Beroemde foto’s uit de geschiedenis

Beroemde foto’s uit de geschiedenis

Amy Schutte 2858

Iedereen is fotograaf. Vooral dankzij de komst van camerafunctie op mobiele telefoons zijn is iedereen in staat om een foto te maken. De een besteed meer tijd en geld aan de techniek ervan, sommigen maken er hun werk van maar fotografie is veel toegankelijker geworden dan vroeger. Daarom is het leuk om eens te kijken naar de pioniers die dat pad voor ons hebben vrijgemaakt.

De eerste foto

De eerste succesvolle foto is gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce in 1826, in Saint-Loup-de-Varennes, Frankrijk. Hij wordt dan ook beschouwd als één van de uitvinders van fotografie. Het is een foto vanuit het raam van zijn werkkamer. Omdat de sluitertijd toen ontzettend lang was, voor deze foto ergens tussen de 8 en 20 uur, werd fotografie alleen gebruikt voor gebouwen en stilstaande objecten. Door de lange belichting zie je dat de gebouwen zowel van de linker- als de rechterkant belicht zijn. Niépce slaagde er al aan het begin van zijn fotografie experimenten in om met behulp van een etsplaat een foto te maken met een camera, maar de resultaten verbleekten steeds heel snel. Hij ontdekt een stof, (Syrisch asfalt) die na lange tijd niet meer oplosbaar is en zo slaagt hij erin de eerste foto ooit te ontwikkelen. Niépce is overigens ook de uitvinder van het diafragma.

Afbeeldingspictogram View_from_the_Window_at_Le_Gras,_Joseph_Nicéphore_Niépce,_uncompressed_UMN_source.png

De eerste foto waar mensen op staan

Dit is niet alleen de eerste foto van Parijs, maar ook de eerste foto met mensen erop, gemaakt door Louis Daguerre. Er zijn verder geen mensen op de foto te zien, omdat de sluitingstijd van de camera nog erg lang was (10 minuten). De mensen staan waarschijnlijk ‘per ongeluk’ op de foto. Linksonder zie je twee mannen waarvan de één waarschijnlijk de schoenen poetst van de ander. Zij zijn de enigen die op de foto staan, omdat ze waarschijnlijk lang genoeg stil stonden. De straat is de Boulevard du Temple. Daguerre werkte samen met Joseph Nicéphore Niépce. Na diens overlijden, in 1837, vond Daguerre de daguerreotypie uit, een methode waarbij op grote schaal foto's konden worden ontwikkeld. Het procedé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden die niet gereproduceerd konden worden. Daguerre’s naam staat, samen met de namen van 71 andere Fransen, op de Eiffeltoren gegrift.

De eerste kleurenfoto

Op de allereerste kleurenfoto is een strik te zien. De Schot James Clerk Maxwell maakte in 1861 drie zwart-witfoto’s van het lintje. Voor iedere foto zette hij een andere kleurfilter in de kleuren rood, groen en blauw voor de lens. Hierna projecteerde hij de drie foto’s over elkaar heen. Zo ontstonden de kleuren van de Schotse ruit op de foto. Het is de eerste keer dat kleur op een foto bewaard bleef. Maxwell, die natuurkundige was, was de bedenker van dit concept maar de sluiter werd ingedrukt door Thomas Sutton, de latere uitvinder van de spiegelreflex.

De eerste digitale foto

De eerste digitale foto werd al in 1957 gemaakt. Dat is bijna twintig jaar voordat Kodak de eerste digitale camera uitvond. De foto is een digitale scan van een beeld dat oorspronkelijk op film werd gemaakt. Hij is gemaakt door Russell Kirsch en de foto is van zijn zoon. De foto heeft een resolutie van 176x176 en ging de geschiedenisboeken in als de allereerste digitale foto.

Het eerste zelfportret

Je zou het de allereerste ‘selfie’ kunnen noemen, gemaakt in 1839. Hij is gemaakt door de Amerikaanse Robert Cornelius, in ‘Chestnut street’ in Philadelphia. Cornelius haalde de lensdop eraf, ging snel zitten en sprintte na ongeveer een minuut weer terug om de camera weer af te dekken. Op de achterkant schreef hij "The first light Picture ever taken. 1839."

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy