10 tips voor schoolfotografie

10 tips voor schoolfotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 5396

Bij schoolfotografie komt veel kijken. Je maakt dagelijks een enorme hoeveelheid foto’s en het optimaliseren van je workflow is daarom van groot belang. Ook privacy is een groot issue op scholen. Daar komt natuurlijk bij dat je zoveel mogelijk foto’s wilt verkopen. Oypo, Nederlands grootste online fotoverkoopservice voor schoolfotografen, geeft 10 tips. 

Tip 1: Afspraken met de school

Maak heldere afspraken met de school. Dat klinkt misschien al heel logisch, maar helemaal in deze coronaperiode is het uitermate belangrijk. Waar mag je fotograferen, hoe zorg je dat je de richtlijnen van het RIVM naleeft en mag je wel of geen broertjes en zusjes fotograferen? Maak samen een goede planning. Houd rekening met bijvoorbeeld gymtijden van de klassen, zodat de kinderen niet met een rood hoofd op de foto staan. Vraag ook aan de school of er kinderen zijn die eventueel niet op de foto mogen. Het zou zonde zijn als je straks een klassenfoto niet mag aanbieden, omdat er kinderen opstaan die niet op de foto mochten. 

Tip 2: Zorg voor assistentie

Een goede assistent is onmisbaar tijdens schoolfotografie. Iemand die de kinderen uit de klas haalt en ervoor zorgt dat alles goed verloopt, terwijl jij aan het fotograferen bent. Vaak is er wel een ouder die hierbij wil helpen. Helaas zijn ouders momenteel door corona niet altijd welkom in de school. Overleg daarom of er misschien een stagiair beschikbaar is, of wellicht kunnen enkele kinderen uit groep 8 helpen. 

Tip 3: Gebruik de Oypo-app

Oypo heeft een handige app waarmee je, na het fotograferen, met een paar muisklikken de foto’s van de kinderen in aparte mapjes kunt zetten en voorzien van een inlogcode en wachtwoord. Vooraf voer je per klas de leerlinglijsten in. Tijdens het fotograferen tik je iedere keer de naam van het kind aan dat aan de beurt is. Doe dit altijd zelf en laat dit niet over aan je assistent. Zo behoud je zelf overzicht. Als een kind gefotografeerd is, komt er een camera-icoontje achter zijn of haar naam te staan. Zo kun je ook makkelijk controleren of alle kinderen op de foto staan. 

Tip 4: Gebruik #groepsfoto

Maak in de app per klas ook een ‘kind’ aan met de naam #groepsfoto. Als je de groepsfoto gaat maken selecteer je deze map. De foto’s in deze map worden automatisch bij alle kinderen in deze klas getoond. Wil de school in deze tijd liever geen klassieke klassenfoto? Overweeg dan een ‘koppenkaart’ aan te bieden. Dit is een foto met daarop portretjes van alle kinderen apart.

Tip 5: Bepaal je producten en prijzen

Bij Oypo kun je je eigen verkoopprofiel samenstellen. Je bepaalt zelf welke producten je tegen welke prijzen wilt aanbieden. Er is een ruim assortiment. Zorg dat de keuzes overzichtelijk zijn. Printjes doen het nog altijd goed. Daarnaast kun je kiezen uit diverse soorten wanddecoratie en fotocadeaus. Je kunt ook downloads aanbieden. Het is mogelijk om aan de map van de klassenfoto een ander verkoopprofiel te koppelen. Als je downloads aanbiedt, raden we namelijk aan om dit niet voor de klassenfoto te doen. Dan is het namelijk makkelijk voor ouders om hem één keer af te nemen en door te sturen naar de hele klas.

Tip 6: Maak voordeelsets

Het is verstandig om voordeelsets aan te maken. Voordeelsets zijn bedoeld om hetzelfde bestand (foto) voordeliger aan te bieden op verschillende producten. Bijvoorbeeld een schoolfotopakketje bestaande uit twee foto's 13x19cm en een combivel, of een combinatie van een canvas en een download zodat de klant de foto kan downloaden als hij een canvas bestelt. De verschillende producten in de voordeelsets bevatten altijd hetzelfde fotobestand (met uitzondering van de eventuele groepsfoto in de set). Door slim gebruik te maken van voordeelsets kun je je verkopen flink stimuleren. 

Tip 7: Laat jezelf zien

De manier waarop je schoolfoto's wilt aanbieden heb je helemaal in eigen hand: via je eigen website of via de website van Oypo. Middels een handige tool is het eenvoudig om de foto's via je eigen website en in je eigen huisstijl aan te bieden. Het voordeel van de schoolfoto's op je eigen website aanbieden is dat je een grote groep ouders op je website krijgt. Hierdoor heb je volop de kans jezelf nog beter te profileren en eventueel ook je andere aanbod aan fotoshoots onder de aandacht te brengen. De ouders krijgen op deze manier nog meer binding met jouw werk en weten ook echt wie jij bent. Dus niet alleen 'de schoolfotograaf', maar ook je naam zal beter blijven hangen. Probeer dus om je website up-to-date te houden als je gebruik maakt van deze optie. 

Tip 8: Geef korting

Bij Oypo kun je gebruik maken van vooringestelde kortingsregels of je kunt je eigen kortingsacties aanmaken. Op die manier kun je de verkoop stimuleren. Zo kun je ervoor kiezen boven een bepaald bedrag de verzendkosten als fotograaf voor je rekening te nemen. Of een bepaalde korting geven als mensen voor een bepaalde datum bestellen. Let bij het geven van kortingen er wel op dat je niet onder de prijs gaat zitten die je eigenlijk wilt ontvangen. Eigenlijk kun je het zo stellen dat de kortingsperiode eigenlijk je normale prijs is en de prijzen daarna omhoog gaan. 

Tip 9: Kies een goed moment

Denk er goed over na wanneer je wilt dat de inlogkaartjes uitgedeeld worden. Uit ervaring weten we dat een vrijdag, of een dag voor de vakantie geen goed moment is. In het weekend en in de vakantie zijn ouders niet bezig met school en hebben ze het vaak druk met andere zaken. Maak de inlogkaartjes ook op in je eigen huisstijl en eventueel met een leuke aanbieding erop.  

Tip 10: Vraag feedback en analyseer

Het is goed om te weten wat de ervaringen zijn van de school. Vraag altijd feedback. Misschien hebben ze punten die ze graag anders zien. Houd ook contact met de school en probeer of je voor het volgende jaar alvast een afspraak in kunt plannen. Analyseer zelf ook wat wel en niet goed loopt. Met deze informatie kun je eventueel je aanbod of manier van fotograferen aanpassen. 

Het opzetten van een goede workflow en een goed aanbod voor schoolfotografie kan veel vragen oproepen. Bij Oypo hoef je het niet alleen te doen, maar word je persoonlijk ondersteund. Dit kan telefonisch, online, maar ook door bij je langs te komen. Daarnaast deelt Oypo uitgebreide informatie op hun website, denk aan; een stappenplan, een uitgebreide whitepaper, een gratis online cursus schoolfotografie en ‘how-to’-pagina’s om alles goed in te stellen. 

Voor meer informatie kijk op de website van Oypo.
Liever meteen een persoonlijke afspraak? Mail naar support@oypo.nl 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie