Hands-On Preview: Samsung NX1 - 15 fps en 4K-filmfunctie

Hands-On: Samsung NX1

Hands-On Preview: Samsung NX1 - 15 fps en 4K-filmfunctie

Julian Huijbregts 5403

Samsung introduceert haar eerste vlaggenschip. De Samsung NX1 is uitgerust met een nieuwe 28-megapixelsensor, het is de eerste bsi-cmos in aps-c-formaat. Fotograferen kan met maximaal 15 fps, autofocus werkt met behulp van 205 fasedetectiepunten op de sensor.

Op de persdag van de Photokina trekt Samsung officieel het doek van de NX1. Samsung gaf ons vorige week de kans om alvast kennis te maken met het vlaggenschip in Amsterdam. Daar werd het toestel aan de Nederlandse pers gepresenteerd en waren er enkele preproductiemodellen aanwezig.

Samsung NX1 front

Samsung's eerste vlaggenschip

Met de NX1 mikt Samsung op de bovenkant van de markt. Dat is te zien aan de specificaties, maar ook het uiterlijk. Hoewel de NX1 een compacte systeemcamera zonder spiegel is, doet het formaat meer denken aan een mid-range-dslr. Optioneel is een batterijgrip te koop, die je meer houvast geeft. Dat is geen overbodige luxe, want de topobjectieven in de Samsung NX-serie zijn niet klein of licht. Zo heeft Samsung een lichtsterke 16-50mm f/2-2.8 in het assortiment, een fors objectief, dat goed bij de NX1 past. Nieuw is de 50-150mm f/2.8 die Samsung samen met de NX1 presenteert.

Samsung NX1 sensor

Primeur: bsi-cmos-sensor in groot formaat

Samsung is de eerste fabrikant die het voor elkaar heeft gekregen om de bsi-cmos-techniek toe te passen op een sensor van aps-c-formaat. In 2009 verschenen de eerste chips met bsi-ontwerp. Sindsdien zijn veel smartphones en compactcamera's met kleine sensor voorzien van bsi-cmos-csensoren. Het bsi-ontwerp (backside illumination) moet betere prestaties opleveren bij weinig licht.

De bsi-techniek was tot nu nog niet terug te vinden in camera's met aps-c-sensor, met de in eigen huis ontworpen 28-megapixel bsi-cmos-sensor heeft Samsung dus een primeur. Ondanks het grotere aantal pixels zegt Samsung dat de afzonderlijke fotodiodes even groot zijn als bij de vorige generatie 20-megapixelsensoren. De sensor in de Samsung NX1 heeft geen anti-aliasingfilter.

Het iso-bereik begint bij 100 en loop tot 25.600. Het bereik kan met een stop worden uitgebreid tot 51.200. Hoe de nieuwe bsi-sensor in de praktijk presteert zal een test moeten uitwijzen. Samsung doet zelf geen uitlatingen over de winst die het nieuwe ontwerp oplevert.

Samsung's DRIMe V processor zorgt voor de verwerking van de beelden. Volgens Samsung is de beeldprocessor 2,8 keer sneller dan zijn voorganger.

Samsung NX1
15 fps, 205 focuspunten

De Samsung NX1 fotografeert met maximaal 15 beelden per seconde, met behoud van autofocus. De maximale sluitertijd bedraagt 1/8000e seconde. In de presentatie vertelde Samsung ons dat er in de buffer plaats is voor 70 jpg-bestanden, of 40 raw-bestanden. Ook liet de presentatie zien dat de NX1 automatisch overschakelt naar 12-bits raw als je in de continu-stand fotografeert. Dit waarschijnlijk om de bestanden kleiner te maken, zodat er meer foto's in de buffer passen. Fotografeer je in de 'single shot' modus, dan maak je 14-bits raw-bestanden.

Samsung heeft de 28-megapixelsensor voorzien van 209 focuspunten. 205 van deze punten kun je tijdens het fotograferen gebruiken om scherp te stellen met behulp van fasedetectie. De punten zijn vrijwel over het hele oppervlak van de sensor verdeeld. Ook bij het filmen kun je gebruikmaken van fasedetectiefocus.

Volgens Samsung presteert de autofocus ook in het donker zeer goed, er kan scherpgesteld worden bij lichtwaarden van -4 EV. Ook is er een 'Pattern AF assist beam' aanwezig, een groene lamp die een patroon projecteert op je onderwerp, zodat je in het donker kunt scherpstellen.

Behuizing met Oled EVF en Amoled-scherm

De Samsung NX1 is opgetrokken rondom een magnesium frame. Het zwarte uiterlijk van de camera is gemaakt van kunststof. Samsung heeft de NX1 afgedicht tegen stof en vocht. Twee instelwieltjes zijn aanwezig en achterop de camera tref je nog een draaiwiel om door de menu's te scrollen. De behuizing weegt circa 550 gram.

De zoeker maakt gebruik van oled-technologie en heeft een resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten. Met vergroting van 0,7x toont de zoeker een beeld dat net zo groot is als dat van fullframe-spiegelreflexen. De oled-techniek in de zoeker zorgt voor minimale lag, ook is er geen 'tearing' waar te nemen bij snelle bewegingen.

Het 3-inch touchscreen achterop de camera is kantelbaar en maakt gebruik van amoled-technologie.  Bovenop de behuizing vind je nog een klein zwart-wit lcd, waar alle belangrijke instellingen op te vinden zijn.

Samsung NX1 back

4K-filmfunctie, H265-codec

De Samsung NX1 is de eerste camera die filmt met de nieuwe H.265-codec, dit is de opvolger van H.264, de codec die momenteel gebruikt wordt in vrijwel alle dslr's en csc's. De nieuwe codec is efficiënter dan zijn voorganger, dat levert kleinere bestanden op zonder aan beeldkwaliteit in te leveren. De Samsung NX1 filmt met bitrate van 40Mbps, volgens Samsung is de kwaliteit gelijk aan 100Mbps H.264.

Net als de Panasonic GH4 ondersteunt de Samsung NX1 zowel uhd (3840x2160) als dci 4K (4096x2160). Die eerste resolutie wordt gebruikt op ultra-hd-tv's, dci 4K is een standaard uit de filmindustrie.

Film je in UHD, dan bedraagt de framerate 30 fps. In dci 4K is dat 24 fps. Het lijkt erop dat je niet de mogelijkheid hebt om in UHD met bijvoorbeeld 24 o 25 fps te filmen, in de cameramenu's konden we daar geen instelling voor ontdekken. Ook kan de NX1 niet op hogere snelheden dan 60 fps filmen in 1080p-resolutie. De Panasonic GH4 gaat tot 96 fps en de Sony A7S haalt 120 fps in 720p-resolutie.

Het mogelijk om via de hdmi-poort op een externe recorder op te nemen. Via hdmi stuurt de Samsung NX1 een 8-bit 4:2:2-signaal uit.

Wifi, bluetooth en nfc

Samsung zet met de NX-camera's hoog in op slimme functies. De NX1 is daar geen uitzondering op en is voorzien van wifi, nfc en bluetooth. Volgens Samsung is het mogelijk om draadloos 4K-video's af te spelen door de NX1 met wifi te verbinden met een televisie. De camera beschikt over usb 3.0 voor snelle bestandsoverdracht.

Samsung 50-150mm f/2.8 ED OIS S

Samen met de NX1 introduceert Samsung een 50-150mm f/2.8-objectief. Het optisch ontwerp bestaat uit 20 elementen in 13 groepen. Vier ED-elementen en een XHR-element moeten voor hoge beeldkwaliteit zorgen. Het objectief is voorzien van beeldstabilisatie, een Ultra-Precise Stepping Motor (UPSM) en afgedicht tegen stof en vocht. De filtermaat bedraagt 72mm.

Samsung 50-150mm

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung NX1 is vanaf oktober 2014 leverbaar. De body krijgt een adviesprijs van 1499 euro. Het nieuwe 50-150mm f/2.8-objectief kost 1599 euro.