Het effect van stof op je lens
Voorkant lens
De handige stap voor stap uitleg van Photography Life legt precies uit wanneer stof op de lens zichtbaar is. Hieronder zie je een foto waarbij een grote diafragma opening gebruikt is om een prachtige bokeh te creëren. Maar zoals je kan zien, zit er een relatief grote stofvlek in elk ‘lichtbolletje’. Dat leidt natuurlijk ontzettend af.
![Stof op lens Stof op lens](https://www.digifotopro.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/bokeh-with-dusty-front-element-960x638.jpg?itok=HMSaSdFi)
Nadat het voorste glas zorgvuldig is schoongemaakt, was dit echter het resultaat:
![Stof op lens Stof op lens](https://www.digifotopro.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/bokeh-with-dusty-front-element-960x638.jpg?itok=HMSaSdFi)
Zoals je ziet, is er niet veel veranderd. Het grote stofvlekje is nog steeds te zien.
Achterkant lens
Het grote stofvlekje zat namelijk niet op de voorkant van de lens, maar op de achterkant. Wanneer deze is schoongemaakt, zie je pas dat het stofje is verdwenen:
![Stof op lens Stof op lens](https://www.digifotopro.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/bokeh-with-clean-rear-element-960x638.jpg?itok=UB4f4NtU)
Dit komt doordat licht via verschillende hoeken de lens binnenvalt door het voorste glas. Het licht heeft dus relatief veel ruimte om af te buigen en eventuele ‘gaatjes’ veroorzaakt door stof op te vullen. Maar wanneer dit licht door het achterste glas reist, valt het direct op de sensor. De stofjes die dus op de achterste lenselementen aanwezig zijn, zullen het pad van het licht direct blokkeren en zichtbaar zijn op de foto. Het is daarom belangrijk om je lens altijd goed schoon te houden, vooral het achterste glas!