HTC One krijgt sensor met grote pixels, maar lage resolutie
Toen de eerste geruchten over het nieuwe vlaggenschip van HTC opdoken, toen nog onder de codenaam M7, werd er gesproken over een 13-megapixelsensor. Later ging het gerucht dat het toestel een 4,3-UltraPixelcamera zou krijgen. Dit zou een sensor zijn bestaande uit drie lagen van elk 4,3 megapixels.
Sigma is de enige fabrikant die een drielaagssensor gebruikt. In 2010 kocht Sigma sensorfabrikant Foveon op. We vroegen ons dan ook af of Sigma de sensor voor HTC's nieuwe telefoon zou leveren. Dat blijkt niet het geval.
Lage resolutie, relatief grote pixels
De beeldchip in de nieuwe HTC One met Android 4.1.2 is een conventionele sensor in het voor telefoons gebruikelijke (minuscule) 1/3-inchformaat. De BSI-sensor heeft een resolutie van 4-megapixels, de pixels hebben daarmee een grootte van 2 micrometer.
Ter vergelijking: ook de Panasonic LX7 met 10-megapixel 1/1.7-inchsensor heeft pixels van die grootte. De prestaties van de sensor in de HTC One zouden in theorie gelijk kunnen zijn aan die van een high-endcompact zoals de Panasonic.
Dat betekent behoorlijke ruisprestaties en een flink dynamisch bereik. Wel zal de resolutie een stuk lager zijn. Bij voldoende licht verwachten we niet dat de HTC One de camerafuncties van smartphones met kleinere pixels (en hogere resolutie) kan overtreffen. Bij weinig licht zullen de grote pixels waarschijnlijk wel hun meerwaarde bewijzen.
UltraPixels vs de concurrentie
Volgens HTC vangen de 'UltraPixels' drie keer zoveel licht als conventionele 8-megapixelcamera's. Kijken we echter naar de cijfers, dan zien we dat de pixels in de HTC One 2 micrometer groot zijn. De oppervlakte is daarmee ongeveer twee keer zo groot als de pixels in bijvoorbeeld de iPhone 5 (1,4 micrometer, 8-megapixelsensor).
28mm f/2 met optische stabilisatie
HTC heeft de One voorzien van een 28mm (kleinbeeldequivalent) met diafragma van f/2. Het objectief is uitgerust met 'multi-axis' optische beeldstabilisatie. Dat kennen we al van de Nokia Lumia 920, maar bijzonder is dat de frontcamera van de HTC One ook is uitgerust met optische stabilisatie. Deze 2-megapixelcamera heeft echter geen 'UltraPixels'.
1080P, hdr-video
Uiteraard kan er ook gefilmd worden met de HTC One. Dat gaat in 1080p-full-hd-resolutie, en ook hdr-video behoort tot de mogelijkheden. HTC belooft uitstekende geluidskwaliteit bij je opnames.
Ook kun je filmen in slow-motion, net als met de HTC One X+. Met welke resolutie en snelheden wordt niet duidelijk uit de specificaties die HTC opgeeft.
4,7-inch lcd met 1080p-resolutie, dikke processor
Het 4,7-inch lcd op de HTC One heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat levert een extreme pixeldichtheid van 468 ppi op.
Ook de rest van de telefoon is 'vlaggenschipwaardig'. Het toestel beschikt over LTE/4G, een Snapdragon 600 SoC met vier processorkernen die elk hun rondjes draaien op 1,7 Ghz. Er is 2GB aan werkgeheugen aan boord en 32GB opslagruimte.
De aluminiumbehuizing van de HTC One
Veel geruchten, weinig waarheden
In de aanloop naar de introductie van HTC's nieuwe vlaggenschip doken er veel geruchten op over de camerafunctie. De naam UltraPixels was al bekend en eerlijk gezegd hadden wij wat meer verwacht dan relatief grote pixels. Zo klonk het gerucht met een drielaagssensor wel aanlokkelijk.
HTC gooide zelf ook de nodige olie op het vuur door op Twitter een afbeelding te plaatsen met een gephotoshopt Canon EF-objectief. Dat plaatje moest waarschijnlijk hintten op de fotokwaliteit van de nieuwe telefoon, maar door sommige websites werd dit opgevat alsof er een cameramodule zou komen waarmee je EF-objectieven zou kunnen gebruiken op het toestel.
Prijs en verkrijgbaarheid
De HTC One is vanaf 15 maart in Nederland verkrijgbaar, voor een adviesprijs van 699 euro.
Tegenvaller, ik had gehoopt
Tegenvaller, ik had gehoopt op een 1" sensor a lá Nokia en dat icm foveon sensor a lá Sigma. Dat zou zeer interessant worden.. Maar dit is een tegenvallertje :(