Preview: Sigma dp Quattro, bijzondere vormgeving en nieuwe sensor-techniek

Preview: Sigma dp1, dp2 en dp3 Quattro

Preview: Sigma dp Quattro, bijzondere vormgeving en nieuwe sensor-techniek

Jesse Kraal 5762
Sigma introduceert de dp1, dp2 en dp3 Quattro, waarbij meteen de bijzondere vormgeving in het oog springt. Daar houdt het niet bij op, want onder die opvallende behuizing gaat een geheel nieuwe Foveon-sensor schuil die van een compleet nieuwe techniek gebruik maakt.

Hoewel de nieuwe camera's er compleet anders uitzien dan hun voorgangers heeft Sigma aan het basisrecept van de DP1, DP2 en DP3 Merrill in feite niet veel gesleuteld. Nog altijd is de dp1 voorzien van een 19mm f/2.8-objectief (28mm fullframe-equivalent), de dp2 van een 30mm f/2.8-objectief (45mm fullframe-equivalent) en de dp3 van een 50mm f/2.8-objectief (75mm fullframe-equivalent). Deze objectieven zijn ook los verkrijgbaar voor compacte systeemcamera's (de Sigma DN-serie) en hebben zich ruimschoots bewezen als het op optische kwaliteiten aankomt. Wel zien we in de objectiefrand iets wat lijkt op een infrarood-led, wellicht een hulplampje dat de autofocus ondersteunt. Net als de voorgaande DP-camera's hebben de nieuwe dp-modellen een vast objectief. Sigma zegt dat het glaswerk exact op de sensor wordt afgestemd, wat voor de beste kwaliteit moet zorgen.

Sigma dp Quattro

Behuizing

Waren de eerste en tweede generatie dp-camera's vooral vierkant, bij deze nieuwe derde generatie heeft Sigma het heel anders aangepakt. De camera is bijzonder dun, lang en laag en heeft aan een kant een knik die een goede houvast moet creëren. Daarmee lijkt de camera in niets op enige andere camera, terwijl we vermoeden dat het ergonomisch wel eens een meesterzet kan zijn. Om een oordeel te kunnen vellen zullen we echter een testexemplaar moeten afwachten. We vinden deze gedurfde vormgeving in een positieve ontwikkeling. In tegenstelling tot andere merken grijpt Sigma niet terug naar het verleden maar komt de fabrikant met iets compleet nieuws.

Sigma dp Quatrro afmetingen

De nieuwe Sigma dp's zijn vooral breed, hier vergelijken we de nieuwe dp2 met de Sony A7 en Canon 5D Mark III.

Ondanks het gekke formaat heeft Sigma wel een 3-inch lcd met 920.000 beeldpunten weten te plaatsen, een optische zoeker is optioneel leverbaar. Net als bij de voorgaande generatie beschikken de dp's niet over een ingebouwde flitser, wel is er een standaard flitsschoen aanwezig. De maximale sluitertijd is door de centraalsluiter gelimiteerd tot maximaal 1/2000s, waarbij het daadwerkelijke maximum afhangt van het gekozen diafragma.

Sigma dp Quattro

Foveon X3 Quattro

Dan de sensor, want ook die is bijzonder. Nog altijd gaat het om een Foveon X3-chip, een sensor met drie lichtgevoelige lagen. Met de bovenste laag is wat bijzonders aan de hand want die is opgebouwd uit vier delen en heeft een viermaal hogere resolutie dan de twee lagen er onder: 20 megapixel versus tweemaal 4,9 megapixel. Daardoor zouden volgens Sigma de karakteristieken van de Foveon-sensor niet verloren gaan, terwijl de bestanden kleiner zijn, de beeldverwerking vlotter, het stroomverbruik lager en -'last but not least'- de beeldkwalteit hoger. We vermoeden dat Sigma met name doelt op resultaten bij hogere iso-waarden, een bekend zwak punt van eerdere Foveon X3-sensoren. Daarentegen bedraagt het bereik nog altijd 100-6400 iso, net als bij de DP Merrill's. 


Drie lagen, elk afzonderlijk gevoelig voor een andere kleur. Aan dat bekende Foveon X3-recept voegt Sigma nu een bovenste laag met een viermaal hogere resolutie toe.

De bovenste laag van de Foveon X3 Quattro-sensor is gevoelig voor blauw licht, de twee lagen eronder zijn gevoelig voor respectievelijk groen en rood licht. Vier blauwe pixels corresponderen dus met één grote groene en één grote rode pixel. Daar komt dus interpolatie bij kijken, al is de mate van interpolatie nog altijd veel kleiner dan bij een bayer-sensor, waarbij voor elke pixel twee van de drie kleuren moeten worden 'gegist'.

Sigma dp quattro

Schiet je met de nieuwe Sigma dp Quattro's, dan bedraagt de maximale resolutie in raw 19,6 megapixel, de effectieve resolutie van de bovenste sensorlaag. Fotografeer je in jpg, dan worden de foto's geinterpolleerd naar een maximale resolutie van 39 megapixels. Waarschijnlijk zal de nieuwe sensor inderdaad meer informatie bevatten dan een 20-megapixel bayer-sensor zoals in de meeste camera's, gezien de Sigma nog over twee extra lagen beschikt. Of dat daadwerkelijk een resolutie oplevert die gelijkstaat aan een 39-megapixelsensor met bayer-patroon is nog de vraag. Een praktijktest zal dat moeten uitwijzen, maar we verwachten dat de waarheid ergens in het midden zal liggen.

Nog geen prijs en beschikbaarheid

Helaas weten we nog niet wat de Sigma's gaan kosten. De DP Merrill's hadden een adviesprijs van 849 euro en we vermoeden dat de dp Quattro's daar in de buurt zullen zitten. Wanneer de camera's leverbaar zijn is eveneens nog onbekend.

dp Quattro
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse