Expositie: Ellen Thorbeckes China - een reis in de jaren dertig
De tentoonstelling vertelt het verhaal van een vrouw die een unieke positie in de Nederlandse fotografie inneemt. Haar kleine maar buitengewone fotoarchief, een van de parels uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum, toont een zeldzaam beeld van het dagelijks leven in China uit die tijd. De beelden die Ellen Thorbecke maakte zijn nu nog relevant omdat ze fotografeerde met een bijzonder open blik. Dat maakt haar werk tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend populair in China.
Meeslepende fotograaf
In 1931 vertrekt Ellen Thorbecke vanuit Berlijn naar China, om herenigd te worden met haar geliefde Willem Thorbecke die daar als gezant is aangesteld. Voor deze reis schaft ze haar eerste camera aan. Zij verblijft daar als correspondent van Berlijnse kranten. Ter illustratie van haar artikelen maakt ze een reeks portretten en straatbeelden op het Chinese platteland en in de steden Beijing, Shanghai en Hongkong. Het is de tijd dat ‘East Meets West’ een begrip wordt en China in de belangstelling staat bij een aantal westerse schrijvers, filmmakers en kunstenaars.
Van huis uit journalist, ontwikkelt Thorbecke zich tot meeslepend fotograaf die haar foto’s voorziet van betrokken observaties over de mensen en plekken waar ze komt. De tentoonstelling presenteert foto’s die verhalen over de veranderende identiteit van de jonge Chinese Republiek op het breukvlak van eeuwenoude tradities en westerse modernisering laten zien. Van beelden die verwijzen naar oude Chinese rolpatronen, zoals gearrangeerde huwelijken op jonge leeftijd, tot moderne portretten waarin Thorbecke de nadruk legt op het verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid.
Bijzondere boekpublicaties
Ellen Thorbecke realiseerde diverse fotoboeken, waarbij zij zelf de teksten schreef en de Oostenrijkse kunstenaar Friedrich H. Schiff aanvullende cartooneske tekeningen en aquarellen maakte. In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen langs haar bijzondere fotoboeken waaronder Peking Studies (1934) en People in China (1935). De uitgaven getuigen van een warme belangstelling voor bewoners uit alle lagen van de Chinese bevolking en van inzicht in het internationale politieke krachtenveld in de voor China roerige periode van het interbellum.Over Ellen Thorbecke
Ellen Thorbecke (geboren Ellen Kolban, Wilmersdorf (bij Berlijn), 1902-1973) was in veel opzichten een interessante persoonlijkheid. Zij was eigenzinnig, had een brede culturele en politieke interesse en was rijk gezegend met artistiek talent. Ze zocht tijdens de vrijzinnige jaren van de Duitse Weimarrepubliek haar eigen weg en streefde een maatschappelijke carrière na. Haar fotografie is vrij uniek, want er is een beperkte hoeveelheid beelden van het dagelijks leven in China uit die periode bekend.
Parel uit de collectie
Ellen Thorbeckes visuele verhalen maken haar oeuvre, een van de kostbare parels uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum, tot een uniek tijdsdocument. Haar kleine maar bijzondere fotoarchief is in 2008 door Thorbeckes familie aan het museum toevertrouwd en bestaat uit 638 zwart-wit negatieven, waarvan 166 gemaakt in China.
Samenstelling tentoonstelling
De tentoonstelling is samengesteld door Ruben Lundgren. Hij woont sinds 2007 in Beijing en werkt daar als fotojournalist voor onder meer de Volkskrant en als onafhankelijk curator van Chinese fotografie. Tijdens zijn project over de geschiedenis van het Chinese fotoboek in 2015 raakte hij gefascineerd door Ellen Thorbecke en is naar haar een diepgravend onderzoek gestart. In nauwe samenwerking met het Nederlands Fotomuseum heeft Lundgren op een even kundige als liefdevolle manier het archief van Ellen Thorbecke ontsloten voor publiek.
Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie Ellen Thorbecke. Van Peking tot Parijs, samengesteld door Ruben Lundgren in samenwerking met Rik Suermondt, kunsthistoricus en ontdekker van Thorbeckes archief. Het boek toont een zeldzaam beeld van het dagelijks leven in Beijing, Shanghai, Hongkong, Parijs en het Midden-Oosten in de jaren dertig en veertig. Plekken waar Thorbecke gedurende haar leven heeft gewoond en gewerkt en die de leidraad vormen van de publicatie. Het is de eerste monografie in een doorlopende reeks die het Nederlands Fotomuseum sinds 2019 uitgeeft over zijn collectie, die verschijnt bij uitgeverij Lecturis.