Preview: Fujifilm XF 56mm f/1.2R APD met apodisatiefilter

Julian Huijbregts 6049
Fujifilm introduceert een nieuwe variant van de XF 56mm f/1.2R. De APD-versie heeft hetzelfde optische ontwerp, maar beschikt over een apodisatiefilter. Dit filter kan voor mooiere achtergrondonscherpte zorgen, wel lever je wat aan lichtopbrengst in.

In de basis is de nieuwe Fujifilm XF 56mm f/1.2R APD gelijk aan het 56mm f/1.2R-objectief dat Fujifilm begin dit jaar lanceerde. Het nieuwe objectief moet je niet als opvolger zien, maar als een variant met een speciale functie: het apodisatiefilter.

Fujifilm XF 56mm f/1.2R APD

APD-filter

Het APD-filter, geïntegreerd in het optische ontwerp, heeft invloed op de bokeh. Een apodisatiefilter is een radiaal gradiëntfilter dat er voor zorgt dat felle hooglichten in de achtergrondonscherpte zachter weergegeven worden. Minolta maakte al eens zo'n objectief: de 135mm STF. Dit objectief, met handmatige focus, is nog steeds op de markt in de vorm van de Sony 135mm f/2.8 [T4.5] STF.

Fujifilm APD

Uitleg van Fujifilm over het APD-filter

F-stops en T-stops

Het apodisatiefilter heeft wel een nadeel: er valt minder licht op de sensor. Daarom geeft Fujifilm op het objectief naast de F-stops (wit) de T-stops aan. Zo is te zien dat bij f/1.2 de transmissie gelijk staat aan T1.7. Je behoud wel de scherptediepte van f/1.2, maar omdat het APD-objectief minder licht doorlaat heb je een langere sluitertijd of hogere iso-waarde nodig.

56mm APD F- en T-stops

Alleen contrastautofocus

Ook kan de Fujifilm XF 56mm f/1.2R APD geen gebruikmaken van de fasedetectiepixels op de sensor in camera's zoals de X-T1 en X-E2. Autofocus werkt wel, maar alleen op basis van contrastdetectie. Je moet dus rekening houden met langzamere autofocus dan bij gebruik van het 'gewone' 56mm f/1.2-objectief.

Fujifilm 56mm f/1.2R APD in de praktijk

Fujifilm heeft zelf geen beelden gepubliceerd die zijn geschoten met het nieuwe objectief. Wel heeft de fabrikant de 56mm f/1.2R APD al aan een aantal fotografen uitgeleend. Op de blogs van Nathan Elson en Patrick La Roque lees je de bevindingen en kun je foto's bekijken gemaakt met het nieuwe objectief.

Beide fotografen hebben ook vergelijkingen gemaakt tussen de XF 56mm f/1.2R en de APD-versie. De verschillen lijken op het eerste gezicht minimaal, maar bedenk wel dat het effect van het APD-filter per situatie zal verschillen. Bokeh is immers erg afhankelijk van de achtergrond in je foto.

Specificaties Fujifilm XF 56mm f/1.2R APD

  • Optische constructie: 11 elementen in 8 groepen
  • Brandpunt: 56mm
  • Diafragma: f/1.2-f/16
  • Diafragmalamellen: 7 (afgerond)
  • Minimale scherpstelafstand: 0,7 meter
  • Maximale vergroting: 0.09x
  • Filterdiameter: 62mm
  • Afmetingen: 73,2 x 69,7mm
  • Gewicht: 405 gram

Prijs en beschikbaarheid

Fujifilm brengt de XF 56mm f/1.2R APD in december 2014 op de markt voor een adviesprijs van 1399 euro.  een meerprijs van 399 euro ten opzichte van de XF 56mm f/1.2R.