Focuspuller; een vak apart

Focuspuller; een vak apart

Amy Schutte 2495
‘Focus pullen’ is het verleggen van de focus in video of film. Beweegt een onderwerp en heb je een relatief kleine scherptediepte? Dan moet de focus ‘meebewegen’ met het onderwerp, vooral als de beweging in de richting van de camera is. Of soms wordt de focus tijdens een scène verlegd van één onderwerp naar een ander.

Eerste camera assistent

Op filmsets is hier een persoon voor, wiens taak bestaat uit het zorgen dat het shot altijd in focus, dus scherp blijft. Deze persoon noem je de focus puller, of eerste camera assistent. Dit is een lastige taak, want er is weinig ruimte voor fouten. Zeker in film is de prestatie van een acteur niet altijd dezelfde, dus een scène over moeten doen omdat de focus niet goed was wordt de focus puller vaak niet in dank afgenomen. Bovendien is de kleinste mate van onscherpheid reden om de hele take af te keuren. Het wordt tenslotte behoorlijk uitvergroot, op een bioscoopscherm.

Niet door de lens kijken

Een focus puller kijkt in principe nooit door de lens. Ze meten, op aanwijzing van de DoP (director of photography, de cameraman). De camera operator bedient vervolgens de camera. Bij film begint de opname van een scène gewoonlijk met een repetitie. Hieruit wordt de uiteindelijke positie van de acteurs afgeleid. Vervolgens, als de acteurs de set verlaten om make up, haar en kleding te (laten) verzorgen, worden deze afstanden precies uitgemeten en soms afgetekend op de vloer. Zo weten acteurs waar ze moeten uitkomen. Vervolgens worden deze afstanden met tape en stift op de lens geschreven, zodat de cameraman precies weet waar de focus moet komen te liggen. Mist een acteur zijn gemarkeerde punt? Dan moet de focuspuller ter plaatse de corrigeren. Vaak kan dat overigens op afstand. Hij moet dus exact weten hoe een lens reageert.

Meten is weten

De focus puller zal vaak een goed idee hebben van de afmetingen van de set. Wellicht heeft hij nog extra metingen gedaan, maar een exacte kennis van de layout is waardevol om afstanden precies in te schatten en tijdens de scène correcties te kunnen maken. Uiteraard zijn er allerlei tools die hem of haar daarbij helpen, zoals meetinstrumenten met laser. Hele ervaren focuspullers hebben zo’n getraind oog, dat ze afstand perfect in kunnen schatten zonder een meetlint tevoorschijn te halen. Hij of zij moet ook precies het gedrag van alle lenzen kennen.

Taken

De taak van de focus puller, of 1e assistent, is ook het klaarzetten en onderhouden van de materialen. Hij is vaak aanwezig vóór de regisseur en DoP. Hij zet de lenzen klaar die die dag nodig zijn en zorgt dat de camera op de juist plaats staat. Ook is hij er verantwoordelijk voor dat er geen stof of andere vlekjes op de lenzen of sensor zitten.

Wat kun je hier zelf mee?

Focus verleggen van in video is ontzettend leuk om te doen en het stuurt de aandacht van de kijker, bijvoorbeeld van één persoon naar een ander. Vaak heb je zelf geen toegewezen focuspuller tot je beschikking. Je kunt wel eerst een focus pull oefenen voordat je ‘m opneemt. Een soort repetitie. Zo weet je dat je goed zit. Nauwkeurig werken is belangrijk, net als het geven van duidelijke aanwijzingen aan personen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy