Plexiglas vs. aluminium: het beste materiaal voor fotoafdrukken

Redactie DIGIFOTO Pro 20794

Veel drukkers bieden de keuze uit verschillende materialen om foto's op af te drukken. Aluminium dibond en plexiglas zijn de meestgebruikte materialen voor professionele afdrukken. Maar welke van de twee is nu de beste keuze?

Iedere fotograaf speelt met de gedachte om zijn foto's te laten afdrukken voor aan de wand, of dat nu thuis of in een galerie. Je wilt natuurlijk dat je foto's daarbij volledig tot hun recht komen, maar op welk materiaal laat je je foto's printen? Aluminium dibond en plexiglas (of acrylaat) zijn twee goede materialen voor kwalitatief hoogstaande afdrukken, maar ze hebben beiden voor- en nadelen.

Plexiglas

Plexiglas is een elegant materiaal dat je foto's behoorlijk wat extra intensiteit kan geven. Vooral het contrast en de levendigheid van de kleuren worden door het glas versterkt, waardoor juist kleurrijke foto's of foto's met sterke contrastverschillen – denk aan nachtfoto's – extra indruk maken. Omdat de afdruk achter het glas wordt geplaatst, geeft een afdruk als deze ook extra diepte aan de foto.

Wel moet je er bij plexiglas rekening mee houden dat je te maken hebt met een hoogglanzend oppervlak. Lichtbronnen kunnen daardoor storende spiegelingen veroorzaken.

Aluminium dibond

Een afdruk op aluminium dibond geeft je foto een zachte, metaalachtige glans. Het materiaal geeft een moderne en minimalistische indruk, en is bovendien bijzonder stevig en weerbestendig. Een afdruk op aluminium is van hoge kwaliteit en details en kleuren komen prima tot hun recht.

Conclusie

Je raadt het al, beide materialen kunnen een afdruk van hoge kwaliteit opleveren en welke je gebruikt hangt af van de foto en de plek waar je hem zou willen ophangen. Aluminium is over het algemeen de meest flexibele optie, en werkt goed voor vrijwel alle foto's en locaties. Vooral architectuurfoto's, industriële shots of foto's van metalen voorwerpen kunnen door de metaalachtige glans goed tot hun recht komen.

Plexiglas heeft weer heel eigen voordelen, omdat het de kleuren van een foto een intensiteit kan geven die aluminium niet kan bieden. Wel moet je bij plexiglas rekening houden met het omgevingslicht.

Zelf uittesten welk materiaal het beste voor je werkt? Via zor.com/nl/ kun je voor lage prijzen foto's op aluminium of plexiglas laten afdrukken.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie