Apple verwijdert 500px app vanwege artistiek naakt

Julian 5691 2
De app van fotowebsite 500px is door Apple uit de App Store verwijderd. Via de app kun je 'te makkelijk' zoeken op artistieke naaktfoto's en dat gaat te ver voor de maker van de populaire iPhone en iPad.

PetaPixel sprak met 500px co-founder Evgeny Tchebotarev. Volgens hem ontving het bedrijf de afgelopen nacht een telefoontje van Apple, waarin medegedeeld werd dat versie 2.0.3 van de app niet goedgekeurd werd voor toelating in de App Store.

De reden: het is mogelijk - en te makkelijk - om op artistieke naaktfoto's te zoeken. 500px beloofde Apple in het telefoongesprek om de volgende dag met een oplossing te komen. Een uur later kreeg het bedrijf echter al een mailtje waarin medegedeeld werd dat de app compleet uit de App Store is verwijderd.

Wie de officiële 500px app nu zoekt in de iTunes App Store vangt inderdaad bot. Dat is vreemd, want de app was al meer dan een jaar lang beschikbaar en is meer dan een miljoen keer gedownload.

Bovendien staat 500px geen pornografische afbeeldingen toe (enkel artistiek naakt) en voert het zelf een steeds strikter filterbeleid uit. Met behulp van meldingen van gebruikers worden aanstootgevende afbeeldingen eruit gepikt.

Tchebotarev geeft aan dat 500px een goede relatie met Apple wil behouden, maar zegt gefrustreerd te zijn over de drastische beslissing van Apple. Momenteel wordt gewerkt aan een oplossing. De app zal aangepast worden en zoeken naar artistiek naakt zal lastiger worden.

We verwachten dat Apple de 500px-app daarna weer toe zal laten, maar vreemd is de beslissing wel. Wil je intussen toch artistiek naakt bekijken op je iPhone of iPad, dan kun je de 500px-website ook gewoon via Apple's eigen browser bezoeken. Daarin zijn de gewraakte afbeeldingen gewoon te zien.

500px
De 500px-website schermt artistiek naakt zelf al af. Pas na een klik kun je de afbeeldingen bekijken

afbeelding van Pipo de Clown

afbeelding van Marco M.

Dit is nu eenmaal het beleid van Apple. Het strenge beleid heeft zo zijn voordelen voor App downloaders. Je hebt veel meer zekerheid dat er geen virus in de App zit en je kinderen worden niet geconfronteerd met blote mensen. Jonge kinderen met een iPod of ipad blijven zo gevrijwaard van ongewenste beelden. Ik vind dat wel wat hebben.