Paul Hansen wint World Press Photo of the Year

World Press Photo of the Year

Paul Hansen wint World Press Photo of the Year

Julian Huijbregts 7849

De World Press Photo Award is gewonnen door de Zweedse fotograaf Paul Hansen. Hij wint de prestigieuze prijs met de foto 'Gaza Burial'. De Nederlandse Anada van der Pluijm krijgt de derde prijs in de categorie Observed Portraits. De Belg Stephan Vanfleteren wint de eerste prijs in de categorie Staged Portraits.

Op de winnende foto van Paul Hansen is een menigte mannen te zien die op weg zijn twee overleden kinderen en hun vader te begraven. Suhaib Hijazi (2), Muhammad (3) en hun vader kwamen om bij een Israëlische bomaanval.

Hansen maakte de foto in november in Gaza-Stad, de foto werd gepubliceerd in de Zweedse krant Dagens Nyheter. Het winnen van de World Press Photo of the Year levert hem tienduizend euro op en een professionele camerakit van Canon.

Paul Hansen

Foto © Paul Hansen / Dagens Nyheter / World Press Photo of the Year 2012

Juryoordeel

'De kracht van de foto ligt in het contrast tussen de woede en de rouw van de mensenmenigte en de onschuld van de dode kinderen. Het is een foto die ik nooit zal vergeten', zo motiveert Mayu Mohanna, jurylid uit Peru, de keuze voor de winnende foto.

Volgens Santiago Lyon, vice president en director of photography bij The Associated Press zegt: 'Kijkend naar de resultaten, als voorzitter van de jury, denk ik dat de World Press Photo of the Year en alle andere winnende foto's, sterke voorbeelden zijn van eersteklas journalistiek. Krachtige beelden die bijblijven en iedereen die ze bekijkt zal betrekken.'

De jury had twee weken de tijd om de ingezonden foto's te beoordelen. Dat gebeurde in het World Press Photo-kantoor in Amsterdam. Alle inzendingen werden anoniem gepresenteerd aan de jury. In totaal werden er 103.481 foto's ingezonden door 5666 professionele fotografen en fotojournalisten uit 124 landen.

Anada van der Pluijm

In de categorie Observed Portraits is er succes voor de Nederlandse Ananda van der Pluijm (Tilburg, 1980). Ze wint de derde prijs met de serie 'Martin', over haar  halfbroer. Na tien jaar bij zijn vader geleefd te hebben, trok Martin (18) twee jaar geleden terug in bij zijn moeder. Hij kwam aan met een tas vol kleren, geen werk of diploma. Anada besloot haar halfbroer te volgen tijdens deze periode in zijn leven om hem weer te leren kennen.

Ananda van der Pluijm

Foto © Ananda van der Pluijm / World Press Photo

Stephan Vanfleteren

In de categorie Staged Portraits heeft de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren de eerste prijs gewonnen met zijn serie People of Mercy. Vanfleteren maakte de serie in Guinea, een van de minst onwikkelde landen in de wereld. Meer dan zestig procent van de bevolking leeft met een budget van minder dan een dollar per dag. Drie kwart van de populatie is analfabeet. Een zorgverzekering is onbetaalbaar voor de meeste mensen. Op 'Mercy Ships' voeren chirurgen op vrijwillige basis operaties uit.

Vanfleteren portretteerde een honderdtal patienten in afwachting van hun screening of na hun operatie. Een selectie verscheen in De Standaard. De publicatie is te bekijken via deze link.

Techniek

Op de vernieuwde website van World Press Photo zijn nu ook de technische gegevens van de winnende foto's te bekijken. Zo zien we dat Paul Hansen zijn winnende foto maakte met een Canon EOS 5D Mark III op 16mm, f/5, iso 400 en een sluitertijd van 1/800e seconde.

Dacht je dat Stephan Vanfleteren alleen analoog werkte? Mooi niet, zijn winnende serie is gemaakt met een Hasselblad H4D-40 en een 80mm-objectief. Alle instellingen vind je bij het tabje 'Technical Information' onder de foto's.

Bekijk alle winnaars

Een volledig overzicht met alle winnaars vind je op de World Press Photo-website.

Tentoonstelling

Vanaf 26 april zijn de winnende foto's te zien in een tentoonstelling in de Oude Kerk te Amsterdam. Vervolgens zal de tentoonstelling nog honderd steden aandoen in 45 verschillende landen.

afbeelding van Anonymous

Die Vanfleteren...
... digitaal, tssss...
:)

afbeelding van roelj

Toch wel interessant, die technische informatie erbij. Zo zie je dat Xiaoqun Zheng (Nature, 2nd prize stories) en Emin Özmen (Spot News, 2nd prize singles) met een oude Canon 5D werken.

Ik hoop op weer een tentoonstelling in Maastricht, met een lezing van een van de winnaars uit het Nederlands taalgebied :)

afbeelding van damaster

Het gaat ook meestal niet om de camera, maar wie hem bedient, die maakt immers de foto. Nebewerking is ook cruciaal. En wat is oud in dit tijdperk?

afbeelding van roelj

Dat is juist wat zo mooi is, die 5D (of de 1DsII uit hetzelfde jaar) is nog een prima camera, het gaat erom wat je ermee doet. Technologisch gezien wordt hij wel echt oud, als je bedenkt hoe jong digitale fotografie is. Maar het belet deze mensen niet om te winnen in World Press Photo.