Preview: Olympus OM-D E-M5 II

Preview: Olympus OM-D E-M5 Mark II

Preview: Olympus OM-D E-M5 II

Julian Huijbregts 8385

Olympus voorziet de OM-D E-M5 Mark II van een High Res Shot-functie, waarmee het mogelijk is om 40-megapixelfoto's te maken. Ook de filmfunctie wordt flink verbeterd: je krijgt nu keuze uit diverse framerates en een hogere bitrate moet voor betere beeldkwaliteit zorgen.

Werp je een snelle blik op de Olympus OM-D E-M5 Mark II, dan lijkt het uiterlijk van de camera weinig te verschillen met zijn voorganger, de OM-D E-M5. Zet de twee naast elkaar en je ziet dat er veel aanpassingen zijn gemaakt. Volgens Olympus is het nieuwe model steviger gebouwd dan zijn voorganger. De behuizing van de OM-D E-M5 Mark II is afgedicht tegen stof en vocht en is nu ook vriesbestendig (tot -10 graden Celcius), net als het topmodel, de OM-D E-M1.

Olympus OM-D E-M5 Mark II - front

Behuizing en bediening

De behuizing is vrijwel volledig opnieuw ontworpen: de grip biedt meer houvast, bovenop het toestel vind je meer knoppen en de PASM-knop kan vergrendeld worden. Het 2x2-bedieningsysteem uit de OM-D E-M1 vindt zijn weg naar de nieuwe camera. Dat betekent dat je met een schakelaar de twee instelwieltjes een tweede functie kunt geven.

Olympus rust de OM-D E-M5 Mark II uit met wifi, zodat je via de OI.Share-app (beschikbaar voor iOS en Android) de camera op afstand kunt bedienen en gemaakte foto's direct door kunt sturen naar je tablet of smartphone.

Olympus OM-D E-M5 II - top

Sensor en beeldprocessor

In de behuizing vind je een 16-megapixel 4/3-inch cmos-sensor met iso-bereik van 200 tot 25.600, dat is uit te breiden naar een equivalent van iso 100. Een TruePic VII-beeldprocessor zorgt voor de verwerking van de beelden. Tests zullen moeten uitwijzen of de beeldkwaliteit van de E-M5 Mark II verschilt met zijn voorganger.

Net als de E-M5 en E-M1 beschikt de E-M5 Mark II over 5-assige beeldstabilisatie. Ten opzichte van zijn voorganger is het systeem verbeterd volgens Olympus. Bij het fotograferen moet de stabilisatie voor vijf stops winst zorgen. De stabilisatie werkt ook tijdens het filmen en moet ook hier betere prestaties leveren.

High Res Shot: 63,7-megapixel raw-bestanden

Een belangrijk speerpunt van de OM-D E-M5 Mark II is de High Res Shot-modus. In deze stand maakt de camera acht foto's en worden deze gecombineerd tot één opname. Dat levert jpg's met 40-megapixelresolutie op, de raw-bestanden hebben zelfs een resolutie van 63,7 megapixels.

Olympus krijgt dit voor elkaar door het stabilisatiemechanisme de sensor tussen iedere opname een minimale afstand te laten verschuiven. Hasselblad gebruikt zo'n techniek al in de Multi Shot-camera's, waar vier of zes foto's gecombineerd worden. Olympus gaat zelfs nog iets verder met acht verschillende opnames.

Bij de eerste vier bewegingen verschuift de sensor een volledige pixel. Dat zorgt ervoor dat de foto's maximale kleurinformatie bevatten. De nadelen van het bayerpatroon, waarbij kleuren geïnterpoleerd worden, kunnen op deze manier verholpen worden. Vervolgens verschuift de sensor nog vier maar een halve pixel, wat de resolutie zowel horizontaal als verticaal zou verdubbelen.

In theorie levert dat dus een resolutie van 4 x 16, ofwel 64 megapixels op. De raw-bestanden die de OM-D E-M5 Mark II produceert in de High Res Shot-modus hebben een afmeting van 9216 x 6912 pixels, ofwel 63,7 megapixels. Omdat er wat overlap plaatsvindt tussen het verschuiven van de pixels haalt het eindresultaat niet daadwerkelijk deze resolutie. Olympus verwerkt de ruwe data in de camera tot een 40-megapixelfoto als je in jpg fotografeert. Kies je voor raw, dan kun je aan de slag met de volledige 63,7-megapixelfoto's, die zo'n 100MB per stuk 'wegen'.

Het systeem kent ook zijn beperkingen. Je moet vanaf een statief werken, want ieder High Res Shot wordt immers opgebouwd uit acht verschillende opnames. Ook moet het licht constant zijn en mogen je onderwerpen niet bewegen. Als dat wel het geval is, zie je dit terug in het eindresultaat. De maximale iso-waarde bedraagt 1600 bij gebruik van de functie.

Je kunt de High Res Shot-functie zo instellen dat de acht foto's snel achter elkaar worden gemaakt, of je kiest voor een vertraging tussen de foto's. Dat kan handig zijn als je met (studio)flitsers werkt, zodat de flitser(s) de tijd krijgen om weer op te laden.

Voor productfotografie en landschapsfotografie lijkt de High Res Shot-functie een interessante aanvulling te zijn. DPreview heeft de functie al aan de tand gevoeld, op de website kun je de 63-megapixel raw- en 40-megapixel jpg-bestanden vergelijken met andere camera's. In een studio-omgeving weet de OM-D E-M5 Mark II in ieder geval indrukwekkende resultaten neer te zetten.

Olympus OM-D E-M5 Mark II High Res Shot

De test van dpreview.com laat duidelijk zien dat de High Res Shot-bestanden (40-megapixel jpg) van de OM-D E-M5 Mark II meer kleurinformatie bevatten dan de bestanden van een 36-megapixel bayersensor.

Snelheid

De maximale fotografeersnelheid bedraagt 10 beelden per seconde. Met behoud van C-AF is dat 5 bps. Daarmee is de E-M5 Mark II een stukje sneller dan zijn voorganger, die 9 bps haalt met S-AF en 3,5 bps met C-AF. De OM-D E-M1 blijft de snelste camera in de OM-D-serie: het topmodel kan na een firmware-update die eind februari verschijnt fotograferen met 9 bps met behoud van C-AF.

Het autofocussysteem werkt op basis van contrastdetectie met 81 scherpstelpunten. Er zijn geen fasedetectiepunten aanwezig op de sensor, zoals bij de OM-D E-M1 wel het geval is. Bij gebruik van de mechanise sluiter bedraagt de maximale sluitertijd 1/8000e seconde. Een sluitertijd van 1/16.000e seconde is mogelijk met gebruik van de elektronische sluiter.

Olympus OM-D E-M5 Mark II back

Uitklapscherm en betere elektronische zoeker

Het aanraakscherm van de E-M5 Mark II is naar de zijkant uit te klappen. Het display van zijn voorganger kon alleen naar boven en beneden gekanteld worden. Met het nieuwe model krijg je dus meer bewegingsvrijheid. De diameter van het 3-inchscherm is gelijkgebleven, maar met 1,04 miljoen pixels is het scherm wel scherper geworden.

Ook de elektronische zoeker krijgt een upgrade: deze bevat nu 2,36 miljoen pixels, net als de E-M1. Ook geeft de zoeker een groter beeld weer, met een vergroting van 1,48x. De E-M5 moest het doen met 1,44 miljoen beeldpunten en een vergroting van 1,15x.

Olympus OM-D E-M5 Mark II display

Filmfunctie: hogere bitrate, meer framerates

De eerdere OM-D-camera's waren al erg interessant voor filmmakers vanwege de uitstekende ingebouwde beeldstabilisatie, maar de filmfunctie was tot nu toe erg beperkt. Zo kon er alleen gekozen worden voor 30 beelden per seconde en was de beeldkwaliteit niet van heel hoog niveau.

Met de OM-D E-M5 Mark II maakt Olympus eindelijk een einde aan deze beperkingen. De fabrikant richt zich met het nieuwe toestel nu ook duidelijk op filmmakers. Filmen kan in 1080p-resolutie met maximaal 60 beelden per seconde. Je hebt nu de keuze uit 24, 25, 30, 50 of 60 fps.

De bitrate van de videobeelden gaat ook omhoog. Je hebt keuze uit All-I-compressie (77Mbps) of IPB-compressie (51Mbps). Dat zou voor betere beeldkwaliteit moeten zorgen. De hdmi-poort van de camera stuurt een schoon signaal uit, zodat je met een externe recorder ongecomprimeerde beelden op kunt nemen. De exacte specificaties van het videosignaal zijn nog niet bekend.

Ook is de OM-D E-M5 Mark II de eerste Olympus-camera waarbij je focus peaking kunt blijven gebruiken tijdens de filmopname en waarbij timecode-informatie kan worden toegevoegd. Er is een microfooningang aanwezig. Als je de HLD-8 handgreep aanschaft is het ook mogelijk om een koptelefoon te gebruiken om het geluid te monitoren tijdens de opname. De greep is voorzien van een audio-ingang, die is niet aanwezig op de camera zelf.

Meer grip

Olympus kondigt naast de OM-D E-M5 Mark II diverse accessoires voor meer grip aan. De HLD-8 is een tweedelige handgreep. Het bovenste stuk zorgt voor meer houvast en kan los gebruikt worden. Onder de grip kan een batterijgreep bevestigd worden, deze HLD-6P is dezelfde greep die ook voor de E-M5 gebruikt kan worden.

Olympus OM-D E-M5 II grip

Een alternatief is de ECG-2 camerahandgreep. Deze heeft een stevige metalen constructie en een uitsparing voor het batterijcompartiment, zodat je de accu kunt verwisselen zonder de greep los te maken. De EGC-2 is voorzien van Arca-Swiss compatible bevestigingspunten voor statieven.

Olympus PT-EP13
Olympus PT-EP13 Onderwaterhuis

Olympus brengt ook een onderwaterhuis op de markt voor de OM-D E-M5 Mark II. Monteer je de camera in de PT-EP13, dan kun je tot 45 meter diep het water in. Het onderwaterhuis beschikt over grote knoppen die de bediening eenvoudig moeten maken. Twee glasvezelconnectoren zijn aanwezig voor het gebruik van een externe flitser. Het onderwaterhuis is uit te breiden met de nieuwe Olympus UFL-3-onderwaterflitser.

Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150mm f/4-5.6 II

Samen met de OM-D E-M5 Mark II introduceert Olympus een vernieuwde versie van het 14-150mm-superzoomobjectief. De 14-150mm f/4.0-5.6 II is voorzien van de Olympus ZERO-coating en heeft een kortste scherpstelafstand van vijftig centimeter over het hele bereik. Het objectief weegt 285 gram, de behuizing is afgedicht tegen stof en vocht. Vanaf eind februari ligt de nieuwe zoom in de winkels voor een adviesprijs van 649 euro.

Olympus 14-150mm II

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind februari ligt de OM-D E-M5 Mark II in de winkels, in een zwarte- en zilverkleurige uitvoering. De body krijgt een adviesprijs van 1099 euro. Een kit met 12-50mm f/3.5-5.6-objectief kost 1299 euro. Ook levert Olympus een kit met de vernieuwde 14-150mm f/4-5.6 II-superzoom, voor 1499 euro. Alle kits worden geleverd inclusief de nieuwe spatwaterdichte FL-LM3-flitser, die draai- en kantelbaar is.

Olympus OM-D E-M5 Mark II kit met FL-LM3-flitser