Preview: Canon EOS 650D

Preview: Canon EOS 650D

Preview: Canon EOS 650D

Julian Huijbregts 11921
Canon introduceert de 650D. Speerpunten van de nieuwe dslr zijn het touchscreen en een hybride af-systeem dat voor betere autofocus tijdens het filmen moet zorgen. Daarnaast heeft de fabrikant een aantal zaken uit hogere modellen door laten sijpelen naar de geavanceerde instapspiegelreflex.

De behuizing van de Canon EOS 650D is grotendeels gelijk gebleven aan die van zijn voorganger. Op het eerste gezicht lijken de verschillen met de 600D klein, maar duik je dieper in de specificaties dan vind je behoorlijk wat vernieuwingen.

Op de bovenkant van de camera vinden we een nieuwe stereomicrofoon. Een extern exemplaar aansluiten is nog steeds mogelijk. De zoeker toont 95 procent van het beeld met een vergroting van 0,85x. Je kunt de body uitbreiden met de BG-E8-batterijgreep, die we al kennen van de 550D en 600D. Ook de LP-E8-accu is gelijk gebleven.

Uitklap-touchscreen

Het 3-inch lcd met 3:2-verhouding telt 1.04 miljoen beeldpunten en is uitklapbaar. Tot zover de gelijkenissen met de 600D. Nieuw is het touchscreen, je kunt de camera nu volledig op het scherm bedienen met je vingers. Canon gebruikt een capacitief scherm, net als de meeste moderne smartphones en dat moet voor een vloeiende touch-ervaring zorgen. Je kunt bijvoorbeeld het af-punt met je vinger selecteren, door je gemaakte foto's swipen of in- en uitzoomen met een 'pinch'-gebaar.

Canon 650D scherm

Nieuwe sensor

Canon voorziet de 650D net als de 550D en 600D van een 18-megapixel aps-c-sensor. Het gaat echter niet om dezelfde chip maar om een vernieuwd exemplaar. We zullen de eerste testresultaten moeten afwachten om te zien of de nieuwe sensor ook daadwerkelijk verbetering brengt in beeldkwaliteit.

Net als de Canon G1 X krijgt de 650D een Digic 5-beeldprocessor. Deze stelt je in staat met vijf beelden per seconde te fotograferen. In de buffer is volgens Canon plaats voor tweeëntwintig jpg's in de hoogste kwaliteit of zes raw-bestanden. Nieuw is de 'Multi Shot Noise Reduction'-modus, Sony gebruikt zo'n stand al langer in haar camera's. De dslr schiet dan een serie jpg's snel achter elkaar en combineert die tot één bestand met minder ruis.

De Digic 5-processor maakt ook automatische correctie van chromatische aberraties en vignettering in jpg-bestanden mogelijk. Dit werkt alleen met Canon-objectieven, de 650D kan twintig correctieprofielen opslaan in de camera.

Canon 650D mirror

Hybride autofocus

Een belangrijk speerpunt van de 650D is het nieuwe hybride autofocussysteem, mogelijk gemaakt door de nieuwe sensor. De beeldsensor bevat pixels voor fasedetectie-autofocus, een systeem dat eerder werd toegepast in de Nikon 1-serie. Eerdere modellen schakelden bij gebruik van live view of de filmfunctie over op contrastdetectie-autofocus, daarbij moet van voor naar achteren gezocht worden waar de scherpte ligt. Dat komt de snelheid niet ten goede en maak je gebruik van autofocus tijdens het filmen, dan zie je de zoekende beweging terugkomen in je video's.

Bij fasedetectie weet de camera direct waar gezocht moet worden naar het focuspunt, deze informatie wordt direct doorgestuurd naar het objectief. Het hybride autofocussysteem combineert deze informatie met contrastdetectie-af om de scherpstelling exact op het juiste punt te leggen. Gebruik je autofocus tijdens het filmen met de 650D, dan moet de scherpstelling vloeiend verlopen, zonder storende overgangen. Fasedetectie werkt enkel in het midden van het beeld. Op de camera is dit gebied afgeschermd met een groene stippellijn. Je kunt nog wel over vrijwel het hele beeld scherpstellen met contrastdetectie.

Canon 650D back

Beter autofocussysteem

Het negenpunts-af-systeem uit de 60D vindt zijn weg naar de 650D. Ook de 600D en voorgangers hadden negen punten, maar het af-systeem uit de duurdere camera's heeft negen cross-sensoren in tegenstelling tot één. Het meetsysteem met 63 zones is hetzelfde gebleven als in de 600D. Dit systeem is ook te vinden in de 7D en 5D Mark III.

STM-objectieven

Samen met de 650D introduceert Canon de EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM en de EF 40mm f/2.8 STM pancake. De objectieven beschikken over een nieuwe Stepping-motor, die bij gebruik van autofocus in de filmfunctie vloeiende beelden op moet leveren.

Canon 650D 18-135mm kit

De 18-135mm is voorzien van IS-beeldstabilisatie die tot vier stops winst moet opleveren. De minimale scherpstelafstand bedraagt 39 centimeter. Een cirkelvorig diafragma met zeven lamellen moet zachte onscherpte opleveren. Het gaat om een 'Electro Magnetic Diaphragm' (EMD), dat volgens Canon een uiterst nauwkeurige diafragmaregeling garandeert. De zoomlens is vanaf juli te koop voor een adviesprijs van 569 euro.

Filmfunctie

Naast het verbeterde autofocussysteem is er weinig veranderd aan het filmen. Je kunt nog steeds kiezen uit 1080p-resolutie met 30, 25 of 24 beelden per seconde of 720p met 60 of 50 bps. Audio wordt nu intern in stereo opgenomen, je kunt de audio-levels in de camera aanpassen.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Canon EOS 650D ligt vanaf 15 juni in de winkels voor een adviesprijs van 849 euro (body). Met 18-55mm kitlens kost de camera 949 euro. Een kit met de nieuwe 18-135mm gaat 1199 euro kosten.

Adviesprijs (body): € 849,- Resolutie: 18 megapixels Beeldsensor: aps-c-cmos (22.3 x 14.9 mm) ISO-bereik: 100-25.600 Scherm: 3-inch kantelbaar lcd-touchscreen (1,04 miljoen beeldpunten) Zoeker: Petaspiegel, 95% weergave Scherpstelling: Fasedetectie, contrast-af, hybride-af Snelheid: 5 beelden per seconde Opslag: SDXC Gewicht: ca. 575 gram (incl. batterij) Beeldstabilisatie: Nee Filmfunctie: 1080p @ 30/25/24 fps
afbeelding van Bart

Duur ivm de 600D..

afbeelding van dennis k

zelfde prijs als mij Panasonic GH2 in der tijd, ik denk dat deze camera toch een goed potentieel het :D

afbeelding van Anonymous

Ik vind hem erg duur moet ik zeggen! Kwam hem ook tegen via op officiele [link verwijderd] website, maar daar staat nog niet heel veel informatie op. Waarschijnlijk wel als ie te koop is overal.

afbeelding van Julian

Dat is zeker niet de officiele website, maar een pagina die 'mede mogelijk gemaakt' is door een fotowinkel. Dat ruikt dan ook naar commercie...

De officiele website linken we in het begin van dit artikel en daar is alles te vinden over de 650D.

afbeelding van EOS 600D fan

Julian NOU EN.
brand is erger.