Tips om je autofocus weer werkend te krijgen

Je autofocus redden met alcohol?

Christel de Wolff 10049

We hebben niet te diep in het glaasje gekeken. Alcohol - puur, dus geen overgebleven biertje van Koningsdag - kan je apparatuur redden. Hieronder lees je hoe!

Je hebt een duur objectief en was daar altijd heel tevreden over. Maar de laatste tijd lijkt hij niet meer zo goed te werken als voorheen.  Als je handmatig scherp stelt is er geen probleem, maar wanneer je de autofocus wil gebruiken, zie je dat foto's vaak net even onscherp zijn... wat nu? 

Autofocus stuk?

Waarschijnlijk werkt je autofocus niet meer naar behoren.  Hoe dat komt? Misschien omdat er vuil je camera of objectief is binnengedrongen. De meeste camera's en objectieven zijn tegenwoordig 'weersbestendig', wat meestal betekent dat de apparatuur spatwater-, stof-, en vorstproof is. Helaas is dit geen absolute garantie en wil vuil nog wel eens binnendringen en dat zorgt ervoor dat de onderdelen - zoals autofocus -  niet meer goed werken.  Als het vuil op de contacten van de camera komen, zorgt dat voor miscommunicatie tussen de camera en het objectief. Daardoor wordt de scherpstelling vertraagd of  verkeerd ingesteld. 

Wanneer het niet aan het vuil ligt dan kan het zijn dat de autofocusmotor in je camera of objectief stuk is gegaan. Test je camera met een ander objectief en test je objectief op een andere camera om te zien welke van de twee het probleem veroorzaakt.

Alcohol: de oplossing om jouw autofocus te repareren

Als bovenstaande echter niet het geval is, en het simpelweg een vuiltje betreft dat in de weg is gaan zitten, dan kun je dat heel makkelijk 'repareren'.  De oplossing is in dat geval: alcohol. Drink een paar biertjes en het valt niet meer op dat je foto's onscherp zijn...

Grapje natuurlijk! 

Voor veel schoonmaakklussen wordt door professionals Isopropylalcohol gebruikt. Deze kun je per fles kopen. Schenk dit goedje niet in een shotglaasje, maar dip er een wattenstaafje in en maak daar heel voorzichtig de contacten mee schoon. Wrijf licht over de contacten van zowel de body als het objectief. Laat dit even drogen en schroef dan je objectief weer op de body.  Als het goed is merk je meteen resultaat! 

Lees ook: Nikon D780, partner van sportfotografen

Voorkomen is beter dan genezen

Ook wanneer je autofocus nu nog wel werkt, is het slim om af en toe de contacten schoon te maken op bovenstaande manier. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! 

Nog veel meer slimme camera hacks

Regelmatig posten we slimme tips en trucs waarmee je de levensduur van je apparatuur aanzienlijk kunt verlengen. Alle artikelen over (nieuwe) apparatuur en hoe te onderhouden vind je op de website onder het kopje 'Gear & Gadgets'. 

Lees ook: Bescherm je camera: reizen en apparatuur

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel