Fotografie skills ontwikkelen

Redactie 1933 0
Er is altijd ruimte om beter te worden en je te ontwikkelen. Door ervaring leer je een hele hoop, maar soms moet je eens een ander pad bewandelen om verder te leren. De wereld vanuit een andere hoek bekijken. Tijd om op zoek te gaan naar nieuwe onderwerpen en verder te ontdekken en ontwikkelen.

De wereld van fotografie is ontzettend breed. Zelfs binnen een fotografiegenre is veel diversiteit mogelijk. Om te ontwikkelen is het soms noodzakelijk om uit je comfort zone te stappen. Je kan bijvoorbeeld nieuwe technieken, standpunten of onderwerpen uitproberen. Dit kan tijdens het fotograferen maar ook in de nabewerking. 

Ontwikkel het creatieve oog

Een belangrijk onderdeel van fotograferen is mogelijkheden zien. Je moet uit een omgeving of bepaalde setting je onderwerp bepalen en bedenken hoe je deze vast gaat leggen. Dit kan je oefenen en verder ontwikkelen. Dit kan je doen door inspiratie op te doen in magazines en online, bijvoorbeeld in onze gallery. Maar dit kan je ook goed ontwikkelen door op pad te gaan. Ga bijvoorbeeld eens een rondje wandelen of het bos in. Neem je camera vaker mee op pad, ook naar plekken waar je dit normaal misschien niet doet. Probeer zelf onderwerpen te vinden om te fotograferen.

Challanges

Een andere leuke manier van je creatieve oog ontwikkelen is door bijvoorbeeld fotochallanges aan te gaan. Dit kan je zelfstandig doen, maar ook met een vriendengroep of collega fotograaf. Fotochallanges bestaan vaak uit bepaalde foto opdrachten, dit kunnen onderwerpen of technieken zijn. Spreek bijvoorbeeld met een vriendengroep af om elke week een fotoserie te maken met een bepaald onderwerp. Of ga dagelijks aan de slag, daag jezelf uit met elke dag een onderwerp maken met een genoemd thema of onderwerp. 

Zelfportretten

Een goede creatieve oefening is het maken van zelfportretten. In deze fotografie kan je je creativiteit helemaal zijn gang laten gaan. Veel fotografen proberen bijvoorbeeld hun gevoelens of een verhaal vast te leggen. Zelfportretten is ook de perfecte manier om nieuwe technieken te ontdekken en uit te proberen. Je hoeft geen model te vervelen met al je uitprobeersels. 

Leren

Wil je graag buiten je comfortzone stappen maar weet je niet hoe en wat? Er zijn ontzettend veel plekken waar je inspiratie op kan doen. Ook kan je tutorials, masterclasses of workshops volgen om je te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het foto evenement Fotofair 2021. Hier worden jaarlijks veel leuke en leerzame workshops en masterclasses gegeven. Leren is makkelijker dan ooit. Er is een ruim aanbod aan tutorials en cursussen online beschikbaar. Maar ook fysiek leermateriaal is er nog genoeg. Natuurlijk DIGIFOTO Magazine maar ook andere fotografie boeken met tutorials en handige tips. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie