Fotograferen met flits- of continulicht?

Christel de Wolff 4554

Met natuurlijk licht kun je mooie foto's maken, maar soms loop je tegen beperkingen aan. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het licht hard is of er niet voldoende aanwezig is. Dan kan het nodig zijn om wat licht toe te voegen, in de schaduwen of aan het totale plaatje. Dit zijn je mogelijkheden

Fotografie met flitsers is al sinds jaar en dag de standaard. Met d ekomst van led-verlichting zijn de mogelijkheden voor het fotograferen met continulicht ook steeds meer in opmars. Deze hebben een groot voordeel op flitsverlichting, zeker wanneer je ook wel eens video schiet en dan dus helemaal niks hebt aan een stoot licht. Anderszijds zijn er ook nadelen aan continulicht. 

Dit zijn de grootste verschillen tussen flits- en continulicht:

Continu versus flits

Een groot verschil tussen flitslicht en een led-paneel, is dat een led-paneel continu licht geeft en een flitser, de naam zegt het al, korte flitsen geeft. Dit betekent dat als je iets aan het licht verandert, zoals de output of de afstand van je onderwerp, je direct het effect kan zien. Als je wat licht wil toevoegen aan het al aanwezige omgevingslicht, kan je bij ledverlichting direct zien hoeveel licht je toe moet voegen, welke kant je het paneel op moet richten en of je de kleur moet bijstellen. Vooral voor een startende fotograaf kan dit heel erg handig zijn, want je ziet meteen wat je doet.

Bij flitsers zal je eerst een foto moeten maken om te zien wat het resultaat is. Maar dat heeft als groot voordeel dat je model niet heel de tijd in de sterke lamp hoeft te kijken, daardoor kan zijn of haar gezicht ontspannen blijven en zullen ook de iris in de ogen groter zijn op een foto met flitslicht. Soms is het verschil minimaal, maar onbewust zorgt het voor een wereld van verschil bij de kijker! 

Let op vervelende kleurgloed

Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een led-paneel, is de kleurzeem die kan optreden. Led-panelen, en zeker de goedkopere varianten, kunnen nog wel eens een kleurgloed creëren waardoor er aan de rand van het beeld een groene of paarse gloed kan ontstaan. Dit is natuurlijk ongewenst, want de kleurechtheid van continue verlichting is zeer belangrijk. Lees daar meer over in dit artikel

Groot nadeel van led-verlichting ten opzichte van flitslicht

Het grootste nadeel van continulicht is wel, dat het combineren met vrij sterk omgevingslicht heel moeilijk is. Allereerst reikt de intensiteit van ledlicht niet uit voor situaties met volle zon overdag. Een belangrijke tweede factor is echter dat je, niet als bij flits, de intensiteit van het omgevingslicht via de sluitertijd kunt regelen. Is het omgevingslicht sterk, dan kun je bij flits met 1/250 sec en helemaal bij flitsers die high speed sync ondersteunen de intensiteit van het daglicht flink verzwakken ten opzichte van het flitslicht. Bij continulicht kun je alleen de intensiteit van het ledlicht vergroten, maar die vergroting is nogal beperkt. 

Lees meer: Ledlampen gebruiken in fotografie?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel