Winnaars Cas Oorthuys-fotowedstrijd schitteren in Verzetsmuseum Amsterdam

Redactie DIGIFOTO Pro 600

Tijdens een feestelijke ceremonie werden gisteren de winnaars van de fotowedstrijd ter ere van de iconische fotograaf Cas Oorthuys bekendgemaakt. De wedstrijd, georganiseerd door Verzetsmuseum Amsterdam ter gelegenheid van de tentoonstelling Cas Oorthuys, verzetsfotograaf, heeft de afgelopen maanden ruim 120 gepassioneerde fotografen geïnspireerd om hun eigen visie te delen op de thema's 'Verzet' en 'Medemenselijkheid' die Oorthuys zo na aan het hart lagen.

 

Het museum riep deelnemers op om de camera ter hand te nemen en hun eigen interpretatie van deze thema's vast te leggen. Daarbij werden zij aangemoedigd om ten minste één van de typische 'Cas Oorthuys-stijlelementen' in hun foto's te verwerken, zoals zwart-wit, vierkant formaat of 'Hipshot.'

Drie winnende foto's

De jury, bestaande uit Liesbeth van der Horst (Verzetsmuseum), Eva de Vos (Het Parool) en Cas Oorthuys’ zoon, Frank Oorthuys, koos uit de vele inzendingen de volgende drie winnaars (in willekeurige volgorde):

Isis Koelman van Doornik: Westermarkt

De jury: “Een mooie menselijke foto. Cas zou hier met een glimlach op zijn gezicht naar gekeken hebben. Of is de man misschien uitgeput door het harde werk? De foto had zo in het fotoboek Mensen-People kunnen staan, gemaakt door Cas in 1969!”

Simon van Leijen: Bed, Bad, Brood

De jury: “Een sterk beeld en erg actueel. Grafisch ook heel mooi. In heel veel fotoseries van Cas zie je dat hij ook close-ups maakt van handen, of dat de handen nadrukkelijk in beeld zijn bij een portret. Hij vond dat handen veel over mensen vertellen.”

Hans Meijer: Liefde in beeld

De jury: “Prachtige grafische foto. Heel erg het soort dat Cas ook graag maakte en mooi vond. Superscherp en mooi belicht. Mooi hoe het paar elkaar aankijkt.”

Oorthuys' thema's in hedendaagse beelden

De winnende foto's getuigen van de creatieve manier waarop deelnemers de geest van Oorthuys hebben omarmd en zijn thema's hebben omgezet in hedendaagse beelden. Naast de eer van opname in de Cas Oorthuys-tentoonstelling en publicatie in Het Parool, ontvangen de winnaars museumwaardige afdrukken van hun foto's als erkenning voor hun talent en bijdrage aan de viering van Oorthuys' nalatenschap.

Alle deelnemende foto’s zijn te bewonderen op de website van het museum: www.verzetsmuseum.org.

De tentoonstelling Cas Oorthuys, verzetsfotograaf is nog tot 14 januari 2024 te zien in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam.

 

Ook interessant

Lees hier: Dormio start ontwikkeling luxe resort in Tirol

Lees hier: Ontdek de bijzondere wijken in Barcelona

afbeelding van Nail.clipboardmedia_179943

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie