Preview: Sony SLT-A58 met opvallend lage adviesprijs

Sony A58: Nieuwe sensor, lagere prijs

Preview: Sony SLT-A58 met opvallend lage adviesprijs

Jesse Kraal 12439
Bij het uitlekken van de eerste foto's van de A58 leek alles er op te wijzen dat het om een opvolger voor de A57 zou gaan. Dat blijkt niet helemaal waar, want het toestel is niet in alle opzichten beter dan zijn 'voorganger'. Sony wil met de SLT-A58 namelijk ook de A37 doen vergeten, door middel van een aantrekkelijk prijskaartje.

Momenteel voert Sony vijf verschillende dslr's, of beter gezegt slt's. Een opklappende spiegel ontbreekt tegenwoordig immers in elk Sony Alpha-toestel. Bekijk je het overzicht, dan valt op dat eigenlijk alleen de A37 een afwijkende behuizing heeft, en dat de specificaties van de A57 en A65 behoorlijk dicht bij elkaar liggen. Beide 'problemen' pakt Sony aan met de A58, die zowel de A37 als de A57 lijkt op te volgen.

Sony A58

Behuizing

Qua behuizing lijkt het toestel sprekend op de A57 en past daarmee goed in de huidige designfilosofie van Sony. Net als in de andere SLT-toestellen wordt een vaste, halfdoorlatende spiegel gecombineerd met een elektronische zoeker. In de A58 zit nu net als in de duurdere A65 en A77 een oled-zoeker, de resolutie is echter 800 x 600 pixels. Minder dan de 1024 x 768 van de duurdere modellen en wat resolutie betreft gelijk aan de 'oude' lcd-zoeker van de A57.

Het scherm achterop is slachtoffer geworden van de iets lagere positionering van het nieuwe toestel en is in resolutie gehalveerd naar 460.000 beeldpunten. Ook het formaat nam met 0,3-inch af naar 2,7 inch. Kantelbaar is het scherm nog wel, al is het display minder flexibel dan dat van de A57.

Nieuwe sensor

Sony vervangt de oude trouwe 16-megapixelsensor voor een nieuw exemplaar met 20 megapixels. Zoals gebruikelijk bij Sony is de beeldchip gestabiliseerd, wat optische stabilisatie in objectieven overbodig maakt. Je kunt tot vijf beelden per seconde schieten in de normale burstmodus, in een speciale cropmodus zijn dat er maximaal acht. De camera legt daarin een uitsnede van het originele beeld vast en je houdt dus minder resolutie over.

De snelheid is een achteruitgang ten opzichte van de A57, die maximaal twaalf beelden per seconde kan schieten in 'Speed Priority'-modus, of tien bps in de standaard burstmodus. Ook de filmfunctie is minder geavanceerd, de maximale snelheid is nu 1080i50, voorheen was dat 1080p50. Wil je progressive video schieten, dan zit je vast aan 25 bps.

Sony A58

Het lcd is kleiner en is gehalveerd in resolutie. De elektronische zoeker kreeg daarentegen een upgrade naar oled-techniek.

Zeer scherp geprijsd

Tijd voor het goede nieuws: de adviesprijs ligt zelfs vijftig euro lager dan die van de A37 ten tijde van de introductie. Voor 550 euro mag je van Sony eigenaar worden van een A58 inclusief 18-55mm-kitlens. De A37 heeft momenteel een adviesprijs van 600 euro, de A57 van 799 euro en dat is in beide gevallen inclusief de 18-55mm.

Sony duikt met de adviesprijs van de nieuwe A58 zelfs honderd euro onder de straatprijs van de A57-kit en dat is opvallend. De naamgeving van het toestel is wellicht wat verwarrend omdat de A58 in sommige opzichten minder goed is uitgerust dan de A57. Zie je het prijskaartje, dan blijkt echter dat je bijzonder veel waar voor je geld krijgt.

Ook als we kijken naar de positionering ten opzicht van de concurrentie, blijft Sony's aanbieding scherp. Nikon's goedkoopste dslr is de D3200-kit met adviesprijs van 699 euro (straatprijs ca. 450 euro). Canon's 1100D is weliswaar voordeliger, maar moet het op specificaties ruimschoots afleggen tegen de A58. Qua specificaties schurkt de Sony dichter tegen de Canon 650D aan die als kit een adviesprijs heeft van 949 euro (straatprijs ca. 600 euro). 

Sony A58
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse