Preview: Pansonic LF1, met evf

Jesse Kraal 3653
Tegelijk met de Panasonic G6 presenteren de Japanners ook de LF1. Het is een geavanceerde compactcamera die het gat tussen de LX7 en de TZ40 opvult en daar nog een unieke feature aan toevoegt: een elektronische zoeker. De sensor is met 1/1,7-inch groter dan die van de meeste compacts.

Qua sensor lijkt de Panasonic LF1 de LX7 voorbij te streven. De sensor heeft met 1/1,7-inch hetzelfde formaat maar de resolutie is met 12,1 megapixel een stukje hoger. Aan de optische kant moet de LF1 echter zijn meerdere erkennen in het huidige topmodel. Het objectief heeft met 7,1x-zoom (28-200mm eqv.) bijna tweemaal zo veel bereik als de LX7, de maximale lensopening is met f/2.0-5.9 een flink stuk kleiner. Optische stabilisatie is aanwezig en in tegenstelling tot bij de LX7 heb je geen gedoe met een lensdop, deze is geïntegreerd.

Bediening

Aan de achterzijde zien we een 3-inch lcd met 920.000 beeldpunten. Prima specificaties maar weinig opvallend in deze klasse. De écht unieke feature is de geïntegreerde elektronische zoeker. Overigens valt de resolutie daarvan met 200.000 beeldpunten wel tegen, de meeste evf's hebben tegenwoordig ruim zeven keer meer beeldpunten. Het is dus nog even afwachten hoe bruikbaar deze zoeker in de praktijk is.

Panasonic LF1

Het toestel biedt de mogelijkheid alle instellingen handmatig aan te passen, wat extra gemakkelijk wordt gemaakt met de draaibare ring rondom het objectief. In lijn met andere gevanceerde compacts kun je foto's in raw opslaan. Het iso-bereik loopt van iso 80 tot 6400, maar is nog een stop verder te pushen tot iso 12800. Filmen kan in 1080i met 60 fps, of 720p met 60 fps.

Wifi en near field communication

Net als de tegelijkertijd geïntroduceerde Panasonic G6 heeft ook de LF1 wifi en nfc aan boord. Nfc staat voor 'near field communication', een techniek die het veel eenvoudiger maakt om op korte afstand een draadloze verbinding te leggen. Dezelfde techniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de OV-chipkaart. In theorie moet je met nfc met één druk op de knop een verbinding tussen je camera en telefoon tot stand kunnen brengen.

Panasonic LF1

Prijs en beschikbaarheid

Een Nederlandse prijs en beschikbaarheid zijn helaas nog niet bekend, wel weten we wat het toestel in de Verenigde Staten gaat kosten. Voor 500 dollar word je daar eigenaar van een LF1. Dat is net zo veel als wat je aan de andere kant van de oceaan kwijt bent voor de LX7. Het zijn dan ook vooral de elektronische zoeker en het grotere zoombereik die mensen over de streep moeten trekken voor de LF1 te kiezen. Hecht je meer waarde aan lichtsterkte, een betere greep en meer fysieke knoppen, dan kun je niet om de LX7 heen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse