Stillevens fotograferen, 5 tips!
Ook zonder professionele fotostudio aan huis kun jij de mooiste foto's maken. Probeer bijvoorbeeld eens om een stilleven te fotograferen. Moeilijker dan je zou denken, maar zeker niet onmogelijk met deze 5 tips!
Als fotograaf heb je bij het maken van een stilleven de controle over alle factoren. Dat maakt het aan de ene kant heel erg moeilijk, aan de andere kant is er geen fotografiegenre waar je meer mee kunt experimenteren dan bij stillevens. Stillevens maak je gewoon thuis en kunnen het hele jaar door. Jouw nieuwe opgedane kennis over schaduwen en scherptediepte kun je vervolgens inzetten bij alle vormen van fotografie die je interessant vindt.
Tip 1 Combinatie en plaatsing
Denk goed na over de combinatie van objecten. Een stilleven moet er niet uitzien als een kleedje op de vrijmarkt. Met andere woorden, geen bijeengeraapte rommel. Met jouw stillevens vertel je het liefst een verhaal of toch in ieder geval een thema. Je kunt er ook voor kiezen om maar één object te fotograferen. Dan is de plaatsing des te belangrijker. Zo maak je al snel een close-up omdat de details van het object zo interessant zijn dat ze de hoofdrol moeten spelen.
Tip 2 Samenstellen van je stilleven
Het blijft niet bij de combinatie en plaatsing van objecten alleen. De sfeer eromheen moet ook goed zijn. Ga bewust met je voor- en achtergrond om. Zoek een ondergrond die egaal is, zoals een tafellaken of iets robuusts als een plank. Voor de achtergrond ga je hetzelfde te werk.
Tip 3 Opbouwen van je stilleven
Maak van te voren een schetsje van hoe je denkt dat je het wil hebben. Zet je camera op een statief en begin met opbouwen. Kijk regelmatig door de zoeker of de compositie overeenkomt met je schets en dus je ideale plaatje.
Tip 4 Licht
Licht is enorm belangrijk. Met licht verhef je jouw stilleven van een simpel kiekje naar een kunstwerk. Daglicht is vaak wat te gewoontjes. Met softboxen en flitsparaplu’s kun je het licht zo sturen als je zelf wilt. Als je die niet in bezit hebt, kom je ook al een eind met een simpele bureaulamp als spotlight en wat aluminiumfolie als reflectiescherm. Lekker knutselen!
Tip 5 Sluitertijd
Als je werkt met kunstlicht is het belangrijk om je camera-instellingen in de gaten te houden. Met name je sluitertijd zal moeten worden aangepast op de constructie van licht die je hebt gebouwd. Doorgaans zal je een stilleven met een wat langere sluitertijd moeten maken. Maar dat is absoluut geen probleem wanneer je met een statief werkt en je onderwerp niet wegloopt.
Ga aan de slag met onze tips voor het maken van een stilleven, wees creatief, en we zien je resultaten graag tegemoet in onze gallery.