Preview: Fujifilm X10

Preview: Fujifilm X10

Preview: Fujifilm X10

Julian Huijbregts 10415

Fujifilm introduceert de X10. Het kleine broertje van de X100 krijgt een 12-megapixel 2/3-inch exr-sensor, een 28-112mm f/2.0-2.8 objectief met handmatige zoom en een optische zoeker. De high-end compact komt in oktober op de markt.

Met de X10 voegt Fujifilm een 'premium compactcamera' toe aan haar assortiment. De camera krijgt een magnesium behuizing met de 'look en feel' van de X100. Volgens de fabrikant zijn de bedieningsknoppen voorzien van een verborgen metalen bal in het mechanisme, wat precieze bediening met de juiste weerstand en optimale feedback moet opleveren.

Uiteraard krijg je volledige handmatige controle over je foto's en kun je bestanden in raw-formaat opslaan. De Fujifilm X10 start binnen 0,8 seconden op (in de Quick Start-modus). Een handmatig op te klappen flitser is in de camera weggewerkt. Het 2.8-inch lcd telt 460.000 beeldpunten.

Sensorformaat

Met 2/3-inch sensorformaat (niet te verwarren met 1/2.3-inch) is de X10 een beetje een buitenbeentje. Er zijn momenteel geen andere high-end compacts op de markt die van zo'n sensor gebruik maken. Het formaat is een stuk kleiner dan de aps-c-sensor uit de X100 of de Micro Four Thirds-sensoren van compacte systeemcamera's, maar wel een stukje groter dan andere premiumcompacts, zoals de Canon G12, Nikon P7100 en Panasonic LX5, die meestal zijn uitgerust met een 1/1.7-inchsensor.

EXR-CMOS

De 12-megapixel 2/3-inch cmos-sensor in de Fujifilm X10 is van het exr-type. Gecombineerd met de exr-beeldprocessor weet Fujfilm een aantal interessante trucjes uit te halen. Zo kunnen pixels gecombineerd worden voor betere ruisprestaties (SN-mode) of groter dynamisch bereik (DR-mode). Dat resulteert in foto's met 6-megapixelresolutie maar betere beeldkwaliteit. In de HR-mode maak je gebruik van de volledige 12-megapixelresolutie. Fujifilm paste de exr-techniek eerder toe in diverse compactcamera's, waaronder de F300EXR.

Fujinon 28-112mm f/2.0-2.8 objectief

Fujifilm voorziet de X10 van een Super EBC Fujinon 28-112mm zoomobjectief met een maximale diafragmaopening van f/2.0 in de groothoekstand en f/2.8 in het telebereik. De optische constructie bestaat uit 11 lenselementen in 9 groepen, bevat 3 asferische elementen en twee 'extra low dispersion'-elementen.
Het objectief beschikt over optische beeldstabilisatie, maar Fujifilm geeft in de specificaties niet op tot hoeveel stops deze effectief zou moeten zijn. Zeven diafragmabladen moeten voor een zachte bokeh zorgen.

De lensbehuizing bestaat volledig uit metaal. Zoomen doe je handmatig met een ring rond het objectief. De aan/uit-knop van de X10 is ingebouwd in deze handmatige zoomvatting, zodat je snel kunt reageren.

Optische zoeker

In tegenstelling tot de X100 heeft de X10 geen hybride of elektronische zoeker. De high-end compactcamera krijgt een traditionele optische zoeker, die meezoomt met het objectief. De zoeker bestaat uit drie asferische lenzen gearrangeerd in een 'dach prisma'-configuratie, dat levert volgens Fujifilm superieure helderheid en een gezichtsveld met extra brede kijkhoek op. Desondanks is uit de specificaties op te maken dat de zoeker slechts 85 procent van het beeld weergeeft. Iets meer dan de Canon G12, die het met 78 procent moet doen.

Snelheid

Fujifilm belooft een ontspanvertraging van 0,01 seconde. Een 49-punts contrastautofocus-systeem moet voor snelle scherpstelling zorgen. Bij volledige resolutie schiet de X10 tot 7 beelden per seconde (in jpg-stand). Neem je genoegen met het medium-jpg-formaat dan haalt de X10 tot 10 bps. Wat de maximale snelheid is als je in raw fotografeert is niet te vinden in de specificaties.

1080p-filmfunctie

Filmen gaat in full-hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels met 30 bps. Video's worden opgeslagen in mov-formaat met H.264-codering. Geluid wordt opgenomen door een ingebouwde stereomicrofoon.

Film-simulatie

Net als de X100 krijg je de mogelijkheid om analoge Fujifilm-filmrolletjes te simuleren. Je hebt keuze uit Provia (standaard), Velvia (fel) en Astia (zacht). Een elektronische waterpas zorgt voor een rechte horizon, een histogram is aanwezig om je belichting te checken. Er zijn vier verschillende automatische brackting-functies, voor belichting, iso-gevoeligheid, dynamisch bereik en film-simulatie.

Accessoires

Fujifilm brengt direct een line-up aan accessoires op de markt voor de X10. Zo is er de LC-X10 Leather Case, een retro leren paraattas met bijpassende riem. De LXH10 Lens Hood is een set van lenskap met adapterring, gemaakt van gefreesd metaal. De adapterring kan ook gebruikt worden voor 52mm filters.

De EF-20 Electronic TTL Flash is een zwenkbare ttl-flitser (richtgetal 20), met ingebouwde diffuser. De flitser werkt op twee AA-batterijen. Ook is er de EF-42 Electronic TTL Flash, een sterkere variant met richtgetal van 42 en verlicht lcd op de achterzijde. Deze variant haalt stroom uit vier AA-batterijen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Fujifilm brengt de X10 in oktober op de markt. De camera zal verkrijgbaar zijn via de Finepix X-series Authorized Dealers. Een adviesprijs is nog niet bekend, volgens eerdere geruchten zou de X10 ongeveer de helft van de X100 gaan kosten en in de VS een prijskaartje van 599 dollar krijgen.


De Fuji Guys hebben de X10 uiteraard al in handen gehad, in deze video bespreken ze de camera.