Tips voor fotografie in Lapland

Tips voor fotografie in Lapland

Redactie DIGIFOTO Pro 17

De mooiste winterse plaatjes leg je misschien wel vast in Lapland. Ga je op reis naar Lapland, dan is dat een garantie voor prachtige schoonheid in de natuur en besneeuwde landschappen. Deze regio zou als fotograaf zonder twijfel op je bucket-list moeten staan. Ga je deze winter op vakantie in Lapland? Dan geven we je graag enkele tips om je foto’s hier naar een hoger niveau te delen, rekening houdende met de omstandigheden hier.

Bereid je voor op de kou

De winterse kou in Lapland zorgt voor prachtige plaatjes, maar is ook een kou die we als Nederlanders echt niet gewend zijn. Temperaturen dalen hier in de winter tot (ver) onder de -20 graden Celsius. Het is daardoor niet alleen een uitdaging om jezelf te beschermen, maar ook je apparatuur.

Zorg ervoor dat je altijd extra batterijen bij je hebt en houd deze warm in een binnenzak. Batterijen lopen sneller leeg bij extreme kou, dus het is verstandig dit zoveel mogelijk te voorkomen. Bevroren adem kan bovendien condenseren op je lens. Neem daarom een lensdoek mee en werk voorzichtig om ijsvorming op je apparatuur te voorkomen.

Het is daarnaast verstandig om handschoenen aan te schaffen waarmee je de knoppen van je camera kunt bedienen. Heb je meerdere camera’s? Zoek dan vooraf eens op welke camera het beste presteert bij lage temperaturen en neem deze mee.

Wat je zeker mee moet nemen:

- Lichtsterke lenzen omdat het in Lapland een groot deel van de dag donker is in de winter.

- Een statief voor foto’s met lange sluitertijden in de nacht.

- Een waterdichte tas om je uitrusting te beschermen.

- Warme (thermo)kleding.

Het Noorderlicht vastleggen

Een van de grootste attracties van Lapland is zonder twijfel het Noorderlicht, de Aurora Borealis. Het vastleggen van deze natuurlijke lichtshow vereist echter wat voorbereiding. Zo is het ten eerste belangrijk dat je naar een zo donker mogelijke locatie gaat, ver weg van kunstmatig licht, om het Noorderlicht überhaupt te kunnen zien. Er zijn daarnaast speciale apps, zoals Aurora Forecast, die je helpen te voorspellen wanneer het Noorderlicht zichtbaar is. Hoewel de kans om dit natuurfenomeen te spotten veel groter is in Lapland, blijft het een natuurverschijnsel dat onvoorspelbaar is.

Voor je camera is het verstandig om deze op een statief te plaatsen. Gebruik daarnaast een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 10 tot 30 seconden), een lage ISO-waarde (800-1600) en een groot diafragma (f/2.8-f/4). Experimenteer vooral ter plekke om de juiste balans te vinden.

Een andere tip is om het Noorderlicht te combineren met een silhouet van bomen, een hut of een bevroren meer voor een uniek perspectief. Dat geeft een prachtige diepte aan je foto’s en maakt ze echt speciaal!

Sfeervolle landschappen fotograferen

Een flink pak sneeuw tovert een gewoon landschap om tot een winterwonderland. Wil je deze sfeer vastleggen? Dan geven we je graag een aantal tips:

- Sneeuw reflecteert veel licht, wat kan leiden tot onderbelichte foto’s. Gebruik een positieve belichtingscompensatie (+1 EV) om ervoor te zorgen dat de sneeuw helder en wit blijft.

- Plan je shoots tijdens zonsopkomst of zonsondergang, wanneer het zachte licht de sneeuw een gouden of roze gloed geeft. Dit noemen we ook wel het gouden uur. Let op dat deze periode in Lapland maar heel kort is in de zomer en het hier een groot deel van de dag donker is.

- Gebruik de eenvoud van het landschap! Een enkele boom in een open wit veld kan een prachtige foto opleveren.

Respecteer de natuur

Lapland is een prachtige fotogenieke bestemming, maar ook een plek met veel kwetsbare natuur en een unieke cultuur. Heb respect voor je omgeving hier tijdens het fotografen. Benaderen rendieren niet van te dichtbij en verstoor ze niet en laat niets achter in de natuur. Wil je de Sami-cultuur vastleggen? Vraag dan altijd toestemming voordat je mensen of ceremoniële objecten fotografeert.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie