Preview: Panasonic FZ1000 superzoom met 1-inchsensor en 4K-filmfunctie
Panasonic zet de Lumix DMC-FZ1000 in de markt als opvolger van de Lumix DMC-FZ200. Die camera, in 2012 geïntroduceerd, had een indrukwekkend 25-600mm f/2.8-objectief, maar was voorzien van een kleine 1/2.3-inchsensor. De sensor in de nieuwe FZ1000 is zo'n vier keer groter.
Panasonic gaat de concurrentie aan met de Sony Cybershot RX10, momenteel de enige andere bridgecamera/superzoom met 1-inchsensor. De RX10 heeft een 24-200mm f/2.8-objectief, de FZ1000 gaat met 25-400mm nog een stuk verder.
Grote 1-inchsensor
In de Panasonic FZ1000 vinden we een grote 1-inchsensor (13.2 x 8.8 mm, 3:2-verhouding). Hetzelfde formaat dat Nikon gebruikt in de 1-serie en ook in de high-end RX-compacts van Sony te vinden is. Het iso-bereik loopt van 125 tot 12.800 en is uit te breiden naar 80-25.600.
Hoewel de 20,1-megapixelresolutie vrijwel overeenkomt met die van de Sony RX10 en RX100-camera's, lijkt het dat Panasonic een eigen sensor heeft gemaakt. Het is een MOS-ontwerp en Panasonic spreekt van een volledig nieuwe sensor.
25-400mm f/2.8-4.0 Leica DC Vario Elmarit-objectief
Het objectief beschikt over 16x optische zoom en is in samenwerking met Leica ontwikkeld. De superzoomlens heeft een brandpunt van 9.1-146mm, dat met de 2.7x cropfactor van de 1-inchsensor overeenkomt met 25-400mm op kleinbeeld. De maximale diafragmaopening bedraagt f/2.8 in de groothoekstand en is nog steeds een respectabele f/4.0 als je volledig inzoomt. Het optische ontwerp bestaat uit 15 elementen in 11 groepen en bevat 5 asferische elementen.
Panasonic voorziet de FZ1000 van 5-assige beeldstabilisatie. Het gaat echter om een combinatie van optische stabilisatie (in het objectief) en digitale stabilisatie op de sensor.
Snelheid en autofocus
Fotograferen kan met maximaal twaalf beelden per seconde. De mechanische sluiter gaat tot een snelheid van 1/4000e seconde, maar je kunt ook de elektronische sluiter gebruiken, dan kun je de sluitertijd tot maar liefst 1/16.000e van een seconde verkorten.
Het autofocussyteem maakt gebruik van dezelfde DFD (Depth From Defocus)-techniek als de Panasonic GH4. Dat moet voor razendsnelle scherpstelling zorgen, aldus het persbericht. Hierin noemt Panasonic een scherpsteltijd van 0.09 seconden volgens de CIPA-norm.
Panasonic voorziet de FZ1000 van de volgende scherpstelopties:
- Full Area AF
Met Full Area AF kan de gebruiker op elk deel van het gezichtsveld scherpstellen.
- 49-punts AF
Het aantal scherpstelpunten is verhoogd naar 49. Met de Custom Multi AF-modus kan de gebruiker een willekeurig aantal van deze punten selecteren, wat veel meer vrijheid biedt bij het kiezen van een compositie.
- 1-punts AF
De afmetingen van het 1-punts AF-gebied kan de gebruiker nu zelf instellen in zowel de handmatige als autofocusmodus.
- Pinpoint AF
Met Pinpoint AF kan men scherpstellen op een heel klein deel van de compositie doordat dat deel vergoot wordt weergegeven in een tweede venster op het scherm.
- Low-Light AF
Low-Light AF zorgt voor betere prestaties in situaties met weinig licht van -4EV, wat vergelijkbaar is met het maken van opnames bij een sterrenhemel zonder andere lichtbron.
- Focus Peaking
De functie Focus Peaking geeft de gebruiker meer controle over het scherpstellen doordat de scherpstelpositie wordt getoond in de modi MF en AF+MF. Gebruikers kunnen de pieken van de scherpstelling zien terwijl ze in Live View naar het onderwerp kijken.
- Eye Detection AF
Eye Detection AF stelt automatisch scherp op een menselijk oog en begint met scherpstellen zodra de gebruiker in de LVF kijkt.
4K-filmfunctie - zonder groothoek
Speerpunt van de Panasonic FZ1000 is de mogelijkheid om in 4K-resolutie (3840x2160 pixels) te filmen. Bovendien doet de camera dat net als de high-end Panasonic GH4 met een bitrate van 100Mbps. Bovendien zijn de ‘Cinelike D’ en ‘Cinelike V’-profielen uit de GH4 ook beschikbaar in de superzoom. De framerate bedraagt 25 fps en is niet aan te passen in de 4K-stand.
Het lijkt erop dat de FZ1000 bij het filmen in 4K-resolutie een crop van de sensor maakt, net zoals de GH4 dat doet. Daardoor wordt de cropfactor iets verlengd. In de praktijk betekent dat voor de FZ1000 dat het bereik bij het filmen in 4K overeen komt met 37-592mm. Meer telebereik, maar je verliest de groothoek dus.
4K-testvideo
Panasonic heeft een voorbeeldvideo geplaatst op YouTube waarmee je een idee kunt krijgen van de kwaliteiten van de camera. De video is in 4K-resolutie te bekijken, houdt er echter wel rekening mee dat YouTube flinke compressie toepast. De bronbestanden met bitrate van 100Mbps zullen nog meer detail en informatie bevatten.
Full-HD
Film je ‘gewoon’ in Full-HD-resolutie van 1080p, dan kun je wel van het complete bereik gebruikmaken. Al hangt dit nog af van de beeldstabilisatie die je gebruikt. Elektronische beeldstabilisatie gebruikt een stuk van de sensor, waardoor er een kleine crop gemaakt wordt.
In de uitgebreide specificaties beschrijft Panasonic welk brandpuntequivalent je overhoudt bij welke instelling. Met beeldstabilisatie volledig uitgeschakeld is dat bijvoorbeeld 26-416mm, met alleen beeldstabilisatie wordt het bereik 28-448mm en schakel je ook de ‘Level Shot’-functie in (die vermoedelijk de horizon rechtzet/stabiliseert) dan is het resultaat 31-496mm.
High Speed Video - 1080p @ 100 fps
De Panasonic DMC-FZ1000 is ook in staat om slowmotionfilmpjes te maken. in de High Speed Video-modus filmt de superzoom met 100 fps. De bestanden worden vier keer vertraagd (25 fps) afgespeeld. In deze modus heb je vermoedelijk geen volledige handmatige controle over de instellingen. Ook de FZ200 beschikte over deze mogelijkheid met dezelfde beperking.
Audio-in, geen out
Panasonic voorziet de FZ1000 van veel moois voor filmmakers, maar laat toch een steekje vallen. Een microfooningang is aanwezig, maar de een audio-uitgang, zodat je tijdens het opnemen het geluid kunt monitoren, ontbreekt.
Oled-zoeker en uitklapscherm
In de Panasonic FZ1000 schuilt een elektronische zoeker met 2,359 miljoen beeldpunten. De evf maakt gebruik van oled-technologie en is volgens Panasonic 300 procent sneller dan die van ‘vergelijkbare modellen’, aldus het persbericht. Welke modellen Panasonic precies op doelt is niet duidelijk. Wel is zeker dat de oled-zoeker een prettig hoge resolutie heeft. Met vergroting van 0,7x is de zoeker echter een stukje kleiner dan de evf’s die je in compacte systeemcamera’s vindt.
Het kantelbare 3-inchscherm beschikt over 920.000 beeldpunten. Hoewel Panasonic haar camera's meestal uitrust met een touchscreen, is het scherm van de FZ1000 niet aanraakgevoelig.
Wifi, NFC en creatieve filters
Panasonic voorziet de FZ1000 van 22 verschillende creatieve filters, variërend van Sepia en High Dynamic tot Soft Focus en Miniature Effect. De camera is uitgerust met wifi en nfc, zodat je snel foto’s kunt delen en/of de camera kunt besturen met je smartphone/tablet.
PAL vs NTSC
Het lijkt erop dat Panasonic twee verschillende versies van de DMC-FZ1000 uitbrengt. In de VS en Azië een NTSC-variant die met 30 fps filmt in 4K-resolutie. In Europa krijgen we de PAL-uitvoering die in 4K met 25 fps filmt. Ook de snelheid van de High Speed Mode verschilt: 120 fps voor de NTSC-versie en 100 fps voor het PAL-model.
Prijs en beschikbaarheid
Panasonic Nederland weet ons te melden dat de DMC-FZ1000 vanaf augustus 2014 leverbaar is voor een adviesprijs van 849 euro.
op deze camera zat ik te
op deze camera zat ik te wachten......met een grotere sensor !! en alle voordelen van de FZ 200 heb echter al de GH5 gekocht van Panasonic - die overigens ook goed bevalt