Hands-On Preview: Nikon Df

Hands-On Preview: Nikon Df

Hands-On Preview: Nikon Df

Jesse Kraal 12852
Vanochtend hebben jullie alle 'koude specs' al kunnen lezen van de Nikon Df, net als wij zijn jullie waarschijnlijk benieuwd naar hoe het toestel in het echt aanvoelt. We reisden af naar het kantoor van Nikon Nederland voor een hands-on-sessie met het het nieuwe toestel.

In dit artikel vertellen we over onze eerste ervaringen met de Nikon Df. Meer over de specificaties lees je in onze preview.

Het eerste wat opvalt wanneer je de Nikon Df oppakt, is het relatief lage gewicht. Wie bijvoorbeeld wel eens een Nikon F3 in zijn handen heeft gehad, zal meteen het verschil voelen. Daar waar veel oude analoge Nikon's massief aanvoelen, voelt de Df minder als een brok staal, meer als een moderne camera. Met gewicht van 765 gram is het overigens de lichtste fullframe-body van Nikon, de D610 weegt 850 gram.

Nikon Df

In Europa komt de Df alleen in een kit met de 'special edition' AF-S 50mm f/1.8G

Dat wil overigens niet zeggen dat de camera geen metalen componenten bevat, de Df heeft een magnesium boven- en onderkant. Wel kiest Nikon voor een materiaalstructuur die overeenkomt met andere moderne dslr's in plaats van het gladde gelakte staal van de analoge toestellen waarnaar het uiterlijk zo sterk hint. Vooral bij de zilveren variant is het verschil goed zichtbaar, waardoor de Df ondanks zijn looks toch meteen verraad dat het een moderne camera is.

Nikon Df

Het aan-/uitknopje heeft geen uitsteeksel, waardoor je de knop met twee vingers moet bedienen.

Bediening

Een groot verschil ten opzichte van de andere Nikon-dslr's is de bediening, de Japanners hebben gekozen voor een grote hoeveelheid draaiwieltjes en fysieke knoppen. Veel instellingen moet je dan ook direct van deze knoppen aflezen, want het display op het bovenpaneel is een stuk kleiner dan bij de andere high-end-Nikon's en is niet groot genoeg om alle instellingen te tonen. We kunnen ons voorstellen dat sommige fotografen deze fysieke manier van instellen prettig vinden, al vermoeden we dat het in sommige gevallen ten koste kan gaan van de overzichtelijkheid en snelheid.

Nikon Df

Alle draaiknoppen moeten eerst met kleine drukknopjes worden ontgrendeld voordat ze versteld kunnen worden.

Het instellen van sluitertijden kan bijvoorbeeld met een grote draaiknop rechts van het zoekerhuis. Hierop staan alleen hele waarden, voor 1/3e stops moet je de knop naar een speciale stand draaien en kun je de sluitertijd met het draaiwieltje voor op de camera instellen. Wanneer je de camera van de P- of M-stand naar de A-stand draait (dat doe je door deze knop eerst omhoog te trekken, vervolgens kun je draaien), dan heeft het sluitertijdenwiel eveneens geen functie meer. Alle draaiknoppen moeten overigens eerst met een knopje worden ontgrendeld,  zo verspringen je instellingen niet perongeluk als de camera in je tas zit, maar kun je ook minder makkelijk snelle aanpassingen doen tijdens het fotograferen.

Nikon Df

Naar onze mening is de zilveren versie minder overtuigend 'retro' dan de zwarte Df.

Herkomst

Volgens Nikon Nederland is het hoogst onwaarschijnlijk dat Giugiaro, de ontwerper van de D4 en D800, ook getekend heeft voor de Df. In een presentatie die we kregen werden de Nikon FE/FM, F2 en F3 aangehaald als belangrijkste inspiratie voor dit toestel. Ook over de herkomst van de sensor doet Nikon niet moeilijk, die is rechtsstreeks afkomstig uit de Nikon D4. Het sluitermechanisme is, zo vermoeden we, hetzelfde als die van de onlangs gepresenteerde D610. De maximale burstsnelheid bedraagt 5,5 fps (gelijk aan de D600, iets minder dan de D610 die met 6 fps schiet) en de snelste sluitertijd is 1/4000. Ook het 39-punts autofocussysteem komt uit de D600/610.

Nikon Df

Van boven gezien zou de Df gemakkelijk door kunnen gaan voor een analoog toestel.

Werken met handmatige focus

Nikon heeft extra aandacht besteed aan het werken met oude objectieven. Zo kun je door het wegklapbare vorkje (net zo als op o.a. de F3) werken met non-Ai objectieven. Je moet daarvoor overigens wel een menuoptie selecteren. Verder is focusconfirmatie voor alle oude Nikon-objectieven beschikbaar, niet alleen op het middelste punt maar ook voor de overige af-punten.

Nikon Df

Wil je werken met non-ai-objectieven, vergeet dit dan niet in het menu aan te vinken.

Potentiele kopers

'Voor fotografen die hun foto net zo belangrijk vinden als hun uitrusting.' Dat is de slagzin die Nikon Nederland in haar perspresentatie gebruikt om de doelgroep van de Df te schetsen. Ze haasten zich echter om er aan toe te voegen dat ze ook zeker potentieel zien in de professionele markt, waarbij vooral de D4-sensor en de onderscheidende behuizing speerpunten zijn. Daar tegenover staat dat de Df is uitgerust met een enkel kaartslot en - het gaat immer om 'pure photography'- geen filmfunctie. Tegenwoordig willen of moeten veel journalisten multimediaal te werk gaan, dus het is de vraag of het ontbreken van video voor deze doelgroep geen gemis zal zijn.

Nikon Df

Het logo aan de voorzijde is geschreven in het oude lettertype, zoals dat bijvoorbeeld op de Nikon F3 werd gebruikt.

Nikon Df review

We hebben nog geen testfoto's kunnen maken met de Df, de camera die we in handen hadden was nog een preproductie-exemplaar. Uiteraard proberen we zo snel mogelijk een definitief toestel te bemachtigen, zodat we de camera aan een uitgebreide review kunnen onderwerpen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Miel van Gerven (nikond700@upcmail.nl)

Zeer benieuwd en geintresseerd

afbeelding van Rob Kints

Ziet er goed uit vooral in geheel zwart, ik hoop dat Canon gaat volgen

afbeelding van Anonymous

Hipster camera. En in Europa niet eens als body only te krijgen. Neem een D610, en downscale de beelden naar 16mp. Sterker nog: koop er twee voor de prijs van deze Df..

afbeelding van Anonymous

Ik heb zelf een D600, erg blij mee. Maar je kunt de D4 sensor niet vergelijken met de D600 sensor

afbeelding van Martijn_sch

Tsja... ieder z'n meug natuurlijk. Je bent echt niet verplicht alles leuk te vinden natuurlijk. Er is gewoon al jaaaaaren vraag naar zo'n toestel en dat is niet voor niks natuurlijk... hip of niet.

Overigens is de Df ook gewoon body only verkrijgbaar in NL...

afbeelding van peter w

Was dat nou zo'n gek idee:
rechts, wijsvinger (of middelvinger) diafragma en afdrukken (eventueel ook even spotmeter instellen met de F-knop) en diafragmacontrole), duim voor scherpstellen, belichting/scherpte vastzetten, sluitertijd instellen. Combinatie wijsvinger en duim type belichtingsautomaat/manual inschakelen en belichtingscorrectie...
Alles in een hand, en zonder die hand van de camera te hoeven halen, je kunt gelijk afdrukken als het nodig is. Heerlijk. Voor welke camera dit geldt? In principe voor allemaal. In die zin is ook een D3200 beter dan bij mijn mooie oude FE2 was.

Daar lijkt deze alleen van hele grote afstand op. Ik vraag me af hoe dit gaat werken. Met rust zeker en wel overwogen. Jaja. Ik heb wel wat beters te doen.

Ieder zijn meug. Maar als ik geld te veel zou hebben en met rust de allerhoogste kwaliteit zou willen bereiken en retro-look en een driedagenbaard, dan zou ik een Leica nemen.

afbeelding van Anonymous

Leica en allerhoogste kwaliteit dat is inmiddels een fabeltje... Begrijp me niet verkeerd; ik ben een groot Leica liefhebber. Maar Leica begint serieus terrein te verliezen. Als je tegenwoordig een X-Pro1 oppakt die een fractie kost van wat een Leica M met een 35mm summilux, heb je toch een mooi stukje techniek in de handen, een leica is dan wel mooier en beter afgewerkt. Maar de Fuji schiet zonder een druppeltje zweet los te laten op ISO 6400. De sensor van de Leica begint dan toch serieus z'n zwakke punten te laten zien.

Ik heb de X-Pro2 nog niet gezien, maar kan me voorstellen dat deze alleen maar beter zal zijn

afbeelding van jesse kraal

@Martijn: Dat zal dan niet via de oficiële weg zijn, gisteren bij Nikon Nederland hebben we er naar gevraagd maar hij komt hier alleen als kit.

afbeelding van Anonymous

De losse body staat te koop bij Foka in Rotterdam voor € 2749!

afbeelding van Anonymous

Sorry hoor, maar elke cameraboer verkoopt hem gewoon los. Ik weet niet of je het weet, maar als je een Nikon kit koopt, heb je een andere doos dan als je een Nikon body koopt. Het lijkt mij heel vreemd dat ze de body en de kitlens uit elkaar gaan trekken. Oftewel, iemand die een losse body koopt, krijgt een doos waar een DF + kitlens in hoort te zitten, maar de helft van de inhoud is eruit?

afbeelding van Tom_

Dat gebeurt zo vaak. Vaak is de kit wel te leveren maar een losse body niet. Veel mensen willen dan neit wachten de de winkel wil verkopen. win win.

afbeelding van Anonymous

Maar niet bij toestellen die nog niet volledig uitgeleverd zijn. Als een toestel en jaar oud is, wordt er nog weleens een kitje opengetrokken. Ik wil heel graag een DF, en als ik daar nu 2750 euro voor zou hebben, en ik kon hem niet los krijgen, zou ik die 300 euro ook nog wel neer willen tellen voor de 50mm lens. Want laten we nou eerlijk zijn, deze lens past gewoon heel mooi bij de DF

afbeelding van peter w

je bedoelt dat je 300 euro meer wilt betalen voor een lens die je voor minder dan 170 euro op kunt halen, alleen zonder ringetje? En die je waarschijnlijk al hebt als je geïnteresseerd bent in dit soort fotografie? :). Een 1,4 is te koop voor ca 320 euro. Voel je vrij.

(bedankt admin voor het verwijderen van de dubbele berichten).

afbeelding van Anonymous

dat klopt, ik heb de 1.4 al.. maarja, het oog wil ook wat. En psssttt: de 1.8 is beter dan de 1.4 ;-)

Het probleem is alleen dat deze 1.8 flink duurder is dan de 1.4. Ik verwacht overigens dat de 1.8 SE nog wel gaan dalen in prijs

afbeelding van peter w

een waarachtige en oprechte snob, daar houd ik van ;).
(Zelf spaar ik liever dan nog even door voor een Sigma 35mm F1:1,4, ondertussen genietend van de Nikkor 50mm F1,4 AF-S... op F1,4 overwegend ;). Op een andere manier net zo snobistisch).

afbeelding van Anonymous

Tja, op een Ferrari zet je nou eenmaal ook geen AEZ wielen onder...

afbeelding van Patrick Mincke

Ik heb nog een Fe, ik stuur hem op naar Japan om er de techniek van de Df in te plaatsen.