Panasonic FZ200: Superzoom met 25-600mm f/2.8
Een objectief met 24x optische zoom en een bereik van omgerekend 25-600mm, maar een maximale lensopening van f/2.8 over het gehele bereik? Het klinkt onmogelijk maar het kan, zo bewijst Panasonic met de FZ200. Het gaat hierbij wel om een zoomobjectief voor een hybride compactcamera. Weliswaar een grotere camera dan een 'normale' compact, maar met een sensor van een hetzelfde kleine formaat van 1/2,3-inch.
Er zijn superzoomcamera's met een groter zoombereik op de markt, maar momenteel is de FZ200 met zijn vaste diafragma van f/2.8 uniek. Bij de concurrentie loopt het diafragma flink terug naarmate je inzoomt.
Optische stabilisatie en evf
De 12,1-megapixel-cmos is overigens wel in staat foto's in raw-kwaliteit op te slaan en ook 1080p-video met 50 beelden per seconde behoort tot de mogelijkheden. Het iso-bereik loopt van 100 tot 3200 maar kan eventueel worden uitgebreid naar iso 6400.
Omdat het, ondanks een maximale lensopening van f/2.8, op omgerekend 600mm lastig is je foto's scherp te krijgen door bewegingsonscherpte, voorziet Panasonic de FZ200 van optische stabilisatie. Ook een elektronische zoeker met 1,3 miljoen beeldpunten is aanwezig. Indrukwekkende specificaties voor een camera in dit segment.
Panasonic FZ200
Historisch verantwoord
Het is overigens niet de eerste keer dat Panasonic een hybride zoomcompact op de markt brengt met een constante maximale lensopening van f/2.8. Al in 2002 zag de Panasonic FZ1 het levenslicht, al had dat toestel 'slechts' 12x optische zoom. In de jaren daarop zouden nog enkele modellen volgen met ditzelfde Leica-objectief. Overigens waren de sensoren van deze toestellen met 1/3,2-inch nog kleiner dan die van de huidige Panasonic FZ200.
Heb het toestel nu ongeveer 3
Heb het toestel nu ongeveer 3 weken in mijn bezit en ben aangenaam verrast door de mogelijkheden die deze camera bied. Allereerst het grote zoombereik van 25 tot 600mm bij dezelfde diafragma opening van f/2.8, dit is bij weinig licht een groot voordeel. De camera is vrij licht, maar doet wel iets plastic-achtig aan. Het draaibare LCD display is zeer handig bij opnames b.v. laag op de grond. Het overschakelen van LCD naar zoeker gebeurd via een knopje, dat is niet zo handig maar is even wennen.
De macro functie is zeer handig en werkt snel. Met tal van instellingen ben je wel even bezig om deze uit te zoeken, handig is b.v. de fotobewerking in het toestel waardoor je diverse effecten na de opname kunt toevoegen aan je foto's, b.v. soft, mini, sterfilter, hoog en laag contrast, enz.
Ook de videomodus werkt goed met o.a. de highspeed functie met 100 beelden per seconde laat mooie slow-motion opnames zien in full HD. Ook de burst mode met 5 tot 60 opnames per seconde (12 opnames per seconde zonder kwaliteitsverlies) is een voordeel bij b.v. sport-opnames.
Minpunt is de menu-setknop op de achterkant die, als je de camera vastpakt, wel eens vanzelf in het menu gaat. Hier heeft Graham Hougton op youtube een kunsstof ring om de menu-setknop bevestigd waardoor dit niet meer gebeuren kan. Ook kan men bij Graham Hougton een volledig boek over de camera gratis downloaden (wel in het engels). In een 15 tal filmpjes wordt de camera je haarfijn uitgelegd. De accu gaat vrij lang mee. De sensor kon wat groter zijn i.v.m. grote afdrukken. Wat ik niet begrijp is dat Leica voor dezelfde camera €799,- verlangd, dit is wel een zeer groot verschil in prijs.
Ook handig is de bracket functie die 3 opnames maakt met verschillende belichtingen, waarna je op de pc een mooie HDR foto kan samenstellen, of meteen bij de opname in de SCN modus.
Al met al een prachtige camera voor dit geld.