Newborn fotoshoot - de beste aanpak
Setting
Het voordeel met pasgeboren baby's is dat ze nog niet veel doen. Ze lopen (of rollen) niet weg, dus je hebt de tijd om je opstelling te maken. Het enige waar je rekening mee moet houden, is hun schema van eten en slapen, alhoewel dat slapen prima in combinatie met de shoot kan. Maar, ze volgen geen aanwijzingen, dus het is aan jou om er iets moois van te maken. Zorg altijd voor een veilige opstelling en besteed veel aandacht aan licht.
Licht
Baby’s hebben een bijzonder zachte, vaak perfecte huid die vaak erg licht van kleur is. Dat is één van de redenen dat newborn shoots zich goed lenen voor lichte foto’s, bijna tegen high key aan. Het past bij de lichte frisheid van een nieuw zacht wezentje. Zorg dus dat je over genoeg licht beschikt. Een groot raam kun je uitstekend gebruiken, het liefst aan de noordzijde. Of zorg zelf voor licht. Dat kan een off-camera flitser zijn, maar je kunt natuurlijk ook in een studio werken. Zorg voor zacht licht, harde schaduwen passen niet bij de ronde zachte vormen van het onderwerp. Bovendien wil je voorzichtig omspringen met de gevoelige ogen van de baby. Zet de lampen niet te ver weg en verzacht continu licht met een paraplu, softbox of bestaand licht eventueel met dunne witte lakens.
Wees alert
Om ideen op de doen kun je prima Instagram en Pinterest afstruinen. Zoals gezegd, deze shoots worden veel gedaan dus er is veel inspiratie op dit gebied. Omdat pasgeborenen nog niet veel doen, moet je het in kleine dingen zoeken. Wees alert op een grimas die als lach geïnterpreteerd kan worden, of op gapen of uitrekken. Neem ook een macro objectief mee en kijk naar details: kleine handjes of voetjes, samen met die van de ouders kunnen leuke resultaten geven. Je kunt je op de details richten als de baby in slaap is gevallen, wat met grote regelmaat gebeurt. Zo kun je je tijd goed gebruiken.
Scherptediepte
Een groot diafragma en onscherpe achtergrond werkt bijna altijd goed in portretten, en de zachtheid ervan past ook goed bij deze vorm van portretfotografie. Zorg er echter wel voor dat je scherptediepte niet te klein is. Het heeft de voorkeur om beide ogen scherp te hebben, en deze zullen zich zelden op dezelfde scherpte afstand bevinden. Immers, je werkt met bijzondere hoeken omdat je een veelal liggend onderwerp fotografeert. Veel baby fotografen gaan niet wijder dan f/2.8. Zorg er ook voor dat je witbalans goed afgesteld staat, dus neem een grijskaart mee en schiet in RAW.
Praktisch
Kleine baby’s houden van warme ruimtes en hebben het snel koud. Zorg dat de verwarming hoog staat als dat nodig is, of rol de baby op in een dekentje. Van mutsjes kun je juist gebruik maken, vooral in dezelfde (bij voorkeur neutrale) kleur als de deken. Zorg ook voor rustige achtergrondmuziek. Het plotselinge geluid van de sluiter of van jou kan een kleintje gemakkelijk laten schrikken, dus werk bij voorkeur niet in stilte. Zoek ook naar afwisseling in je shots, door speelgoed als props te gebruiken. Zeker bij iets grotere baby’s kun je hier hun aandacht mee sturen: er bestaat zelfs speelgoed dat op je flitsschoen past.