Preview: Canon EOS 1D X

Preview: Canon EOS 1D X

Preview: Canon EOS 1D X

Julian Huijbregts 17714

Canon introduceert de 1D X. De professionele dslr krijgt een 18-megapixel fullframe-sensor met iso-bereik van 100 tot 51.200 (uitbreidbaar naar 50-204.800), 61-punts autofocussysteem en schiet met 12 beelden per seconde.

Met de EOS 1D X vervangt Canon zowel de 1D Mark IV als de 1Ds Mark III. De komst van het nieuwe vlaggenschip betekent een einde voor de twee afzonderlijke lijnen en ook de aps-h-sensor met 1,3x cropfactor is vermoedelijk verleden tijd.

Fullframe-sensor

Canon lijkt met de nieuwe 18-megapixel fullframe-sensor een stapje terug te doen in de megapixelrace. De cmos heeft een lagere resolutie dan de 21-megapixelsensor in de 1Ds Mark II, maar grotere pixels, wat voor de beste ruisprestaties in een EOS-camera ooit moet zorgen. Door de overstap naar fullframe zijn de afzonderlijke pixels ook groter dan die van de EOS 1D Mark IV, die van een iets kleinere (aps-h) 16-megapixelsensor was voorzien.

Het iso-bereik van de 1D X is het grootste dat we ooit gezien hebben in een dslr. De basiswaarden lopen van iso 100 tot 51.200, dat kan omlaag uitgebreid worden naar 50 en omhoog naar 102.400 (H1) en 204.800 (H2). De daadwerkelijke prestaties zullen we moeten afwachten, er zijn nog geen testfoto's beschikbaar.

Snelheid

De Canon EOS 1D X schiet maximaal 12 beelden per seconde in raw-formaat, met behoud van autofocus. Er is ook een 'Super High Speed Mode' waarin je de snelheid op kan voeren tot 14 bps, maar dan moet je genoegen nemen met jpg-kwaliteit en wordt de spiegel opengeklapt, waardoor je geen continue-autofocus kunt gebruiken.

61-punts autofocus

Veel aandacht is uitgegaan naar het nieuwe 61-punts autofocussysteem, met 41 cross-type sensoren. Canon belooft uitstekende precisie en ook bij minder licht en laag contrast zou het nieuwe systeem beter uit de verf moeten komen.

Alle 21 punten in het midden van het systeem zijn extra gevoelige 'cross-type'-sensoren, effectief tot f/5.6. De vijf middelste punten werken als diagonale cross-type-sensoren tot f/2.8, bij een lagere lichtsterkte werken ze als normale cross-type-sensor. Nog eens 20 van de focuspunten aan de linker- en rechterzijde zijn kruislingsgevoelig tot f/4.0.

Canon brengt alle autofocusfuncties op de camera onder in een nieuwe menu-tab en heeft de 1D X voorzien van een nieuwe AF Configuration Tool waarmee je zaken als de gevoeligheid en snelheid van tracking-autofocus in kunt stellen.

Net als bij de Canon 7D krijg je keuze uit zes puntselectiemethodes: Spot, Single Point, Single Point met omliggende vier punten, Single Point met acht punten, Zone selectie en automatische selectie.

Nieuw is EOS iTR (Intelligent Tracking and Recognition). Met behulp van gezichtsdetectie en kleurinformatie kunnen onderwerpen gevolgd worden. Volgens Canon is deze nieuwe functie ideaal voor bruidsfotografie en langs de sportvelden.

Drie processors

Canon heeft de EOS 1D X voorzien van drie processors. Twee daarvan, in de vorm van de Dual DIGIC 5+, zorgen voor de beeldverwerking. Volgens de fabrikant is de dualcore-DIGIC 5-processor zo'n zeventien keer sneller dan de DIGIC 4 in eerdere modellen.

Daarnaast past Canon een derde processor (DIGIC 4) toe voor het verwerken van lichtmeting en autofocusinformatie. Deze verwerkt de informatie van een 100.000-pixel rgb-sensor, waarmee zeer nauwkeurige lichtmeting met 252 zones mogelijk moet worden. Deze sensor wordt ook ingezet voor de nieuwe EOS iTR-functie.

Belichtingen combineren

Met de EOS 1D X kun je meerdere belichtingen in de camera combineren. Tot negen individuele foto's kunnen samengevoegd worden tot één bestand. Je hebt keuze uit vier methodes voor het samenvoegen: 'Additive, Average, Bright en Dark'. Het lijkt er dan ook op dat je met deze modus in de camera bestanden met hoog dynamisch bereik kunt creëren. Resultaten zijn direct te zien op het 3.2-inch lcd met 1,04 miljoen beeldpunten.

Filmfunctie

Ook aan de filmfunctie heeft Canon flink gesleuteld. De 1D X is de meest geavanceerde hdslr van Canon tot nu toe. De grotere pixels van de 18-megapixelsensor moeten nog betere beeldkwaliteit dan de 5D Mark II leveren.

Met 1920 x 1080 bij 24p, 25p of 30p en 1280 x 720 bij 50p of 60p is de filmresolutie van de 1D X gelijk aan de andere spiegelreflexen van Canon. De maximale bitrate is echter verhoogd naar 50 Mbps. Ook de limiet van 4GB per opname verdwijnt. Je kunt nu 29 minuten en 59 seconden achter elkaar filmen. Opnames worden automatisch gesplitst in bestanden van maximaal 4GB per stuk, maar dit zal geen framedrops opleveren volgens de fabrikant.

Canon geeft je meer instellingen in de keuze voor compressie en opslagformaat. Zo krijg je keuze uit intraframe-compressie (ALL-i) voor bestanden die eenvoudig te verwerken zijn, of interframe-compressie (IPB) voor superieure datacompressie. Twee versies van SMPTE-compliant timecode embedding zijn toegevoegd. Met Rec Run en Free Run kun je beeldmateriaal uit meerdere camera's of losse geluidsopnames eenvoudig synchroniseren.

Audiolevels kunnen handmatig ingesteld worden. Zowel vóór als tijdens het filmen. Er is een ingebouwde monomicrofoon aanwezig, externe microfoons kunnen via de 3.5mm jack aangesloten worden.

Behuizing

De behuizing van de EOS 1D X is vergelijkbaar met eerdere 1D-camera's. De knoppen zijn echter aangepast. De Live View-knop is verplaatst en je krijgt een Quick Control-knop om snel instellingen aan te passen. Aan de voorkant van de camera zijn vier knoppen te vinden waar je zelf functies aan toe kunt wijzen.

Het nieuwe sluiterontwerp is volgens Canon goed voor 400.000 foto's. Dat is 100.000 meer dan de Canon 1D Mark IV. Ook heeft de 1D X een elektronisch eerste sluitergordijn, voor minimale vibraties tijdens de opname.

Stofjes worden van de sensor geweerd met behulp van Ultra Sonic Wave Motion Cleaning. De 'tweede generatie' van Canon's zelfschoonmakende sensor-unit. Het dubbele kaartslot biedt nu plaats aan twee CompactFlash-geheugenkaarten.

In de optische zoeker krijg je, net als bij de Canon 7D, een elektronische overlay waarop je de autofocuspunten kunt bekijken en een elektronische horizon te zien is. De zoeker komt overeen met het pentaprisma van de 1Ds Mark III: een vergroting van 0,76x en honderd procent dekking.

Netwerkaansluiting

De 1D X heeft een ingebouwde Gigabit-netwerkaansluiting. Dat moet niet alleen snellere transfersnelheden opleveren, maar het is ook mogelijk om langere kabels te gebruiken om de camera op afstand aan te sturen. De limiet bedraagt zo'n honderd meter, bij gebruik van usb is dat ca 3,5 meter.

Draadloos bestanden versturen kan ook, maar daar heb je wel nieuwe Canon WFT-E6A Wireless File Transmitter voor nodig. Met ondersteuning voor 802.11n-netwerken moet deze hogere snelheden bieden dan zijn voorgangers. Ook is de accessoire water- en stofbestendig. Optioneel is ook de Canon GP-E1 GPS Receiver verkrijgbaar, waarmee je foto's van locatiecoördinaten kunt voorzien.

Prijs en verkrijgbaarheid

Canon brengt de EOS 1D X in maart 2012 op de markt. De body krijgt in de VS een adviesprijs van 6800 dollar. De WFT-E6A Wireless File Transmitter gaat 600 dollar kosten. In april 2012 is de GP-E1 GPS beschikbaar voor 300 dollar.

Op de Canon CPS-website vind je een artikel van twaalf pagina's met meer informatie over de Canon EOS 1D X.

afbeelding van Peter K.

Tja voor een fotoliefhebber een droom camera. Als die 6800 dollar nou eens eerlijk omgerekend zou gaan woorden naar Euro's....

afbeelding van Kevin

Ik zou zo'n GPS wel willen gebruiken op mijn 5DII. Ik ben benieuwd of dat kan. Nu werk ik nog met een PhotoTrackr maar daarvoor moeten mijn foto's door een extra proces, dat is onhandig.

afbeelding van Julian

afbeelding van Zaazi

Had al bijna mijn Nikon bij het grofvuil gezet, tot ik de prijs las. USD 6800. Als de Euro nog bestaat in 2012 en de koers niet onder de 1,20 zakt altijd nog een slordige 5700 EUR.
Als alternatief heb ik mijn Nikon F70 uit de motteballen gehaald en er een ouderwets 35mm filmpje ingezet. De kinderen zijn razend enthousiast. Maar 36 opnamen? Ja voor iedere opname gaat vader diep nadenken over de compositie, belichting, etc. Iedereen mag nu drie opnamen maken, na diepgaand overleg.

afbeelding van Peter K.

Google zegt dat USD 6800 nu toch echt 4918 EUR is. En dat maakt het toch ets minder schrikken.

afbeelding van Julian

Vergeet de btw niet.

afbeelding van Henri

Hoezo: "vergeet de BTW niet"?
Wordt deze camera in de USA zonder BTW verkocht dan?

afbeelding van Julian

In de VS worden adviesprijzen zonder 'sales tax' vermeld, omdat die per staat verschilt.

afbeelding van Erik Winkelaar

Ter aanvulling: Dus als bij B&H in New York de aanschaf doet, reken daar dan 8,31% salestax bij. Exclusief verzendkosten en douanerechten als je de 1DX importeert

afbeelding van Julian

Ook als je de 1D X in een Amerikaanse webshop koopt moet je de Nederlandse BTW + douanerechten betalen. Dus de volle 19% en nog een extra percentage er bovenop.

Als je naar Amerika vliegt en de 1D X in je handbagage stopt moet je 'm aangeven bij aankomst en de BTW betalen. Alle andere constructies zijn niet legaal. Je mag maximaal 430 euro aan goederen belanstingvrij invoeren. Zie ook: douane.nl

afbeelding van henk van den berg

vliegen via Belgie of Duitsland is een optie denk ik

afbeelding van jesse kraal

Los van het feit of het via een indirecte vlucht gemakkelijker is, je bent nog steeds aan het 'smokkelen' en dus strafbaar bezig. 

afbeelding van Anonymous

Voordat een vrij stuk land, bijvoorbeeld Nederland, geregeerd wordt, doet zo'n regering/koningshuis wel "strafbaardere" dingen dan het invoeren van goederen zonder daar verantwoording over af te leggen:)!

afbeelding van Erik Winkelaar

Dat is ondertussen 8,875% geworden en deze State Tax betaal je altijd, ook als je de camera importeert en daarbij komt dat je dus ook invoerrechten en btw over de verzendkosten betaald.

afbeelding van RH boks

een aantal verbeteringen die Nikon al had in de D3 serie, een goede stap van Canon.
Ongetwijveld komt er nog een broertje met 30MP voor studio gebruik tot ISO 1600