Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

Mark Moed 10918
Panasonic presenteert de Lumix GX8 als het nieuwe vlaggenschip voor fotografen. Het is de eerste micro four thirds-camera met een 20-megapixelsensor. Net als de GX7 heeft het toestel een kantelbare zoeker. De behuizing - en de zoeker - zijn echter flink groter geworden.

Hoewel de Lumix GX8 in naam een opvolger is voor de GX7, kun je de camera beter zien als een grotere broer. Het meetzoekerachtige ontwerp blijft behouden, maar het toestel is een stuk forser dan zijn voorganger. Dankzij het grotere formaat en de flinke handgreep voelt de GX8 serieuzer aan en ligt de camera beter in de hand. Dat geldt zeker als je de wat grotere mft-objectieven gebruikt, zoals de 14-140mm-superzoom en de high-end 12-35mm f/2.8.

Panasonic levert dan ook kit-uitvoeringen met deze objectieven, naast een kit met de compacte 14-42mm II. Helaas is de accu niet meegegroeid met de behuizing, de GX8 maakt gebruik van dezelfde accu als de GX7. Een volle lading is goed voor ongeveer 330 opnames.

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

Magnesiumlegering

De Lumix GX8 mag dan een relatief forse mft-camera zijn, in vergelijking met een dslr is het nog altijd een compact en vrij licht toestel. Panasonic gebruikt een magnesiumlegering voor de behuizing, die zeer robuust aanvoelt en is afgedicht tegen stof en vocht. Aan bedieningselementen geen gebrek: bovenop de camera vind je tal van instelknoppen. Met een groot draaiwiel kun je de belichtingscompensatie instellen. Daarnaast zijn er twee instelwieltjes voor diafragma en sluitertijd.

Panasonic voorziet de GX8 van 'Dual Dial Control'. Dat wil zeggen dat je de twee instelwieltjes ook voor andere functies kunt gebruiken. Met een druk op de 'Dial Operation Switch' wissel je bijvoorbeeld van diafragma en sluitertijd naar witbalans en isowaarde. Olympus introduceerde eerder een vergelijkbaar systeem op de OMD-camera's. Dankzij wifi en nfc in de behuizing kun je de camera eenvoudig verbinden met een smartphone of tablet. Met de Panasonic Image App voor Android en iOS kun je vervolgens de camera op afstand bedienen en de foto's draadloos overzetten.

Enorme, kantelbare zoeker

Het hoogtepunt van de Lumix GX8 is de enorme kantelbare zoeker. In de GX7 zagen we voor het eerst een elektronische zoeker (evf ) die je negentig graden omhoog kunt klappen, zodat je van boven de camera in kunt kijken. Het exemplaar in de GX8 is echter op alle fronten een flinke vooruitgang. Hoewel de zoeker van de GX7 met 2,76 miljoen beeldpunten op papier een hogere resolutie biedt, is de oled-evf van de GX8 een stuk prettiger om naar te kijken.

De zoeker van de GX7 heeft een 16:9-verhouding, je gebruikt dus niet alle pixels tijdens het fotograferen in 4:3-formaat. De vernieuwde zoeker in de GX8 heeft een 4:3-verhouding en toont met een vergroting van 0,77x een enorm zoekerbeeld, vergelijkbaar met de Fujifilm X-T1, tot voor kort de camera met de grootste zoeker op de markt. Het beeld is zelfs groter dan dat van professionele fullframe-dslr's. Het kantelmechanisme stelt je in staat om van bovenaf in de camera te kijken. Dat geeft je creatieve mogelijkheden en is ook erg handig tijdens het filmen.

Oled-scherm

De grote zoeker is in combinatie met de vele hulpmiddelen voor handmatige focus ook ideaal voor wie met handmatige objectieven fotografeert of graag manueel scherpstelt. Met MF Assist wordt een deel van het beeld uitvergroot en er is focus peaking aanwezig. Dankzij de grotere behuizing heeft de GX8 ook een oled-scherm gekregen, dat naar de zijkant uit te klappen is en 180 graden kan draaien.

Het 3-inch touchscreen beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten en geeft scherp beeld. Als je de zoeker gebruikt staat het scherm uit, maar je kunt ook dan nog door je vinger over het scherm te bewegen het focuspunt verplaatsen, dankzij de Touch Pad AF-functie.

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

Beeldkwaliteit

Al jarenlang voorzien Panasonic en Olympus hun mft-camera's van een 16-megapixelsensor. Met zijn 20-megapixelsensor doorbreekt de Lumix GX8 voor het eerst die barrière. Het brengt de camera wat resolutie betreft dichter in de buurt van de 24-megapixelsensoren, die vandaag de dag in de meeste aps-c-dslr's te vinden zijn. Ondanks de toegenomen resolutie, zijn de ruisprestaties vergelijkbaar met de 16-megapixelsensoren in camera's als de Panasonic GH4 en G7. Tot iso 1600 is er weinig storende ruis te zien. Iso 3200 en 6400 leveren nog goede beeldkwaliteit als je in raw fotografeert en de kleurruis verwijdert.

Op de hoogste waarden van 12.800 en met name 25.600, verlies je wel veel details door de flink aanwezige ruis. Het dynamisch bereik is volgens Panasonic iets beter, het verschil zou 1/3e stop bedragen. In de praktijk is dat niet merkbaar te zien, maar de beeldkwaliteit van de nieuwe sensor doet weinig onder voor toestellen met een iets grotere aps-c-sensor. Hoewel het verschil tussen 16 en 20 megapixels niet heel groot is, levert de GX8 toch net iets meer details en geeft de hogere resolutie je meer ruimte om bestanden te croppen.

Dubbele beeldstabilisatie

De Lumix GX7 was de eerste Panasoniccamera met een gestabiliseerde sensor. Het systeem, met stabilisatie over twee assen, kon zich echter niet meten met de vijf-assige stabilisatie in Olympus OMD-camera's. In de GX8 heeft Panasonic een nieuw stabilisatiesysteem toegepast, dat de naam Dual I.S. krijgt. Dit systeem kan de sensorstabilisatie combineren met de beeldstabilisatie van Panasonic OIS-objectieven. Wel moeten Panasonic-objectieven eerst voorzien worden van een firmware-update, voordat ze gebruik kunnen maken van Dual I.S.

Bij de lancering zijn zes objectieven geschikt, waaronder de drie exemplaren die Panasonic levert in de diverse kits. Rond november/december volgt een firmware-update voor een vijftal Panasonic-objectieven en in februari 2016 worden nog eens vier objectieven compatibel gemaakt met het Dual I.S.-systeem. Drie oude objectieven, de 14-45mm, 45-200mm en 100-300mm krijgen geen updates.

Resultaten stabilisatie

In de praktijk werkt de dubbele beeldstabilisatie behoorlijk goed bij lange brandpuntafstanden. Zo maken we scherpe foto's met een sluitertijd van 1/25e seconde bij een equivalent van 200mm. Dit komt overeen met zo'n drie stops winst. De stabilisatie werkt beterdan bij de GX7, maar de prestaties komen in onze tests niet in de buurt van de vijf-assige sensorstabilisatie in de Olympus OM-D-camera's. Het lukt ons bijvoorbeeld niet om in de groothoekstand echt scherpe foto's te maken met sluitertijden van 1/3e seconde, met de OMD-camera's is dat geen probleem.

Helaas werkt de sensorstabilisatie nog steeds niet tijdens het filmen. Wel heeft Panasonic elektronische beeldstabilisatie toegevoegd, die werkt als je filmt in 1080p-resolutie. In combinatie met een OIS-objectief levert dat '5 Axis Hybrid OIS' op, een techniek die ook in compactcamera's als de FZ1000 en FZ300 zit. Dit zorgt voor stabiele filmbeelden, maar is niet beschikbaar bij 4K-opnames.

Autofocus

Net als de GH4 en G7, beschikt de GX8 over de 'Depth from Defocus'-techniek. Deze focustechniek werkt in combinatie met Panasonic-objectieve  en zorgt voor goede prestaties bij het volgen van onderwerpen. De autofocus op basis van contrastdetectie werkt erg snel en ook bij weinig licht kan de camera moeiteloos het scherpstelpunt vinden. Ten opzichte van de GX7 krijgt de GX8 veel nieuwe af-functies, zoals gezichtsdetectie en oogautofocus en de Starlight AF-functie, waarmee je op sterren scherp kunt stellen.

Seriesnelheid

De Panasonic Lumix GX8 fotografeert met maximaal 8 beelden per seconde, je bent dan beperkt tot  autofocus op de eerste opname. Met gebruik van continu-autofocus daalt de snelheid naar een respectabele 6 bps. Panasonic heeft de GX8 voorzien van een flinke buffer. Fotografeer je met 8 bps, dan kun je een serie van 33 raw-bestanden maken voordat de camera vertraagt. Schiet je met 6 bps, dan passen er zo'n 37 raw's in de buffer. Schakel je over naar jpg-formaat, dan kun je eindeloos door blijven fotograferen met de maximale snelheid.

De mechanische sluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/8000e seconde. Door de elektronische sluiter te activeren is dat te verhogen naar 1/16.000e seconde. Deze sluiter wordt ook gebruikt in de Silent Mode, hierin maakt de GX8 geen enkel geluid als je fotografeert. De elektronische sluiter kan wel 'rolling shutter' opleveren, deze stand is dus minder geschikt voor het fotograferen van snelle actie.

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

4K filmfunctie

Panasonic mikt met de GX8 vooral op fotografen, maar voorziet de camera ook van een geavanceerde 4K-filmfunctie. De instelmogelijkheden zijn vergelijkbaar met de G7. Dat betekent dat je kunt filmen in 4K-resolutie (3840x2160 pixels) met 24 of 25 fps. In 1080p-resolutie heb je keuze uit framerates van 50, 25 en 24 fps. Film je in 4K, dan wordt het beeld uitgesneden en verlies je wat groothoek.

De totale cropfactor bedraagt ongeveer 2,5x. Je krijgt de beschikking over de Cine D- en Cine V-kleurprofielen en de hdmipoort stuurt een schoon signaal uit (8-bit, 4:2:2), zodat je met een externe recorder zonder compressie kunt opnemen. Je kunt een externe microfoon aansluiten, al heb je daar waarschijnlijk een adaptertje voor nodig, want Panasonic gebruikt een kleine 2,5mm jack-plug in plaats van het gebruikelijke 3,5mm-formaat. Een ingang voor een koptelefoon ontbreekt.

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

4K fotofunctie

Je kunt de 4K-capaciteiten van de camera ook gebruiken om foto's te maken op hoge snelheid. In de 4K Photo Mode schiet je jpg-bestanden met 8-megapixelresolutie met 30 beelden per seconde. De functie is te gebruiken op drie verschillende manieren: in de 4K Burst-stand maakt de camera opnames zolang je de sluiterknop ingedrukt houdt. In 4K Burst S/S start en stop je de opname met een druk op de sluiterknop.

Met 4K Pre-Burst neemt de camera al op voordat je de sluiterknop indrukt. Dat doet de camera door continu twee seconden aan beeldmateriaal (60 foto's) in de buffer te bewaren. Zodra je op de sluiter drukt, worden de foto's van één seconde hiervoor en één seconde na dat moment opgeslagen. Na het maken van een reeks 4K-foto's, kun je op de camera het beste beeld selecteren. Ook blijft het 4K-filmbestand op de geheugenkaart staan.

Conclusie

De Panasonic Lumix GX8 is een van de meest geavanceerde mftcamera's van dit moment. Het hoogtepunt van de camera is wat ons betreft de enorme kantelbare zoeker. Er zijn weinig camera's die een groter beeld laten zien. Hoewel Dual I.S. verbeteringen biedt ten opzichte van de stabilisatie in de GX7, blijft het systeem beperkt in vergelijking met de vijf-assige stabilisatie van Olympus. Het werkt alleen in combinatie met Panasonicobjectieven en sensorstabilisatie werkt niet tijdens het filmen. Toch is het een nuttige toevoeging die ervoor zorgt dat je in veel situaties met langere sluitertijden nog scherpe foto's kunt maken.

De nieuwe 20-megapixelsensor levert erg goede beeldkwaliteit. Ondanks de hogere resolutie zijn de ruisprestaties vergelijkbaar met de 16-megapixelsensoren van Panasonic. De 4K-filmfunctie levert haarscherpe video's af. Bovendien is de GX8 behoorlijk snel en is de buffer erg ruim. Dat, in combinatie met de stevige behuizing met vele bedieningsknoppen, maakt fotograferen met deze camera een erg prettige ervaring.

Panasonic Lumix GX8 review: Nieuw vlaggenschip voor fotografen

DIGIFOTO Pro 3.2015

Deze review komt uit DIGIFOTO Pro 3.2015. Je kunt deze editie (of voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Trijntje Medema

mooie camera