Tentoonstelling 'Dit is Cas | Vintage fotografie' in Nederlands Fotomuseum

Maak dit najaar kennis met fotograaf Cas Oorthuys

Christel de Wolff 1918
In het Nederlands Fotomuseum is nu de eerste overzichtstentoonstelling van Cas Oorthuys te zien. De naam Cas Oorthuys staat voor één van de invloedrijkste fotografen van ons land én voor een familiebedrijf dat een archief naliet van bijna een half miljoen beelden.

Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotograferen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie.

Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens. Thuis is Amsterdam, waar hij met zijn gezin aan de Amstel heeft gewoond. De naam ‘Cas Oorthuys’ staat voor een geolied familiebedrijf, waar fotografie op een vanzelfsprekende manier deel van het gezinsleven uitmaakt: zijn vrouw Lydia onderhoudt het archief van bijna een half miljoen foto’s en zijn jongste zoon Frank speelt met zijn speelgoedbootjes in het water van de spoelbakken. De tentoonstelling Dit is Cas geeft een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen van het bedrijf Oorthuys.

Tentoonstelling Dit is Cas, vintage fotografie van Cas Oorthuys


In de tentoonstelling vormen Oorthuis zijn visie op fotografie en de beeldende kwaliteit van zijn werk de uitgangspunten. Oorthuys hield zijn hele leven afstand van de vraag of fotografie kunst kon zijn; voor hem was het een communicatiemiddel om verhalen te vertellen. Het liefst maakte hij boeken met zijn foto's. Maar hij was weldegelijk een fotograaf met een eigen handschrift en een scherp oog. hij wist zijn onderwerpen trefzeker weer te geven in sterke composities. Vanuit deze gedachte heeft curator Frits Gierstberg voor deze tentoonstelling gemaakt van bijnan 300 vintage afdrukken en tientallen boeken. Bij de tentoonstelling is een audiotour ingesproken door Joris Lutz en worden diverse thematische rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. De tentoonstelling is tot en met 13 januari 2019 te bezichtigen. Meer informatie en tickets via de website van het Nederlands Fotomuseum

Lees ook: Captions for Cas 

Lees ook: Fotografen toen & nu  

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel