchtelingen die vergelijkbare routes volgen op zoek naar veiligheid en voedsel. Vlindervlucht is te zien van 17 mei t/m 28 september 2025 in Fotomuseum Den Haag. Bijzonder is dat in deze periode de distelvlinder ook buiten in Nederland te vinden is.

 

Fotograaf Lucas Foglia brengt ‘s werelds langste vlindermigratie in beeld. Elk jaar reist de distelvlinder tussen Afrika, het Midden-Oosten en Europa op zoek naar wilde bloemen volgens een route die ze al miljoenen jaren afleggen. Door droogte en hogere temperaturen moet de vlinder zich steeds aanpassen en nieuwe wegen zoeken.

Terwijl Foglia de reis van de distelvlinder volgt, legt hij subtiel de impact van klimaatverandering vast. Vlindervlucht verweeft het verhaal van deze delicate maar vastberaden soort met dat van mensen, en trekt aangrijpende parallellen tussen de vlinders en vluchtelingen die vergelijkbare routes volgen op zoek naar veiligheid en voedsel.

 

Mickaël met een distelvlinder in zijn hand, Ivoorkust, 2022. Uit de serie Constant Bloom © Lucas Foglia

 

De langste vlindermigratie ter wereld

Van alle vlinders legt de distelvlinder de langste migratietocht ter wereld af. Dit fenomeen werd pas recent ontdekt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de vlinder in februari trekt van de Afrikaanse graslanden naar het noorden, over de Sahara en de Middellandse Zee. Ze vliegt over besneeuwde Alpen richting het noorden tot ver in Scandinavië, om in september weer terug naar het zuiden te reizen. Gedreven door de zoektocht naar bloeiende bloemen, beslaat de reis zo’n 15.000 kilometer. Deze wordt in etappes afgelegd door 10 generaties vlinders. Een distelvlinder leeft ongeveer vijf weken en kan tot 4000 kilometer vliegen totdat de vleugels kapot zijn. Door onderweg eieren te leggen, kan een nieuwe generatie vlinders de migratieroute vervolgen.
In vergelijking met andere vlindersoorten reageert de distelvlinder opvallend veerkrachtig op de gevolgen van de klimaatverandering. Ze lijken vrij eenvoudig hun route aan te passen. Gek genoeg worden ze daarbij steeds meer afhankelijk van de mens. De planten die wij in onze tuinen, parken en akkers laten bloeien, zijn cruciaal voor hun overleving.

 

Mohammad leidt een distelvlindertour, Jordaan, 2022. Uit de serie Constant Bloom © Lucas Foglia

 

Allegorie

Op het eerste gezicht lijkt Vlindervlucht een eenduidig visueel verhaal van een indrukwekkend natuurverschijnsel: een vlindersoort die pendelt tussen zuid en noord op zoek naar voedsel. Maar de vlindertocht belichaamt ook een dieper verschijnsel – tussen de foto’s van de vlinder verschijnen beelden van boten die de Middellandse Zee oversteken en van vluchtelingen die veelal door klimaatverandering noodgedwongen ver van huis een nieuw bestaan proberen op te bouwen. De vlinder wordt zo een symbool voor mensen die - via dezelfde route - op zoek zijn naar nieuwe plekken en middelen om te overleven.
Via het verhaal van een onschuldige vlinder helpt Foglia ons om de samenhang tussen belangrijke mondiale vraagstukken als klimaatverandering, bestaanszekerheid en migratie te herkennen en te doorgronden.

 

Een handelsschip varend langs Zembra, Tunesië, 2023. Uit de serie Constant Bloom © Lucas Foglia

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt het fotoboek Constant Bloom, uitgegeven door Nazraeli Press. Naast 71 foto’s bevat het boek tekstuele bijdragen van Willemijn van der Zwaan (conservator Fotomuseum Den Haag) en van wetenschappers van het wereldwijde distelvlindermigratieproject. De teksten zijn in het Engels, Frans en Arabisch.

 

Raluca verzamelt vlinders voor het Werelwijde Distelvlinder Migratie Project, Zwitserland, 2023. Uit de serie Constant Bloom © Lucas Foglia

 

Lucas Foglia

Lucas Foglia (VS, 1983), een Guggenheim Fellow in 2024, maakt fotografische verhalen over mensen in de natuur. Zijn werk wordt internationaal verzameld en tentoongesteld in instellingen zoals het International Center of Photography, Les Rencontres d'Arles, het San Francisco Museum of Modern Art en het Victoria & Albert Museum. Zijn zesde boek, Constant Bloom, is onlangs gepubliceerd door Nazraeli Press. Foglia wordt vertegenwoordigd door onder andere Galerie Caroline O’Breen in Amsterdam, Robert Morat Galerie in Berlin, Galerie Peter Sillem in Frankfurt, Michael Hoppen Gallery in London, Fredericks & Freiser Gallery in New York en UP Gallery in Taiwan.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie