Terugblik 2012: Innovaties, trends en verrassingen
Wat ons betreft is de samenwerking tussen Sony en Hasselblad, die op de Photokina aangekondigd werd, de grootste verrassing van het afgelopen jaar. Hasselblad wil een bredere markt aanboren en kiest voor het luxesegment.
De eerste camera die uit de samenwerking tussen de twee zal voortvloeien is de Hasselblad Lunar, gebaseerd op de Sony NEX-7. Het design is op zijn minst opvallend te noemen en dat is dan ook waar de camera het van moet hebben. Kijk je namelijk puur naar de techniek, dan ben je met de Sony NEX-7 een stuk goedkoper uit. Innovatief kunnen we de Hasselblad Lunar niet noemen, maar verrassend is de camera zeker.
In de toekomst zal Hasselblad meer camera's op basis van Sony-modellen uitbrengen. We hopen wat meer eigen inbreng van de Zweedse fabrikant daarin terug te zien.
Trend: connectiviteit
De meest opvallende trend van het afgelopen jaar was 'connectiviteit'. Camera's worden steeds slimmer. Meestal uit zich dat in wifi-functionaliteit en de mogelijkheid om apps te installeren.
Samsung behoort tot de voorlopers op dit gebied. Alle nieuwe NX-camera's zijn zogenaamde 'smart-camera's met wifi en apps. Nog slimmer is de Samsung Galaxy Camera, een superzoomcompact opgebouwd rondom de Samsung Galaxy SIII smartphone met Android 4.1 als besturingssysteem.
Samsung's Galaxy Camera met Android 4.1 - de slimste camera van het jaar
Ook Nikon introduceerde een slimme compact, de Coolpix S800c moet het echter met Android 2.3 stellen. In haar spiegelreflexen is Nikon nog wat aftastend, wifi is toe te voegen aan de D3200 en D600 middels een optionele adapter.
Canon voorzag de EOS 6D wel van een interne wifi-ontvanger. Datzelfde deed Panasonic met de GH3 en Sony met de NEX-5R en NEX-6. Het lijkt een kwestie van tijd voordat wifi een standaard is in digitale camera's.
Innovatie in 2012
Naast opvolgers van bestaande camera's en technieken die voortborduren op wat we al kennen, waren er een aantal interessante innovaties te zien in 2012. Dit zijn wat ons betreft de hoogtepunten:
Fujifilm X-trans-sensor
Voor de Fujifilm X-Pro1 en X-E1 ontwikkelde Fujifilm een bijzondere sensor. Niet met het gebruikelijke bayer-patroon, maar met een kleurfilter waarvan de verschillende kleurlensjes semiwillekeurig over het oppervlak zijn verdeeld. Dit maakt een anti-aliassingfilter overbodig. In de praktijk levert de sensor zeer gedetailleerde beelden met weinig ruis. Waarschijnlijk zien we de sensor in 2013 terug in de opvolger van de Fujifilm X100.
Boven: conventioneel sensorontwerp
Onder: Fujifilm X-trans-sensor met semiwillekeurige kleurlenzen
Sony RX100
De grootste innovatie op gebied van compactcamera's kwam van Sony. Met een grote 20-megapixel 1-inchsensor die zeer goede beeldkwaliteit levert is de RX100 uniek in zijn klasse. Er zijn compacts met grotere sensor, zoals de Canon G1X, maar die passen niet in je broekzak.
Sony CyberShot RX1
Nog een unieke compact van Sony: de RX1 beschikt over een 24-megapixel fullframe-sensor en een 35mm f/2 Carl Zeiss-objectief. Gezien het prijskaartje van 3100 euro is dit toestel niet voor het grote publiek weggelegd, maar Sony laat met de RX1 zien wat mogelijk is en dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Nokia 808 PureView
Ja, een smartphone in deze lijst. De Nokia 808 PureView wist te verbazen met een 1.2-inchsensor met maar liefst 41 megapixels. Je kunt pixels combineren voor betere prestaties, maar je kunt ze ook allemaal inzetten. We zouden deze innovatieve techniek ook graag terugzien in (compact)camera's, want de resultaten vielen ons niet tegen.
CMOSIS-sensor in Leica M
In de opvolger van de Leica M9, de Leica M 'Typ 240', treffen we een op maat gemaakte 24-megapixelsensor van de Belgische fabrikant CMOSIS. Omdat de Leica M-objectieven dicht op de sensor zitten zijn de microlenzen op de chip aangepast. Het is nog afwachten hoe de sensor in de praktijk presteert, maar wij zijn blij verrast met een nieuwe sensorfabrikant in deze markt. Dat houdt de concurrentie scherp.
Meer terugblikken
Vooruitblikken
Dit is het laatste artikel in de serie 'terugblikken op 2012', vanaf morgen blikken we dagelijks vooruit op de plannen van de grote camerafabrikanten. Tot en met het einde van het jaar verschijnt er iedere dag een artikel met onze verwachtingen voor 2013.