Tips om niet-modellen te fotograferen

Redactie DIGIFOTO Pro 1732

Tijdens portretten heb je niet altijd een professioneel model voor je camera zitten. Toch wil je ook die mensen zo goed mogelijk op de foto krijgen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om niet-modellen te fotograferen. 

Leer je model kennen

Wanneer je een fotoshoot hebt, maak dan van tevoren extra tijd vrij om je model te leren kennen. Dit kan een aparte afspraak zijn of een extra half uurtje voorafgaande aan de fotoshoot. Je model leren kennen, geeft veel voordelen. Zo wordt de communicatie met je model een stuk beter en kan je een connectie krijgen met je model. Hierdoor kan je het vertrouwen van je model winnen. Ook kan je de persoonlijkheid van je model beter vast leggen, wanneer je je model een beetje kent. 

Kleding

Kleding is een belangrijk onderdeel van een foto. Bepaalde kleuren of patronen zien er gewoon minder mooi uit op de foto of bij het model zelf. Daarom is het belangrijk om je model aanwijzingen en tips te geven betreft de kleding. Laat je model verschillende outfits meenemen. Eén van die outfits kan hun persoonlijke favoriet zijn. 

Iedereen heeft wel een favoriete kleding stuk. Het favoriete kleding stuk is waarschijnlijk iets waar je model zich het mooist en best in voelt. Dat is natuurlijk heel fijn en belangrijk tijdens een fotoshoot. Let wel op dat het kleding stuk niet te overheersend is. Is het een vel rood shirt, probeer deze naar de achtergrond te halen zodat de focus op het model blijft. 

Weet wanneer het genoeg is

Voor iemand die geen model is, kan een fotoshoot snel gaan vervelen of ongemakkelijk worden. De hele tijd stil zitten, lachen en in de camera kijken is ook zeker niet iedereens favoriete bezigheid. Daarom is het van groot belang om af en toe tijdens een fotoshoot even een pauze te nemen. Laat je model even hun eigen ding doen, neem een slok water of stap even naar buiten. Na weer even wat afleiding gehad te hebben, kan je het weer opnieuw proberen. 

Laat tussendoor foto’s zien

Voor je model is het ontzettend fijn om af en toe te horen, en te zien of de foto’s mooi zijn. Laat daarom als je tijdens de fotoshoot een mooie foto hebt, deze zien aan je model. Wanneer jij met enthousiasme de foto laat zien, krijgt je model extra zelfvertrouwen. Maar ook het vertrouwen in jou als fotograaf wordt daarmee bevestigt. 

Extra tips om niet-modellen te fotograferen

  • Blijf in contact met je model gedurende de fotoshoot. Praat met je model, geef complimenten en aanwijzingen en probeer je model op hun gemak te stellen. 
  • Wees zelfverzekerd. Jouw onzekerheid kan je model ook onzeker maken. 
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie