MustSee: The Last Roll of Kodachrome

MustSee: The Last Roll of Kodachrome

MustSee: The Last Roll of Kodachrome

Jesse Kraal 4343

In 2009 wordt de machine die Kodachrome-rolletjes maakt uitgezet, om nooit meer aan te gaan. Een jaar later sluit ook het laatste speciaal ingerichte Kodachrome-laboratorium definitief zijn deuren. Nooit meer zal er een rolletje Kodachrome ontwikkeld worden. Steve McCurry had de eer om het laatste rolletje vol te schieten.

Het was de eerste commercieel succesvolle kleurenfilm en volgens velen ook direct de mooiste: Kodachrome. Het ontwikkelen van de film was een gecompliceerd proces dat alleen in speciaal ingerichte fotolabs kon gebeuren. Dat is precies de reden die Kodachrome uiteindelijk de das om deed. Aan het einde van Kodachrome's leven waren er wereldwijd nog maar twee laboratoriums die de film konden ontwikkelen.

Kodachrome

Kodachrome stond bekend om zijn prachtige kleuren. Hier een van de 36 foto's van het allerlaaste rolletje Kodachrome. Foto © Steve McCurry

Volgens Wikipedia zijn dit de tien stappen uit het zogenaamde K-14-procedé:

  1. Verwijdering van de antihalolaag.
  2. Zwart-witontwikkeling.
  3. Herbelichting met rood licht (vanaf de emulsiekant van de film).
  4. In de cyaanontwikkelaar wordt het cyaanbeeld gevormd door een kleurkoppelreactie.
  5. Herbelichting met blauw licht (vanaf de emulsiekant van de film).
  6. In de geelontwikkelaar wordt het geelbeeld ontwikkeld.
  7. In de magentaontwikkelaar vindt een chemische 'herbelichting' plaats voor de middelste laag in de film. Die laag is niet toegankelijk voor zichtbaar licht en moet dan ook chemisch belicht worden.
  8. In de magentaontwikkelaar wordt verder het magentabeeld ontwikkeld.
  9. Nu al het halogeenzilver is ontwikkeld worden in het bleekbad de negatieve en positieve zilverbeelden omgezet in zilverhalogenide.
  10. Het fixeerbad verwijdert het zilver dat in het bleekbad is omgezet uit de film. Alle kleurenbeelden tezamen vormen het uiteindelijke kleurenbeeld.

The Last Roll of Kodachrome

In 2009 wordt de productie stopgezet en in 2010 wordt het laatste laboratorium gesloten. Het allerlaatste rolletje belandt in de camera van fotograaf Steve McCurry, die het filmpje in New York en India volschiet. National Geographic maakte een prachtige documentaire over McCurry's eerbetoon aan de bijzondere diafilm.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse