Fujifilm XF23mm f/1.4R
APS-C en fullframe scheelt ruwweg één stop zowel in dynamiek als in ruis, althans binnen hetzelfde merk. Dat is niet eens zo gek veel, maar bij de grote drie (Nikon, Canon en Sony) zijn de objectieven voor APS-C vaak ook nog eens minder lichtsterk. Fujifilm heeft echter vanaf het begin een APS-C-systeem opgezet, dat de strijd met fullframe aangaat. Zo is er een reeks van 56, 35, 24 en 16mm-objectieven, allemaal in de lichtsterkte f/1.4. Zou je dat vertalen in fullframe-brandpuntsafstanden dan is dat 85, 50, 35 en 24mm. Maar Fuji heeft ook een zoom van 16-55m met een lichtsterkte van f/2.8. In deze test vergelijken we de 23mm prime met de zoom bij 23mm.
De zoom gaat wat betreft bereik net even wat verder dan de fullframe-pendanten: hij begint bij 16mm (24mm fullframe) maar gaat dan verder tot 55mm, wat omgerekend 82,5mm is. Hij maakte een zeer degelijke indruk: goede zoomgeleiders, veel metaal en spatwaterbestendig. Maar hij is 106mm lang en 83mm breed en weegt 655g. Dat is op zich niet extreem en goed vergelijkbaar met APS-C-zooms van Canon en Nikon. De 23mm is met 72 x 63 mm en 300g een heel stuk lichter en kleiner. De 35mm f/1,4 is zelfs maar 187 g, maar daar staat tegenover dat de 56mm f/1.2 405 g is. Een heel setje met vaste brandpunten is wel ongeveer 400 g zwaarder, maar uiteraard bestaat de mogelijkheid om een of twee vaste brandpunten te combineren met een lichtzwakkere zoom – of om het bij twee vaste brandpunten te laten.
Tot zover de praktische overwegingen. Fujifilm biedt je in ieder geval genoeg keus. Die keus moet je uiteraard zelf maken. Daarbij is de vraag welk brandpuntsafstand jij het vaakst gebruikt waarschijnlijk de belangrijkste. Je kunt het ook omkeren: van sommige brandpuntsafstanden heb je geen lichtsterke variant nodig. Doe je veel reportages, dan kun je nauwelijks om een zoom heen, maar dan nog kan het aan te bevelen zijn om die met een of meer vaste brandpunten aan te vullen. Nu de hamvraag: hoe zit het met de kwaliteit. Daarvoor moeten we de labresultaten bekijken.
Grafiek Fujifilm XF23mm f/1.4R
We beginnen met de 23mm. Bij volle opening heeft dit objectief een aardige scherpte, maar een vrij laag micro-contrast. We zien kleurfouten die slechts gedeeltelijk door het ingebouwde profiel gecorrigeerd zijn. Vreemd genoeg zijn deze in de hoeken minder groot. Mogelijk is dit het gevolg van een minder goede kleurcorrectie in het ingebouwde profiel. Bij f/2 is het microcontrast een stuk beter en de scherpte verbetert nog verder. Bij f/2.8 zijn de resultaten in de uiterste hoeken al heel goed. Merkwaardig is dat de kleurfouten in het centrum snel afnemen, maar in de hoeken weer toenemen. Alweer: dit is waarschijnlijk een fout van het ingebouwde profiel. Dit verbetert weer bij f/4 en bij f/5.6 is de scherpte over het gehele beeldveld uitstekend. Het microcontrast is ook goed maar wordt bij f/8 nog beter. Dit zou te maken kunnen hebben met de sensor. Je ziet namelijk ook dat bij f/5.6 in het groene kanaal het microcontrast hoger is dan in het rode en blauwe kanaal. Bij f/8 neemt het microcontrast echter toe tot uitstekend. Bij f/11 en f/16 nemen de prestaties dan weer af als gevolg van diffractie.
Grafiek Fujifilm XF16-55mm f/2.8R LM WR
Dan de zoom. Hier zien we geen kleurfouten, wel wat astigmatisme, maar weer geen sferische aberratie. Het centrum is meteen uitstekend. De hoeken en vooral randen vallen dan wel een beetje tegen en halen nooit het niveau van de 23mm. Toegegeven: 23mm is de minste brandpuntsafstand van dit objectief, zoals we bij latere vergelijkingen zullen zien. Dit objectief is hoe dan ook prima geschikt voor reportages en dergelijke, maar bij landschappen is de 23mm prime te prefereren.
Conclusie
Het Fujifilm prime objectief bereikt gediafragmeerd uitstekende waarden maar wordt waarschijnlijk enigszins afgeremd door het niet-perfecte ingebouwde profiel. Niettemin: prima objectief voor verschillende toepassingen dat bij f/8 uitstekende scherpte van hoek tot hoek biedt. De vraag: zoom of vaste brandpuntsafstand wordt hier op overtuigende wijze beantwoord door de 23mm f/1.4. De zoom is prima geschikt voor wat in 99 procent van de gevallen zijn opgave zal zijn: reportageachtige foto’s, maar voor de uiterste scherpte met name in de hoeken moet je toch de 23mm prime hebben.
Beoordeling
Beeldkwaliteit 9
Bediening 8
Snelheid 8
Behuizing 9
Prijs / kwaliteit 8
Specificaties Fujifilm 23mm f/1.4
Adviesprijs € 949,-
Vattingen Fuji X
Opbouw 11 elementen in 8 groepen
Afmetingen 72mm (B) x 63mm (D)
Gewicht 300 gram
Lensconstructie 13 elementen in 10 groepen
Beeldhoek (35mm) 63
Aantal diafragmabladen 7, afgerond
Minimale scherpstelafstand 28 cm
Filtermaat 62mm
Gewicht 300 gram
Info www.fujifilm.eu
Specificaties Fujifilm 16-55mm f/2.8
Adviesprijs € 949,-
Vattingen Fuji X
Opbouw 17 elementen in 12 groepen
Afmetingen 106mm (L) x 83mm (B)
Gewicht 655 gram
Lensconstructie 13 elementen in 10 groepen
Beeldhoek (35mm) 63
Aantal diafragmabladen 7, afgerond
Minimale scherpstelafstand 28 cm
Filtermaat 77mm
Gewicht 655 g
Info www.fujifilm.eu
De beoordeling van de 16-55 stellen we uit tot de vergelijking met andere Fuji-objectieven. Tipje van de sluier: bij 16mm is het objectief erg goed en bij 55 ook beter dan bij 23mm.