Hulp bij de weekopdracht

Hulp bij de weekopdracht: avondfotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 792
Heb je de nieuwe weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je aan de slag te gaan met avondfotografie. Sta je al met je camera paraat maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je moet beginnen? We helpen je graag op weg! Leer hoe je lichtsporen mooi op de foto krijgt.

Doe mee aan de weekopdracht avondfotografie!

Bij avondfotografie heb je veel mogelijkheden om talloze fotografie-onderwerpen mooi te fotograferen. Een mooi voorbeeld zijn lichtsporen die je op de foto terugziet als gekleurde, zachte strepen. Dit krijg je doordat de lichtbronnen in beeld snel bewegen, terwijl je camerasensor lang aan dit licht wordt blootgesteld.

Sluitertijd bij avondfotografie

Voor een goede foto met mooie lichtsporen heb je een lange sluitertijd nodig. Met de sluitertijdfunctie bepaal je hoelang jouw camerasensor wordt blootgesteld aan het licht dat via de lens binnenkomt. De hoeveelheid licht die je lens binnen laat, bepaal je met het diafragmagetal. Hoe verder het diafragma open staat, hoe meer licht binnen komt. Een groot diafragma herken je aan een klein getal. Wanneer je met een groot diafragmagetal fotografeert, wordt minder licht doorgelaten. Bij avondfotografie kun je vaak goed met een kleiner diafragmagetal werken. Zo laat je voldoende licht door.

Statief nodig?

Wanneer je met lange sluitertijden werkt, is een statief onmisbaar. Als je vanuit de hand fotografeert, zie je veel beweging als je met sluitertijden van seconden werkt. Dit komt doordat je onbewust meer beweegt dan je door hebt. Daarnaast is dit ook afhankelijk van de gekozen brandpuntafstand. Wanneer je meer inzoomt, heb je grotere kans op bewegingsonscherpte.

Praktijk

Ben je benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? In de onderstaande videotutorial zie je het gehele proces van fotograferen tot aan de nabewerking. Hierin komen veel interessante tips en trucs aan de orde!

 

 

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie