Hoe fotografeer je astro panorama’s?
Kopfoto: Simon Migaj
Astrofotografie is geweldig, maar voel je je soms niet beperkt? Je snelle objectieven zijn niet breed genoeg en je groothoeklenzen zijn niet snel genoeg om echt alles van de nachtelijke hemel te kunnen vastleggen. Wat als er een andere manier was om die supergroothoek panoramische opnamen te maken en tegelijkertijd een foto vast te leggen met een hoge resolutie?
Lees ook: Ultiem diafragma: het Kipon Ibelux 40 mm f/0.85 objectief
Syrp werkte onlangs samen met astrofotograaf Charles Brooks om deze diepgaande video te maken over het maken van astro panorama’s bij waarbij elke stap wordt behandeld: van het plannen en fotograferen tot het samenvoegen en de postproductie.
Fotograaf: Bady Gb
Techniek achter astro panorama’s
De video van 30 minuten behandelt veel techniek, tips en trucs over astrofotografie in het algemeen, niet alleen over het maken van astro panorama’s. Het omvat alles, van de uitrusting die fotograaf Charles Brooks kiest, het scouten van locaties, het instellen van de camera en het uiteindelijke fotograferen zelf.
Het vinden van de perfecte locatie kan moeilijk zijn, of soms zelfs onmogelijk in sommige gebieden. 83% van de wereld leeft in door licht vervuilde luchten en dit wordt alleen maar erger. Het kan dus nogal een klus zijn om hier aan te kunnen ontsnappen en echt een donkere lucht te vinden. Charles gebruikt de Dark Site Finder, samen met Photopills, om te weten wat de stand van de Melkweg is en vanuit welke plek hij deze het beste vast kan leggen.
Fotograaf: Robson Hatsukami Morgan
Het is een diepgaande video geworden die veel informatie bevat met een aantal verborgen juweeltjes. Het is dan ook goed om goede aantekeningen te maken en wellicht wil je de video een aantal keer bekijken om er voor te zorgen dat je écht alles in je op kan nemen. Pak er een lekkere kop warme chocolademelk bij en neem de tijd om deze mooie video van een halfuur te bekijken, want hij is echt de moeite waard.